ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
Γιορτάζει τα 10χρονα του '87

Η Εθνική ομάδα αντιμέτωπη με Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

Ηταν άνοιξη του 1986. Η Εθνική ομάδα αναζητούσε δυνατούς αντιπάλους ώστε να κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας. Η Ομοσπονδία καθιέρωσε το διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις". Εκτοτε έγινε θεσμός. Από την Αθήνα παρήλασαν κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος. Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα δεκάχρονα από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο "Ευρωμπάσκετ '87". Επέτειος που δε θα περάσει απαρατήρητη. "Οχι για τη χρυσή επιτυχία, αλλά για τα 300.000 παιδιά που ασχολούνται σήμερα με το άθλημα", όπως επισήμανε ο Π. Γιαννάκης. Οι πρωταγωνιστές του θριάμβου θα τιμηθούν το Σάββατο, λίγο πριν το παιχνίδι της Εθνικής με την Ιταλία. Την ίδια ημερομηνία, 14 Ιούνη, στο ίδιο γήπεδο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία θα βρεθούν αντιμέτωπες της Εθνικής στο 11ο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις" που ξεκινά σήμερα. "Αντίπαλοι δυνατοί που θα μας βοηθήσουν να δούμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε πιο ομάδα", σύμφωνα με τον Π. Γιαννάκη.

Αμούστακο παιδί ήταν ο Δ. Παπανικολάου το 1987. Αν δεν έβαζε ο Αργ. Καμπούρης τις βολές στον τελικό με τη Σοβιετική Ενωση, ίσως να μην ασχολούνταν σήμερα με το μπάσκετ. Δέκα χρόνια αργότερα, βλέπει τα πράγματα μέσα από τον αγωνιστικό χώρο. "Το ελληνικό μπάσκετ έχει τις βάσεις για να συνεχίσει να φέρνει επιτυχίες", τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε η Ομοσπονδία. Δίπλα του οι Ρεντζιάς, Γιαννούλης συμφωνούν και επαυξάνουν. Ο Π. Γιαννάκης δεν ανησυχεί που τα ονόματά τους βρίσκονται στο επίκεντρο του μεταγραφικού παζαριού. "Η δυνατότητα να διαπραγματεύεσαι καλύτερους όρους εργασίας, εξαρτάται από την ικανότητα να παίζεις μπάσκετ. Στον αθλητισμό όποιος κερδίζει μένει. Οποιος χάνει φεύγει", υπογράμμισε με νόημα. Οι πιτσιρικάδες όχι μόνο δεν είχαν αντίθετη άποψη, αλλά συμφώνησαν ότι στο διάστημα που ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης τους κάθεται στον πάγκο της Εθνικής έχουν αλλάξει πολλά. "Για πρώτη φορά η Εθνική κινείται σε επαγγελματικά πλαίσια. Σκληρές προπονήσεις, αυστηρή πειθαρχία", τόνισε ο Παπανικολάου.

Το βαρύ πρόγραμμα έφερε και την κούραση, που ήταν ιδιαίτερα αισθητή στα παιχνίδια με τη Γιουγκοσλαβία. "Μια νέα ομάδα με 9 μέρες προπόνηση δεν μπορεί να ονειρεύεται πολλά. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Στα ομαδικά αθλήματα, όποια ομάδα είναι συγκεντρωμένη και δεν πανικοβάλλεται, έχει πιθανότητες διάκρισης", υπογράμμισε ο Π. Γιαννάκης, απαντώντας στο ερώτημα αν η Εθνική ομάδα έχει τύχη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ισπανίας.

Στην πρεμιέρα του 11ου τουρνουά "Ακρόπολις", η Γαλλία θα αντιμετωπίσει στις 19.00 την Ιταλία. Στις 21.00 η Ελλάδα θα αναμετρηθεί με τη Γερμανία. Τα παιχνίδια θα μεταδοθούν από το SUPERSPORT.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
Υποσχέσεις Καρνισόβας

Τα θέλει όλα, εδώ και τώρα ο Ολυμπιακός. Χτες παρουσίασε επίσημα τον Αρτούρας Καρνισόβας, σε κλίμα γενικής ευφορίας. "Εύχομαι να κατακτήσουμε τα τρία κύπελλα και φέτος, ενώ αν μπορέσουμε να κερδίσουμε και τους Σικάγο Μπουλς θα είναι θαύμα", υποστήριξε ο Σ. Κόκκαλης και έβαλε πρώτος τα γέλια εν μέσω χειροκροτημάτων. Οταν έχεις δίπλα σου τον κορυφαίο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα για το 1996, επιτρέπονται ακόμα και οι υπερβολές.

Ο Λιθουανός παίκτης έδειξε να γνωρίζει άριστα τις επιθυμίες των Ελλήνων φιλάθλων. "Είμαι πολύ ευχαριστημένος που μπορώ να εκπληρώσω το στόχο μου, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Είμαι πεινασμένος για τον ευρωπαϊκό τίτλο και θα παίξω δυνατά", υπογράμμισε. Κάτι ανάλογο ασφαλώς θα είχε υποσχεθεί πριν δυο χρόνια και στους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ήταν ο Παναθηναϊκός το 1996 και ο Ολυμπιακός το 1997. Την τρίτη φορά ίσως να είναι πιο τυχερός, αν και θα πρέπει να περιμένει το τέλος της μεταγραφικής περιόδου ώστε να έχει πλήρη εικόνα για τη δυναμικότητα των άλλων ομάδων.

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς προειδοποίησε πάντως ότι η επανάληψη των επιτυχιών δε θα είναι εύκολη υπόθεση. "Είναι πιο δύσκολο να συνεχίσεις να πολεμάς και πιο εύκολο να κατακτάς κύπελλα", υπογράμμισε και προχώρησε στο... ζουμί της υπόθεσης. "Η ευρωλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι δυσκολότερα τη νέα περίοδο. Η Μπολόνια ήδη απέκτησε τον Ντανίλοβιτς, αλλά και η Ρεάλ Μαδρίτης με τη Ρασίνγκ Παρί έχουν ενισχυθεί" τόνισε. Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι με την απόκτηση των Ρότζερς και Καρνισόβας, ο Ολυμπιακός διαθέτει σήμερα την κορυφαία γραμμή ψηλών στην Ευρώπη. Οσο για τον Ντ. Ρίβερς, ο Σ. Κόκκαλης αρκέστηκε να δηλώσει ότι ακόμα δεν έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα του πλέι μέικερ, ενώ ο Ντ. Ιβκοβιτς εξέφρασε την ευχή να έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές μέχρι τέλος του μήνα, ώστε η ομάδα του να ξεκινήσει πλήρης την προετοιμασία.

ΑΘΗΝΑ '97
Ενδιαφέρον για τα εισιτήρια

Ολοένα και αυξάνει η ζήτηση των εισιτηρίων για το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα 1 - 10 Αυγούστου.

Χιλιάδες φίλοι του κλασικού αθλητισμού καθημερινά εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν από κοντά το κορυφαίο γεγονός του 1997. Ηδη έχουν προπωληθεί 20.000 πακέτα εισιτηρίων (από τα 52.000 που υπάρχουν συνολικά). Τα εισιτήρια διατίθενται από ειδικά περίπτερα που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά. Τα σημεία αυτά είναι: Πλ. Κάνιγγος, Πλ. Ομονοίας, Πλ. Κλαυθμώνος για την Αθήνα, ενώ στον Πειραιά το περίπτερο υπάρχει στην Πλ. Κοραή.

Εξάλλου μια μεγάλη μορφή του στίβου ο Ιταλός παλιός αθλητής των σπριντ Πιέτρο Μενέα εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το θέμα της διοργάνωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η Αθήνα είναι ικανή να τα καταφέρει σε μεγάλες διοργανώσεις και πιστεύω ότι όλοι θα μιλάνε για αυτή τη διοργάνωση. Η παρουσία μου σε διοργανώσεις που έχουν γίνει σε ελληνικά στάδια με έχει κάνει να γνωρίζω την ικανότητα των Ελλήνων", τόνισε ο Ιταλός πρώην αθλητής.

Με την Γερμανία ξεκινά σήμερα η εθνική ομάδα στο τουρνουά "Ακρόπολις"

Με τη Γερμανία ξεκινά σήμερα η Εθνική ομάδα στο τουρνουά "Ακρόπολις"

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Εισβάλλουν τα πριμ

Ο θεσμός των χρηματικών πριμ απειλεί πλέον και το άθλημα της Αρσης Βαρών. Συγκεκριμένα, στο Βολγκογκράντ της Ρωσίας θα συναντηθούν στις 23 Ιουνίου τα μεγάλα ονόματα της Αρσης Βαρών, όπου θα πάρουν μέρος σε ένα διεθνή τουρνουά που οι νικητές θα μοιραστούν χρηματικά έπαθλα. Ας σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αγώνες Αρσης Βαρών έχουν χρηματικό έπαθλο σαν κίνητρο.

Στο τουρνουά θα μετέχουν από ελληνικής πλευράς οι δυο χρυσοί Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Κάχι Κακιασβίλι, ενώ από διεθνή ονόματα ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του Τούρκου Ολυμπιονίκη Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου και του Γερμανού Ρόνι Φέλερ.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Ανοιξε πανιά στο Σπλιτ ο Αιμίλιος Παπαθανασίου που κατέκτησε την πρώτη θέση στην τρίτη ιστιοδρομία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΦΙΝ. Αυτή η πρωτιά ανέβασε το Ελληνα ιστιοπλόο στην τρίτη θέση της γενικής βαθμολογίας στην οποία προηγείται ο Πολωνός Κουσνιέρεβιτς και ακολουθεί ο Ουκρανός Τοκοβόι.

Οπως τόνισε ο ιστιοπλόος του Ολυμπιακού, εάν διατηρηθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Η μεσογειακή ομάδα

Με στόχο την όσο δυνατόν καλύτερη εμφάνιση ταξιδεύουν σήμερα για το Μπάρι της Ιταλίας οι Εθνικές ομάδες κολύμβησης ανδρών και γυναικών. Η συμμετοχή της χώρας μας μεταφράζεται σε 9 κολυμβητές και 8 κολυμβήτριες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στους άνδρες οι συμμετοχές του Δημήτρη Μαγγανά στα 200μ και 400μ ελεύθερο και του Γιώργο Ποπότα 100μ, 200μ πεταλούδα, καθώς και της Κάτιας Σαρακατσάνη στα 200μ πρόσθιο 200μ, 400μ Μ. Ατομική.

Αυτοί οι τρεις ως γνωστό θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Σεβίλλης τον Αύγουστο και οι αγώνες του Μπάρι αποτελούν κρίσιμο τεστ για τις δυνάμεις τους. Και τα υπόλοιπα "δελφίνια" μας θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.

H TV σνόμπαρε την Εθνική

Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, οι φίλοι του μπάσκετ δε θα δουν ζωντανά από την τηλεόραση την Εθνική ομάδα. Η κρατική τηλεόραση δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μετάδοση των αγώνων. Μερικά από τα ιδιωτικά κανάλια που κατέθεσαν προσφορά, θέλησαν να κλείσουν τη συμφωνία... στο τζάμπα. Τελικά πλειοψήφησε το συνδρομητικό "Super Sport", καταβάλλοντας 45 εκατομμύρια δρχ. και για τα 6 παιχνίδια. Προκειμένου να δουν την Εθνική ομάδα όλοι οι Ελληνες, το συνδρομητικό κανάλι παραχώρησε δωρεάν εικόνα στην ΕΤ, με την προϋπόθεση να μεταδίδονται οι αγώνες με δύο ώρες καθυστέρηση. Οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Τηλεόρασης παραχώρησαν αυτή τη δυνατότητα στην ΕΤ- 3, που με τη σειρά της προγραμμάτισε να μεταδώσει τα παιχνίδια της Εθνικής, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Και μη χειρότερα! Για όσους πάντως θέλουν να δουν την Εθνική και δεν αντέχουν το ξενύχτι, η γενική είσοδος και για τα δύο παιχνίδια είναι 2.000 δρχ.

Γ. Γ.

ΒΟΛΕΪ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Οι αντίπαλοι της Εθνικής

Η Εθνική ομάδα γυναικών της Σλοβακίας θα είναι αντίπαλος της Εθνικής μας στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 1998 στον έκτο όμιλο, οι αγώνες του οποίου θα γίνουν το Γενάρη στη Βρέμη της Γερμανίας.

Η ομάδα της Σλοβακίας πήρε την πρόκριση αφού κέρδισε και στους δύο αγώνες την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο Βελιγράδι με 3 - 1 (15 - 12, 11 - 15, 15 - 13, 15 - 11), ενώ στο επαναληπτικό ματς που έγινε στην Πριεβίντζα επικράτησε εύκολα με 3 - 0 (15 - 5, 15 - 9, 15 - 4).

Ετσι μετά την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης στον έκτο όμιλο θα λάβουν μέρος οι εξής ομάδες: Γερμανία, Λευκορωσία, Ελλάδα και Σλοβακία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ