Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Χωρίς πλειοψηφία οι συντηρητικοί

ΔΟΥΒΛΙΝΟ -

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και ηγέτης του συντηρητικού κόμματος "Φάινα Φέιλ", Μπερτ Αχέρν, είναι ο νικητής των εκλογών και καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση παρ' ότι δεν έχει αποσπάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Το φετινό αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Ιουνίου, επιβεβαιώνει την πολιτική τάση που κυριαρχεί στην Ιρλανδική σκηνή από το τέλος της δεκαετίας του '60 και θέλει την αντιπολίτευση να κερδίζει τις εκλογές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, το παρόν εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει μια συνολική τάση μεταβολής του εκλογικού Σώματος. Το Σιν Φέιν κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία να κερδίσει μια από τις 166 έδρες του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου έδειξαν έντονη διαφοροποίηση και μεταβολή προς όφελος των Ιρλανδών καθολικών, τη θέση του Αχέρν, που είναι ο μόνος από τους ηγέτες που διατηρεί κάποιους δεσμούς και καλές σχέσεις με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό και την παγιωμένη θέση των Νέων Εργατικών στη Βρετανία που αποζητούν πολιτική λύση του βορειοϊρλανδικού ζητήματος, αναδεικνύουν μια τάση τέτοια που μπορεί να αποτελέσει πιθανά,έναν προπομπό γιαακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα για την επίλυση του ζητήματος.

Ηδη στις πρώτες του δηλώσεις ο Αχέρν μίλησε για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι αυτή αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητές του, μαζί με την περικοπή της βαριάς φορολογίας και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Ο Αχέρν και το κόμμα του Φάινα Φέιλ, που στην τοπική ιρλανδική διάλεκτο των Γκαέλ σημαίνει "Μαχητές του πεπρωμένου", κατάφερε να αυξήσει τόσο το ποσοστό του κόμματος, όσο και τις έδρες του αποσπώντας 77, έξι περισσότερες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και επτά λιγότερες από τις 84 που του χρειάζονταν, για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αναμένεται όμως ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τις ψήφους κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών.

Ο απερχόμενος πια πρωθυπουργός, Τζον Μπρούτον, στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παραδέχτηκε την ήττα του αλλά παρ' όλα αυτά δήλωσε: "Νομίζω πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή και να σχηματίσουν κυβέρνηση".

Τα τελικά αποτελέσματα όπως αυτά ανακοινώθηκαν, με την έλλειψη της μιας έδρας που αναμένεται να κατοχυρωθεί έχουν ως εξής: Φάινα Φέιλ, 77 έδρες και 39.3%, Φάιν Γκέιλ, 53 και 27.9%, Εργατικό κόμμα 17 έδρες και 10.4% (απώλεια 16 %!), Προοδευτικοί Δημοκράτες 4 έδρες και 2.5%, Δημοκρατική Αριστερά 4 έδρες και 2.5%, Πράσινοι 2 έδρες και 2.8%, Σιν Φέιν 1 έδρα και 2.5% και διάφοροι ανεξάρτητοι 7 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ