Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόταση ανακούφισης για ηλικιωμένες άνεργες

Η αγωνιστική διεκδίκηση του αιτήματος, να μην ισχύει η προϋπόθεση των 100 ενσήμων κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας, προκειμένου να βγει κάποιος σε μειωμένη σύνταξη,αποφασίστηκε σε σύσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και στην οποία συμμετείχαν άνεργες γυναίκες του κλάδου. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί ομαδική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα κατατεθεί σχετικό υπόμνημα.

Η Χρ. Τσεντούρου,πρόεδρος του συνδικάτου, κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες χτυπιούνται πιο έντονα απ' την ανεργία. Επικέντρωσε ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 45 ετών,που αν μείνουν άνεργες, δύσκολα βρίσκουν νέα δουλιά. Τόνισε ότι πολλές γυναίκες, ενώ έχουν πάνω από 4.500 ένσημα, δεν μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη, γιατί δεν εκπληρούν την προϋπόθεση των 100 ενσήμων κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας και πρότεινε: "Να διεκδικήσουμε να μην ισχύει η προϋπόθεση των 100 ενσήμων κάθε χρόνο. Να μετράει ως προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη, η ύπαρξη 500 ενσήμων συνολικά την τελευταία πενταετία". Αυτή η πρόταση δε θίγει το ΙΚΑ και παράλληλα θα ανακουφίσει αρκετές γυναίκες, αλλά και άνδρες εργαζόμενους.

"Θέλω να δουλέψω, να μπει μεροκάματο στο σπίτι". Αυτή η φράση επαναλαμβανόταν απ' τις παρευρισκόμενες, στην πλειοψηφία τους μακροχρόνια άνεργες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ευαγγελίας Μπούτρα, που μας είπε: "Δουλεύω γαζώτρια από 15 χρονών. Εχω πάνω από 7.000 ένσημα. Εδώ και πέντε χρόνια είμαι άνεργη. Δούλεψα για λίγο ενδιάμεσα. Ψάχνω για δουλιά, αλλά όπου πάω μου λένε είσαι μεγάλη δε μας κάνεις. Πήγα να πάρω τη μειωμένη σύνταξη. Είχα τα 500 ένσημα που χρειάζονται την τελευταία πενταετία, αλλά δεν είχα 100 κάθε χρόνο, όπως ζητάνε και δε μου την έδωσαν. Επειδή δούλεψα ενδιάμεσα, πήρα επίδομα ανεργίας, αλλά και αυτό τέλειωσε πέρσι. Είμαι 58 χρονών τώρα και δεν ξέρω τι να κάνω".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ