Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Σφοδρές εμφύλιες συγκρούσεις

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Για έκτη συνεχή μέρα μαίνονται οι μάχες στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κονγκό ανάμεσα στις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις του Προέδρου Πασκάλ Λισούμπα και τους πολιτοφύλακες του πρώην Προέδρου Ντένις Σασόν Νγκουέσο. Την ίδια στιγμή, γαλλικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή και σε συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν τους ξένους υπηκόους από την πόλη.

Σφοδρές μάχες σημειώνονταν χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κονγκό, καθώς οι πολιτοφύλακες του πρώην Προέδρου Νγκουέσο επέλαυναν προς το βόρειο τμήμα της πόλης. Οι ήχοι των οβίδων και των όλμων που χρησιμοποίησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Προέδρου Λισούμπα ακούγονταν όλη τη νύχτα στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Κινσάσα, που απέχει 3 χιλιόμετρα. Μάλιστα, χτες το πρωί μία οβίδα έπεσε στο κέντρο της Κινσάσα, κοντά στο υπουργείο Προγραμματισμού, χωρίς όμως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να υπάρξουν θύματα. Παράλληλα οι άνδρες του πρώην Προέδρου Νγκουέσο κατέλαβαν το κτίριο της ραδιοφωνίας του Κονγκό, από όπου μετέδωσαν ότι όλοι οι ξένοι υπήκοοι θα μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κινσάσα.

Στο μεταξύ, στην Μπραζαβίλ έφθασε, χτες, ένα "C 130" της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας μεταφέροντας πολεμικό υλικό στους, περίπου, 450 Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Κονγκό από την Πέμπτη, οπότε και ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Οπως ανακοίνωσε ο Αλέξις Ζαρό, στρατιωτικός ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας στην Μπραζαβίλ, στην πόλη αναμένεται να φθάσουν, μέσα στις επόμενες ώρες, άλλοι 500 Γάλλοι στρατιώτες από τις γαλλικές βάσεις που βρίσκονται σε γειτονικές αφρικανικές χώρες, όπως είναι το Τσαντ και η Γκαμπόν.

Ο Ζαρό δήλωσε ότι 5 γαλλικά μεταγωγικά αεροπλάνα αναχώρησαν, χτες το πρωί, από την Μπραζαβίλ για την πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, μεταφέροντας 460 Γάλλους υπήκοους, ενώ άλλοι 100 αναμένονταν να μεταφερθούν μέχρι το τέλος της χτεσινής ημέρας. Με ανακοίνωσή του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι, περίπου, 550 ξένοι υπήκοοι βρίσκονται στο μέσο των αντίπαλων πυρών χωρίς, όμως, να μπορεί να εκτιμηθεί αν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και πόσοι είναι αυτοί.

Οδηγίες άμεσης αποχώρησης των Αμερικανών υπηκόων από την πρωτεύουσα του Κονγκό εξέδωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο ζήτησε από το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας να εγκαταλείψει τη χώρα, εκτός από όσους κρίνονται απολύτως απαραίτητοι.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι συγκρούσεις στην Μπραζαβίλ ξέσπασαν την Πέμπτη όταν κυβερνητικές δυνάμεις περικύκλωσαν την κατοικία του πρώην Προέδρου Νγκουέσο ζητώντας από τους, περίπου, 5.000 πολιτοφύλακές του να καταθέσουν τα όπλα τους, αίτημα που έγινε αποδεκτό με ανταλλαγές πυροβολισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ