Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Η ΠΝΟ μπροστά στις ευθύνες της

Την άμεση σύγκληση της ΕΕ, για τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, απαιτούν οι ναυτεργάτες, που συνεχίζουν και τον αγώνα για να κλείσουν τα μεσιτικά γραφεία

Με χαρακτηριστικά στοιχεία τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα, συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για την αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και το κλείσιμο των μεσιτικών - δουλεμπορικών γραφείων. Ταυτόχρονα, η πίεση μεταφέρθηκε και προς την πλευρά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ),η οποία επιμένει προκλητικά στην αδράνεια.

Πρώτος σταθμός της κινητοποίησης ήταν χτες το κτίριο του ΓΕΝΕ.Στη συνέχεια, οι ναυτεργάτες κατευθύνθηκαν με πορεία προς τα μεσιτικά γραφεία και έκλεισαν ορισμένα από αυτά που παρέμεναν ακόμα ανοιχτά. "Το δουλεμπορικό κύκλωμα θα παταχτεί",διαμήνυσαν οι άνεργοι στην Ακτή Μιαούλη και στα στενά όπου υπάρχουν τα γνωστά στέκια του δουλεμπορίου.

Με μαζική πορεία, οι ναυτεργάτες κατευθύνθηκαν το μεσημέρι στην ΠΝΟ.Εκεί σε συνάντηση με τον γγ της ομοσπονδίας Γ. Χαλά συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ,του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και της ΠΕΝΕΝ τόνισαν ότι το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς και τα άλλα προβλήματα, έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ είναι απαράδεκτη και προκλητική. Επίσης, απαίτησαν άμεση, κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΠΝΟ για να ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην κωλυσιεργία και την άρνηση μελών της ΕΕ να συγκληθεί το όργανο, οι ναυτεργάτες απαντούν με παραμονή στα γραφεία της ΠΝΟ μέχρι να παρθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

"Είμαι ένα χρόνο χωρίς δουλιά και έχω έξι παιδιά", μας είπε ο Κιαζήμογλου Σιαμπνάν, ναύτης, και συνέχισε: "Εχω φτάσει σε σημείο ακόμα και να κοιμηθώ σε παγκάκια στο σταθμό Λαρίσης. Η οικογένειά μου είναι στην Ξάνθη. Είμαι επαγγελματίας ναυτικός. Λεφτά για να μείνω στην Εστία Ναυτικών δεν έχω. Η μόνη μου ελπίδα είναι το επίδομα του πολυτέκνου που παίρνω". Ο Πέτρος Τσαχολίδος είναι λιπαντής στην ειδικότητα και έχει πέντε παιδιά. "Μένω στην Καβάλα. Είμαι 4,5 μήνες άνεργος. Στην Εστία Ναυτικών δεν μπορώ να μείνω γιατί δεν έχω λεφτά. Εχω αρρωστήσει, δεν μπορώ να κοιμηθώ. Και τι ζητάμε; Ενα μεροκάματο, για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια".

Ο γραμματέας της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Κ. Ζούκας δήλωσε σχετικά: "Οι ναυτεργάτες απαιτούν άμεση σύγκληση της ΕΕ της ΠΝΟ για να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για άμεση απορρόφηση των ανέργων και κλείσιμο των δουλεμπορικών γραφείων. Δε θα φύγουμε από την ΠΝΟ, αν δε συγκληθεί το όργανο".

Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ