Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Πείστηκε" η αντιπολίτευση

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το "επίτευγμα" του εντεταλμένου του ΟΑΣΕ για την Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, την Κυριακή, ήταν να πείσει την αντιπολίτευση να αποσύρει την απειλή περί αποχής από τις εκλογές. Το αντάλλαγμα ήταν να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, που είχε επιβληθεί το Μάρτη.

Η αντιπολίτευση είχε επίσης εκφράσει φόβους ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας θα προχωρούσε σε ευρεία καλπονοθεία, όπως - υποστήριξαν πολλοί - είχε κάνει και πέρυσι.

Ακόμη, ο Φραντς Βρανίτσκι υποστήριξε ότι θα σταλούν περισσότεροι παρατηρητές από ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν. Δεν έδωσε ακριβή εκτίμηση, αλλά ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για 400 παρατηρητές για 4.000 εκλογικά κέντρα, αριθμός που κρίθηκε ανεπαρκής.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, κάλεσε το λαό να ψηφίσει εναντίον της "δικτατορίας" του Προέδρου Σαλί Μπερίσα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Ιουνίου. Μιλώντας στην Αυλώνα, πόλη θεωρούμενη ως "προπύργιο" της αλβανικής εξέγερσης, φρουρούμενος από δεκάδες πολίτες οπλισμένους με περίστροφα και αυτόματα "Καλάσνικοφ", ο Νάνο επανέλαβε πως η ευθύνη για την κρίση ανήκει στο καθεστώς του Μπερίσα: "Είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς του Δημοκρατικού Κόμματος και του καθεστώτος Μπερίσα", είπε.

  • Βρετανός διπλωμάτης δέχτηκε χτες επίθεση με μαχαίρι στα Τίρανα και μεταφέρθηκε άμεσα με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Μπρίντιζι για να χειρουργηθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου "Ντι Σούμα", όπου διακομίστηκε ο τραυματίας.

Η βρετανική πρεσβεία στη Ρώμη επιβεβαίωσε το συμβάν, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ