Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βαθαίνει η εσωτερική κρίση

ΑΓΚΥΡΑ.- Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν δηλώνει ότι "η επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ ολοκληρώθηκε", προκαλώντας στεναγμούς ανακούφισης στις πρωτεύουσες των συμμάχων της χώρας, και τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού Τσεβίκ Μπιρ είπε ότι η "επιχείρηση συνεχίζεται". Ο Ερμπακάν επιχείρησε να διορθώσει (τα αδιόρθωτα) λέγοντας πως "ποτέ δεν είπα ότι η επιχείρηση τελείωσε"...

Ούτως ή άλλως, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε χτες σημαντικότερα προβλήματα: το ακροδεξιό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (BBP) απέσυρε την υποστήριξή του στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφαιρώντας του και τη σχετική πλειοψηφία. Αιτία: "δεν ικανοποιεί τις αιτήσεις μας" (για το εκλογικό σύστημα).

Λίγο πριν, ο Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (αξιωματική αντιπολίτευση), δήλωσε πως ενδέχεται να καταθέσει την ερχόμενη βδομάδα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στη Βουλή, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου για τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Στόχος, αφού το ΒΒΡ απέσυρε την υποστήριξή του, είναι πλέον μόνο να αποτραπεί η διάλυση του κυβερνώντος κόμματος Ευημερίας λόγω δικαστικής απόφασης.

Στο μεταξύ, η κρίση στις σχέσεις πολιτικών και στρατιωτικών συνεχίζεται. Αναλυτές συνδέουν τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε από το Επιτελείο η απώλεια δύο ελικοπτέρων στο Ιράκ, με τη συνεχιζόμενη πολιτική σύγκρουση του Γενικού Επιτελείου με την κυβέρνηση Ερμπακάν. Αρχικά αποδόθηκε επισήμως σε τεχνική βλάβη, ενώ πολύ αργότερα στα αντιαεροπορικά πυρά του ΡΚΚ. Αμέσως μετά κι ενώ στην Αγκυρα κηδεύτηκαν οι Τούρκοι στρατιώτες, το τουρκικό επιτελείο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί την απαραίτητη χρηματοδότηση για την επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ.

Οι κατηγορίες, τις οποίες η κυβέρνηση Ερμπακάν απέρριψε, έδωσαν αφορμή για πρωτοσέλιδα περί "προδοσίας", όπως της εφημερίδας Cumhuriyet. Ενώ κάποιοι θυμήθηκαν τις "άλλες" κατηγορίες κατά έξι χωρών - μεταξύ των οποίων τη Συρία, το Ιράν και την Ελλάδα - ότι βοηθούν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Σε έκτακτη συνάντηση, το Σαββατοκύριακο, συζητήθηκε η μέθοδος που θα ακολουθηθεί για να εξαντληθούν τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και προκρίθηκε μια μέθοδος έγκρισης έκτακτου προϋπολογισμού, που πρέπει να επικυρωθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σηκώνει την «αντιτρομοκρατική παντιέρα»(2015-11-07 00:00:00.0)
Η κουρδική παγίδα(2007-06-10 00:00:00.0)
Υπολογισμοί για πρόωρες εκλογές(1997-05-30 00:00:00.0)
Το αντι-κουρδικό "σαφάρι" συνεχίζεται...(1997-05-21 00:00:00.0)
Η "ανθρωπιστική επιχείρηση" των τανκς συνεχίζεται...(1997-05-17 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση σε... νέες περιπέτειες(1996-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ