ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"Μαγειρέματα" στο Ράλι Ακρόπολις

Οι εταιρίες αποφάσισαν για τις θέσεις των πρώτων. Ο Κάνκουνεν "άφησε" τον Σάινθ να κερδίσει

Η τελευταία ημέρα του 44ου Ράλι Ακρόπολις έκρυβε τελικά μεγάλα "μαγειρέματα", αφού οι κατασκευάστριες εταιρίες, κάνοντας τους υπολογισμούς τους, αποφάσισαν τελικά για το ποιος οδηγός θα πρέπει να πάρει τη θέση που βόλευε. Ετσι λοιπόν, θα 'λεγε κανείς ότι οι τέσσερις πρώτες θέσεις της τελικής κατάταξης δημιουργήθηκαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δυο μεγαλύτερων εταιριών που δίνουν μάχη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των κατασκευαστών ΦΟΡΝΤ και ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ.

Ο Ισπανός Κάρλος Σάινθ με ΦΟΡΝΤ ΕΣΚΟΡΤ είναι από χτες ο νικητής του 44ου Ακρόπολις, αφού ο μέχρι προχτές πρωτοπόρος και μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση, Γιούχα Κάνκουνεν, με το άλλο εργοστασιακό ΦΟΡΝΤ ΕΣΚΟΡΤ έκανε πίσω ύστερα από εντολή της εταιρίας. Ο συνολικός χρόνος του Σάινθ ήταν 4.56.24, ενώ του "ομόσταυλού" του Κάνκουνεν 4.56.41.

"Μια από τα ίδια" και για τις θέσεις 3 και 4 όπου οι οδηγοί της ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ, Μπερνς και Τόμι Μάκινεν, υπάκουσαν σε ανάλογες οδηγίες, ώστε να τερματίσουν ανάλογα. Τελικά στην τρίτη θέση ήταν ο Φινλανδός Τόμι Μάκινεν με ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ ΕΒΟΛΟΥΣΙΟΝ και χρόνο 5.01.27, ενώ ο Μπερνς ήταν τέταρτος με ίδιο αυτοκίνητο και χρόνο 5.01.31.

Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν ο Ρένστρομ με ΤΟΓΙΟΤΑ (5.04.11) και ο Μίκελ με ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ (5.06.26).

Καλύτερος Ελληνας στη γενική κατάταξη ο Αρης Βωβός, που ήταν 9ος, με ΣΟΥΜΠΑΡΟΥ και χρόνο 5.12.05, ενώ τον ακολούθησε στην 10η θέση ο Λεωνίδας Κύρκος με ΦΟΡΝΤ (5.14.33)

Τέλος, ας σημειωθεί ότι από τα 101 πληρώματα που είχαν ξεκινήσει από το Ζάππειο την Κυριακή, κατάφεραν να τερματίσουν τα 57.

ΠΑΟ
Νέο ξεκίνημα με Σούμποτιτς

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς είναι κι επίσημα ο διάδοχος του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Ο Ελληνοσλοβένος προπονητής συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού κι όπως αναμένονταν, συμφώνησαν να συνεργαστούν την επόμενη αγωνιστική περίοδο. "Ο Λ. Σούμποτιτς θα ηγηθεί της προσπάθειας αναγέννησης του Παναθηναϊκού" σχολίασε το ΤΑΚ των "πρασίνων" σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Οντως πρόκειται για προσπάθεια αναγέννησης. Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει και πάλι από την αρχή να διεκδικήσει τα πρωτεία στην Ελλάδα. Από την περσινή ομάδα του Μπ. Μάλκοβιτς έχουν μείνει οι Οικονόμου Αλβέρτης, Μαρτίνεθ και Κοχ. Παρελθόν αποτελούν οριστικά οι Αμίτσι, Ντίνκινς, Νικόλα και Κόρφας. Σε εκκρεμότητα παραμένει η περίπτωση Σκονοκίνι, τον οποίο οι "πράσινοι" σκέφτονται να ανταλλάξουν με τον Μπ. Πρέλεβιτς της Κίντερ Μπολόνια. Οι Βουρτζούμης, Γεωργικόπουλος, Μάρκοβιτς τελούν υπό παραχώρηση, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα επιστρέψουν στην ομάδα οι Μυριούνης, Σταυρακόπουλος. Από την ελληνική αγορά ήδη αποκτήθηκαν οι Παταβούκας, Καλαϊτζής, Χριστοδούλου και Φώτσης. Η άρνηση του Παναθηναϊκού να ανανεώσει το συμβόλαιο του Ντίνκινς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Γιούρι Ζντοβτς εκτός απροόπτου θα καλύψει τη μία από τις δύο θέσεις των ξένων. Ο δεύτερος θα αγωνίζεται στη θέση του σέντερ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Καπνός χωρίς φωτιά...

Διαψεύδονται τα ιταλικά σενάρια για απόκτηση του Σαβίσεβιτς

"Να τον πάρεις, δεν τον θέλω"... Τον στίχο από το γνωστό τραγούδι θυμίζει το σενάριο συνοικεσίου μεταξύ Ντέγιαν Σαβίσεβιτς - Ολυμπιακού που είδε το φως της δημοσιότητας σε δύο ιταλικές εφημερίδες. Στα χτεσινά φύλλα των "Τζορνάλε" και "Κοριέρε ντε λα Σέρα" αναγράφεται πως η πρωταθλήτρια Ελλάδας και η Μαρσέιγ ενδιαφέρονται για το μεγάλο άσο. Οι πειραιώτες υποτίθεται πως τον θέλουν ως δανεικό ενώ οι Γάλλοι με μετεγγραφή.

Οπως όμως φαίνεται στον... καπνό δεν υπάρχει φωτιά. Ο μάνατζερ του παίχτη αρνήθηκε πως έχει δεχτεί πρόταση από τον Ολυμπιακό, ενώ και ο καθ ύλην αρμόδιος Ντούσαν Μπάγεβιτς διέψευσε τους ισχυρισμούς των γειτόνων μας: "Δεν είναι αλήθεια, δεν ξέρω τι λένε και τι γράφουν οι Ιταλοί" ανέφερε. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε παλιότερη τοποθέτηση του ελληνοποιημένου τεχνικού, σύμφωνα με την οποία "παίχτες της κλάσης Σαβίσεβιτς ή Μιλόσεβιτς δε θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα".

Στους πραγματικούς στόχους τώρα των "ερυθρολεύκων", τουλάχιστον επίσημα, επικρατεί στασιμότητα. Ο Μπάγεβιτς αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι, απ' όπου θα επιστρέψει στις 25 Ιουνίου, με σκοπό όπως δήλωσε να ξεκουραστεί. Κάποιοι εκτιμούν πως το γεγονός αυτό σημαίνει ότι "το νερό έχει μπει στο αυλάκι" και η τηλεφωνική επικοινωνία προπονητή - διοίκησης είναι αρκετή. Πρώτος στόχος του Ολυμπιακού είναι ξένος σέντερ φορ εγνωσμένης αξίας και ο Μαυρογενίδης.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Χρειάζεται κίνητρα

Η ένταξη του μπιτς βόλεϊ στα Ολυμπιακά αγωνίσματα, δημιουργεί νέες προοπτικές για το άθλημα. Σ' αυτές αναφέρθηκε χτες ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θ. Μπελιγράτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το 4ο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι, πάντα υπό την αιγίδα της, η ανάπτυξη του μπιτς βόλεϊ ως αυτόνομο άθλημα.

Για το λόγο αυτό ήδη έχουν καταρτιστεί μόνιμες εθνικές ομάδες. Η ΕΟΠΕ ελπίζει να μπορέσουν κάποια στιγμή να λάβουν μέρος σε Ολυμπιάδα ή παγκόσμια πρωταθλήματα. Βασική προϋπόθεση των παραπάνω και ταυτόχρονα σκοπός η ύπαρξη αθλητών, διαιτητών κλπ που θ' ασχολούνται αμιγώς με το μπιτς βόλεϊ. Αυτό θα γίνει με τη θέσπιση κινήτρων και το χτίσιμο γηπέδων από την πολιτεία.

Η Μεσογειακή ομάδα

Ζευγάρωσε τις νίκες της στους Μεσογειακούς Αγώνες που γίνονται στο Μπάρι η Εθνική ομάδα μπάσκετ που χθες νίκησε και την Αλβανία με 97 - 75. Στο τρίτο αγώνα η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει τη Γιουγκοσλαβία που σήμερα κοντράρεται με την Τουρκία. Η Εθνική μας σήμερα έχει ρεπό.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Παραίτηση προέδρου ΕΙΟ

Καταγγέλλοντας τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Νίκος Σαρικαβάζης, υπέβαλε χτες την παραίτησή του. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΙΟ καταγγέλλει ότι "η διοίκηση της Ομοσπονδίας δυσλειτουργεί, καρκινοβατεί, ενώ δεν τηρείται η διοικητική ιεραρχία".

Η παραίτηση του Νίκου Σαρικαβάζη έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ της ΕΙΟ, που θα συνεδριάσει την Τρίτη για να εκλέξει πλέον νέο πρόεδρο.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Αγωνία στην ουρά

Μια ανάσα πριν το τέλος φτάνει αισίως και το πρωτάθλημα στους δυο ομίλους της Γ Εθνικής, όπου σήμερα διεξάγεται η προτελευταία 34η αγωνιστική.

Στο Νότιο Ομιλο οι τρεις υποψήφιοι για τις δυο προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στη Β Εθνική, Εθνικός Αστέρας, Ιάλυσος και Καλλιθέα, αγωνίζονται στις έδρες τους και τυχόν απώλεια βαθμών θα ισοδυναμεί με καταστροφή.

Στην ουρά της βαθμολογίας τον υπέρ πάντων αγώνα για σωτηρία θα δώσουν σήμερα Ηλυσιακός και Κέρκυρα αφού όποιος χάσει χάνεται.

Στο Βορρά η πρωτοπόρος Αναγέννηση Καρδίτσας δοκιμάζει τις δυνάμεις της στους Αμπελόκηπους. Αναλυτικά το πρόγραμμα και στους δυο ομίλους:

Νότιος Ομιλος: Μαρκό - Εργοτέλης, Καλλιθέα - Πάτρα, Κέρκυρα - Ηλυσιακός, Αγ. Νικόλαος - Αιγάλεω, Αιολικός - Ενωση Ρ/Δ, Ναυπακτιακός - Κόρινθος, Εθνικός Αστέρας - Παναιγιάλειος, Ηρόδοτος - Βαρβασιακός.

Βόρειος Ομιλος: Ορέστης Ορεστιάδας - Νιγρίτα, Γιαννιτσά - Αετός Σκύδρας, Αναγ. Αρτας - Πιερικός, Τύρναβος - Λαμία, Ολυμπιακός Βόλου - Αγροτικός Αστέρας, Λύκοι - Πτολεμαϊδα, Μηχανιώνα - Απόλλωνας Λάρισας, Αναγέννηση Κολινδρού - Αλμωπός Αριδαίας, Αμπελόκηποι - Αναγέννηση Καρδίτσας.

Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 6μμ.

ΑΘΗΝΑ '97
Εσπασε το πρώτο ρεκόρ

Ρεκόρ συμμετοχής χωρών σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου πέτυχε ήδη το "Αθήνα '97". Μέχρις στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός 195 χώρες και συνολικά 2.677 αγωνιζόμενοι (1.626 άνδρες και 1.051 γυναίκες). Η Ελλάδα έχει δηλώσει τη συμμετοχή 71 αθλητών και 56 αθλητριών, ενώ μεγαλύτερη ομάδα θα είναι η αμερικανική με 74 αθλητές και 65 αθλήτριες. Το 1983 στο Ελσίνκι είχαν συμμετάσχει 153 χώρες, το 1987 στη Ρώμη 157, το 1991 στο Τόκιο 164, το 1993 στη Στουτγκάρδη 187 και το 1995 στο Γκέτεμποργκ 191.

@

Στις 20 Αυγούστου θα παραδοθεί στην αθλητική ηγεσία το νέο αθλητικό νομοσχέδιο... Αυτή τουλάχιστον είναι η δέσμευση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της αθλητικής νομοθεσίας, που συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο καθηγητής συνταγματολόγος Ανδρέας Λομβέρδος. Στη χτεσινή συνεδρίαση πήραν μέρος οι Α. Φούρας και Γ. Σγουρός, που έδωσαν τις γενικές κατευθύνσεις για τη σύνταξη του νέου νόμου.

ΑΕΚ
Πληροφορίες κακές...

Οι Ρουμάνοι δεν αφήνουν τον Ιορντανέσκου

Ο Ανχελ Ιορντανέσκου οριστικά θα παραμείνει μόνο στον πάγκο της Εθνικής Ρουμανίας, ως τη λήξη του συμβολαίου του. Οι προχτεσινές πληροφορίες για έγκριση παράλληλης απασχόλησης από την Ομοσπονδία της βαλκανικής χώρας αποδείχτηκαν αβάσιμες. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Ν. Στράτος, με χτεσινή ανακοίνωσή του επισημοποίησε το γεγονός διαψεύδοντας παράλληλα φήμες που ήθελαν τη ρουμανική Ομοσπονδία να ζητάει χρήματα ώστε να χορηγήσει την άδεια της.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΠΑΕ, ο Μ. Τροχανάς ενημέρωσε τους υποψήφιους αγοραστές και τους πρότεινε εναλλακτική λύση. Να κλείσουν αν θέλουν τον Ρουμάνο τεχνικό για τη μεθεπόμενη περίοδο, που μένει ελεύθερος. Ως τότε να τους καταθέσει κάποια άλλα ονόματα, απ' τα οποία θα επιλέξουν. Αυτοί όμως του ζήτησαν να μην ασχοληθεί.

Ισως γι' αυτό και στην ανακοίνωση του διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ γίνεται αναφορά στην ημερομηνία λήξης (31/12/97) του συμβολαίου που έχει ο Ιορντανέσκου. Επίσης ότι η διοίκηση ανέθεσε το θέμα στον Μ. Τροχανά "διότι ως γνωστόν το ζήτημα προπονητή της ΑΕΚ, ως μακροπρόθεσμη δέσμευση,αποτελεί ουσιώδη όρο στις διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο αγοραστή".

ΜΑΖΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Απλήρωτοι οι γυμναστές

Οταν είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Α. Φούρας, ακολουθώντας την πεπατημένη, προχώρησε σε μεγαλόστομες εξαγγελίες. Μεταξύ άλλων σε μια επίδειξη φιλολαϊκής νοοτροπίας ισχυρίστηκε πως θα επανεφαρμοστούν, αναβαθμισμένα μάλιστα, τα προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά, η πραγματικότητα, την οποία διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική, αποτυπώνεται στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας - καταγγελίας που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων Γυμναστών. Οπως αναφέρουν, "1.100 γυμναστές που εργάζονται στα προγράμματα "Αθληση για όλους" παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες, γιατί η ΓΓΑ καθυστερεί να καταβάλει τα χρήματα που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία τους. Καταγγέλλουμε τον κύριο Φούρα, που αρνείται να δεχτεί το σωματείο μας (βλέπε "κοινωνικός διάλογος"), να συζητήσει τις προτάσεις μας για τη βελτίωση του μαζικού αθλητισμού και να υπογράψει το οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος "Αθληση για όλους" '97 - '98".

Οι γυμναστές ζητάνε να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να υπογραφεί νέο οργανωτικό πλαίσιο, ν' αποκλειστούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις, μισθό αξιοπρέπειας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, να σταματήσει η αδιαλλαξία του υφυπουργείου και να συζητήσει ο Α. Φούρας μαζί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ