ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Η ΠΝΟ μπροστά στις ευθύνες της

Την άμεση σύγκληση της ΕΕ, για τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, απαιτούν οι ναυτεργάτες, που συνεχίζουν και τον αγώνα για να κλείσουν τα μεσιτικά γραφεία

Με χαρακτηριστικά στοιχεία τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα, συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για την αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και το κλείσιμο των μεσιτικών - δουλεμπορικών γραφείων. Ταυτόχρονα, η πίεση μεταφέρθηκε και προς την πλευρά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ),η οποία επιμένει προκλητικά στην αδράνεια.

Πρώτος σταθμός της κινητοποίησης ήταν χτες το κτίριο του ΓΕΝΕ.Στη συνέχεια, οι ναυτεργάτες κατευθύνθηκαν με πορεία προς τα μεσιτικά γραφεία και έκλεισαν ορισμένα από αυτά που παρέμεναν ακόμα ανοιχτά. "Το δουλεμπορικό κύκλωμα θα παταχτεί",διαμήνυσαν οι άνεργοι στην Ακτή Μιαούλη και στα στενά όπου υπάρχουν τα γνωστά στέκια του δουλεμπορίου.

Με μαζική πορεία, οι ναυτεργάτες κατευθύνθηκαν το μεσημέρι στην ΠΝΟ.Εκεί σε συνάντηση με τον γγ της ομοσπονδίας Γ. Χαλά συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ,του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και της ΠΕΝΕΝ τόνισαν ότι το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς και τα άλλα προβλήματα, έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ είναι απαράδεκτη και προκλητική. Επίσης, απαίτησαν άμεση, κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΠΝΟ για να ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην κωλυσιεργία και την άρνηση μελών της ΕΕ να συγκληθεί το όργανο, οι ναυτεργάτες απαντούν με παραμονή στα γραφεία της ΠΝΟ μέχρι να παρθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

"Είμαι ένα χρόνο χωρίς δουλιά και έχω έξι παιδιά", μας είπε ο Κιαζήμογλου Σιαμπνάν, ναύτης, και συνέχισε: "Εχω φτάσει σε σημείο ακόμα και να κοιμηθώ σε παγκάκια στο σταθμό Λαρίσης. Η οικογένειά μου είναι στην Ξάνθη. Είμαι επαγγελματίας ναυτικός. Λεφτά για να μείνω στην Εστία Ναυτικών δεν έχω. Η μόνη μου ελπίδα είναι το επίδομα του πολυτέκνου που παίρνω". Ο Πέτρος Τσαχολίδος είναι λιπαντής στην ειδικότητα και έχει πέντε παιδιά. "Μένω στην Καβάλα. Είμαι 4,5 μήνες άνεργος. Στην Εστία Ναυτικών δεν μπορώ να μείνω γιατί δεν έχω λεφτά. Εχω αρρωστήσει, δεν μπορώ να κοιμηθώ. Και τι ζητάμε; Ενα μεροκάματο, για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια".

Ο γραμματέας της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Κ. Ζούκας δήλωσε σχετικά: "Οι ναυτεργάτες απαιτούν άμεση σύγκληση της ΕΕ της ΠΝΟ για να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για άμεση απορρόφηση των ανέργων και κλείσιμο των δουλεμπορικών γραφείων. Δε θα φύγουμε από την ΠΝΟ, αν δε συγκληθεί το όργανο".

Γ. Δ.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΟΠΑΠ
Δικαίωση χωρίς αντίκρισμα

Αγνοώντας δικαστική απόφαση που αρχικά αποδέχτηκε, ο ΟΠΑΠ δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα από παρακρατήσεις επιδομάτων και δώρων σε πρώην εργαζόμενους. Το δικαστήριο απέρριψε και τις λεγόμενες... "συμβάσεις μιας μέρας"

Χιλιάδες είναι αυτοί που εργάστηκαν στον ΟΠΑΠ, στη διαλογή των δελτίων και σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι για χρόνια ολόκληρα προσλαμβάνονταν και δούλευαν με "συμβάσεις μιας μέρας",σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Οργανισμού και όσα σχετικά προβλέπονται στον εσωτερικό Κανονισμό του!

Ο ισχυρισμός αυτός - τον οποίο και αγνοούσαν οι εργαζόμενοι - καταρρίφθηκε τελικά από το Ειρηνοδικείο Αθηνών,όταν ορισμένοι από τους εκατοντάδες που απολύθηκαν μαζικά τον Σεπτέμβρη του 1995, διεκδίκησαν δικαστικά την καταβολή μέρους των επιδομάτων άδειας και δώρων, που παράνομα είχε παρακρατήσει ο Οργανισμός.

Ο ΟΠΑΠ άσκησε έφεση σ' αυτή την απόφαση, αλλά στη συνέχεια ζήτησε την αναβολή της δίκης, προτείνοντας στους εργαζόμενους που δικαιώθηκαν να τους καταβάλει όσα χρήματα τους είχε παρακρατήσει, ως πρώτη δόση μέχρι να εξοφληθεί όλο το ποσό, όπως διαμορφώθηκε από την προσθήκη του νόμιμου τόκου. Τα υπόλοιπα ποσά δεσμεύτηκε να τα καταβάλει μετά τη δίκη στο Εφετείο, του οποίου η απόφαση αναμενόταν επίσης θετική για τους απολυμένους.

Από τότε όμως, όπως επισημαίνει και η Ζ. Βλαχοπούλου,η οποία μαζί με τη Σ. Τερζάκη είναι δυο από τις εργαζόμενες που απαίτησαν όσα τους οφείλει ο Οργανισμός, δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την καταβολή των οφειλών, ούτε δίνεται εξήγηση για την καθυστέρηση.Υποτίθεται ότι ο Οργανισμός θα κατέβαλε σύντομα τα χρήματα - η δίκη ήταν να γίνει τον Μάρτη του 1997 - και σίγουρα πριν την επόμενη εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Η Ζ. Βλαχοπούλου εργάστηκε στον ΟΠΑΠ για πρώτη φορά το 1968 και μετά συνεχώς από το 1973 μέχρι και το 1995 που απολύθηκε. Καταγγέλλει μάλιστα ότι μετά την απόλυση των εκτάκτων, για την οποία ο Οργανισμός επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα, έγιναν νέες προσλήψεις! Η Ζ. Βλαχοπούλου ζήτησε να επαναπροσληφθεί, επειδή τηρεί τα αναγκαία κριτήρια οικογενειακής κατάστασης, αλλά το αίτημά της αγνοήθηκε, ενώ ακούστηκε ότι όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δεν έχουν το δικαίωμα να επαναπροσληφθούν!

Η "σύμβαση της μιας μέρας"

Η παρακράτηση από τον ΟΠΑΠ των νόμιμων αποδοχών των εργαζομένων είναι η μια πλευρά της υπόθεσης, αλλά η δικαστική απόφαση δε δικαίωσε απλώς τις εργαζόμενες για τα οικονομικά τους αιτήματα. Κατέρριψε και τον αστείο, πλην επικίνδυνο και απαράδεκτο ισχυρισμό του ΟΠΑΠ για τις "συμβάσεις της μιας μέρας",αποφασίζοντας ότι οι εργαζόμενες προσλήφθηκαν στον Οργανισμό με σύμβαση αορίστου χρόνου,ανεξάρτητα αν εργάζονταν δύο - τρεις ή τέσσερις μέρες τη βδομάδα. Ο ΟΠΑΠ μάλιστα δεν είχε αποδώσει τις νόμιμες αποδοχές, στηριγμένος στο είδος της σύμβασης!

Κινητοποιήσεις λιμενεργατών

Σε δυο τρίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν οι λιμενεργάτες αύριο Παρασκευή από τις 6 έως τις 9 το πρωί και από τις 2 έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης, αποφάσισαν την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών κάθε Δευτέρα και Παρασκευή με έναρξη την 20/6. Οι λιμενεργάτες, όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της Ενωσης Λιμενεργατών και του Συνδέσμου Εποπτών - Αρχιεργατών,διεκδικούν υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης για το 1997 και αντιδρούν στις προαγγελθείσες αποφάσεις της Διοίκησης του ΟΛΠ για τον κανονισμό εργασίας, τη μείωση των εργατικών ομάδων και την αύξηση της απόδοσης.

Ελιγμοί στη ΣΟΦΤΕΞ

Μια μέρα πριν την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ και προκειμένου να προλάβει την κατακραυγή τους, ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Ιμπρης, συγκάλεσε χτες έκτακτο ΔΣ, για να αποφασίσει κινητοποιήσεις, αυτές που με προηγούμενες αποφάσεις της πρασινογάλαζης πλειοψηφίας έχουν αναβληθεί αλλεπάλληλες φορές.

Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έχει αποδεχτεί τις κυβερνητικές προτάσεις για μαζικές απολύσεις 676 ατόμων με "κίνητρα", όπως και το να μην υπογραφεί συλλογική σύμβαση για το '97. Χτες ο πρόεδρος κατέθεσε νέα πρόταση για κινητοποιήσεις και με αιτήματα την άμεση χρηματοδότηση και τη διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρίας.

Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Συμπαράταξη". Κατά του πλαισίου αιτημάτων, τάχθηκε η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ, που πρότεινε: Πάλη για την ανατροπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, άμεση χρηματοδότηση, επενδύσεις και παραμονή της επιχείρησης στον ΟΑΕ. Επίσης να τοποθετηθεί η συνέλευση και να ακυρώσει την επιστολή της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), με την οποία έγινε αποδεκτή η μη υπογραφή σύμβασης.

Ζητούν δουλιά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εκατό οικογένειες στην Περιστερά Θεσσαλονίκης ζουν με το πενιχρό επίδομα του Ταμείου Ανεργίας, μετά το κλείσιμο στις αρχές αυτού του χρόνου του εργοστασίου αλίπαστων "Αιγαίο ΕΠΕ".Η βιομηχανία, που ανήκει σε Ιταλούς επιχειρηματίες, έκλεισε λόγω έλλειψης άδειας και μετά από καταγγελίες ότι μολύνει το περιβάλλον. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, μαζί με τους απολυμένους εργαζόμενους, και πολλοί παραγωγοί ψαριών που προμήθευαν με τα προϊόντα τους το εργοστάσιο.

Οι άνεργοι πραγματοποίησαν, χτες, συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου, ζητώντας την επαναλειτουργία της μονάδας, αφού πρώτα υπάρξουν οι προϋποθέσεις λειτουργίας του βιολογικού σταθμού, ώστε να διασφαλίζεται επαρκώς το περιβάλλον.

Εμπαίζονται 850 επιμελητές του ΤΕΒΕ

Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ

Αν θα λυθεί εντός του καλοκαιριού το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 850 Επιμελητές Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών του ΤΕΒΕ,οι οποίοι αγωνίζονται εδώ και αρκετό καιρό για την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, ζητούν να πληροφορηθούν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Σταύρος Παναγιώτου.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρεται ότι οι 850 επιμελητές του ΤΕΒΕ, που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διακόπτουν την εργασία τους για διάστημα περίπου δέκα ημερών και μετά από την επαναπρόσληψή τους δε λαμβάνεται υπόψη ο προηγούμενος χρόνος εργασίας, με συνέπεια να χάνουν το δικαίωμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας και να αμείβονται με ένα ποσοστό 2% από τις συνολικές εισπράξεις του μήνα από το οποίο παρακρατείται το 0,8% για ΙΚΑ, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ΟΓΑ, εφορία και Μετοχικό Ταμείο.

Μετά από κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με ομόφωνες αποφάσεις χαρακτηρίζει τη σχέση εργασίας ως εξαρτημένη και υποχρεώνει το ΤΕΒΕ να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων μέχρι να τελεσιδικήσουν οι κύριες αγωγές που έχουν κατατεθεί. Ηδη με απόφασή του το ΔΣ του ΤΕΒΕ έχει εγκρίνει τη μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου.

Σήμερα, αυτοί οι εργαζόμενοι εμπαίζονται από τα υπουργεία που τους αναγκάζουν να περιφέρονται, μια και κανείς δε βρίσκεται αρμόδιος να ανταποκριθεί στην ουσία και λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ναυτεργατών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ