ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αντίθετοι με τις δασοκτόνες ρυθμίσεις

Επισημαίνουν ότι με το νομοσχέδιο για τα δάση ανοίγεται ο δρόμος για την αλλαγή χρήσης και εμπορευματοποίησης της δασικής γης

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στις δασοκτόνες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο Τζουμάκα για τα δάση, εκφράζει η ηγεσία του δασικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δασικών υπαλλήλων, στόχος της συγκεκριμένης δασικής πολιτικής είναι η συρρίκνωση του δασικού χώρου και η εμπορευματοποίηση της δασικής γης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι γεωργικές, οικιστικές και κτηνοτροφικές ανάγκες που προβάλλονται, τονίστηκε επίσης, είναι τα άλλοθι και τα προσχήματα για την αλλαγή της χρήσης και στη συνέχεια της εμπορευματοποίηση της δασικής γης, ενώ τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις, διαιωνίζονται.

Οι ομιλητές άσκησαν "καυστική" κριτική, ειδικά για το κεφάλαιο του νομοσχεδίου περί βοσκοτόπων, το οποίο επαναφέρει, με το πρόσχημα της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, το νόμο 1734/87, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Ζήτησαν την απόσυρση του κεφαλαίου αυτού, σημειώνοντας ότι ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για νέες αυθαιρεσίες σε βάρος των δασών και την καταστροφή, μιας έκτασης πρασίνου της τάξης των 25 - 30 εκατομ. στρεμμάτων!

Οσον αφορά τη ρύθμιση των καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί σε βάρος των δασών πριν το 1975, στη χτεσινή συνέντευξη τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλες αυτές τις εκκρεμότητες, στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας και με προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την προστασία των δασικών εκτάσεων και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας. Πράγμα, όμως, που δε γίνεται μέσα από το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα δάση. Οι δασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες και προτείνουν ανάμεσα σε άλλα να διασφαλιστεί ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα ενεργοποιούνται μόνο μετά την κατάρτιση και οριστικοποίηση των δασικών χαρτών, γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσουν ως βιομηχανία αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων με καταστρεπτικές συνέπειες. Επίσης, να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για τις "συνήθεις" νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών που γίνονται και ξαναγίνονται στη χώρα μας με τους γνωστούς τρόπους.

Εκτός από το νομοσχέδιο για τα δάση η συνδικαλιστική ηγεσία των δασικών υπαλλήλων, αναφέρθηκε και στις δασικές πυρκαγιές, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με την ίδια αδιαφορία και υποκρισία από τους υπευθύνους. Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της πυροπροστασίας των δασών τονίστηκε ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχει καεί το 1/3 της χώρας και οι κυβερνήσεις επί σειρά ετών αναβάλλουν την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, όπως προέβλεπε και το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Για το θέμα αυτό σημειώθηκε ακόμα πως οι αρμόδιοι παραπλανούν την κοινή γνώμη με το να "διαφημίζουν" την αεροπυρόσβεση για λόγους καθαρά εντυπωσιασμού, αφού η συμβολή των πυροσβεστικών αεροπλάνων στη δασοπυρόσβεση είναι αμελητέα (από 22% έως μηδενική).

Επίσης, αναφέρθηκαν στις δραματικές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες που φτάνουν το 60% και στις μεσαιωνικές, όπως τις χαρακτήρισαν, συνθήκες εργασίας, καθώς και στην κατάργηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών για τους δασικούς υπαλλήλους. Για όλα αυτά, όπως τόνισαν, οι δασικοί θα συνεχίσουν και φέτος τον αγώνα που ξεκίνησαν από το 1995 και σε πρώτη φάση θα απέχουν από τις υπερωριακές εργασίες από τις 23 Ιουνίου, ενώ μέσα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα θα πραγματοποιήσουν και 24ωρη απεργία.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μειώνει δραστικά αμοιβές μηχανικών και ασφαλιστικές εισφορές

Μείωση κατά 30% των αμοιβών των μηχανικών στις μελέτες και επιβλέψεις για κατοικίες, αλλά και αποθήκες, στάβλους, υπόστεγα και άλλους βοηθητικούς χώρους και κατά 60% για περιφράξεις, δεξαμενές και άλλες κατασκευές που χρησιμεύουν στις αγροτικές εργασίες, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων του αγροτικού πληθυσμού.

Στη ρύθμιση αυτή αντέδρασε έντονα χτες με ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο μιλά για απρόκλητη επίθεση του υπουργείου Γεωργίας κατά του εισοδήματος των διπλωματούχων μηχανικών, αλλά και κατά των εισφορών των ασφαλιστικών τους ταμείων. Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο σοβαρό πλήγμα δέχονται και οι οικοδόμοι, αφού μειώνονται κατά 50% οι μέρες εργασίας του εργατοτεχνικού προσωπικού, που δηλώνονται για τον υπολογισμό των εισφορών στο ΙΚΑ.

"Χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση και εκτός πάσης λογικής - τονίζεται στην ανακοίνωση του ΤΕΕ - στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας εντάχτηκε διάταξη (άρθρο 23) με την οποία αυθαίρετα μειώνονται οι αμοιβές των μηχανικών για τις μελέτες και επιβλέψεις για την ανέγερση κατοικιών επιφάνειας έως 140 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και κάθε άλλης κατασκευής που συνδέεται με την αγροτική οικονομία, σχεδόν σε όλη τη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Επιπρόσθετα, καταργούνται όλες οι κρατήσεις υπέρ του ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ (το Ταμείο των μηχανικών), αλλά και του δημοσίου".

Οπως επισημαίνει το ΤΕΕ, οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όλους όσοι δηλώνουν κατά 50% εισόδημα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς καν να προσδιορίζεται το ύψος του εισοδήματος, που σημαίνει ότι χρήση αυτής της διάταξης μπορούν να κάνουν εκατομμύρια πολίτες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ως αγροτικές περιοχές με το ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου προσδιορίζονται όλες οι ορεινές και προβληματικές περιοχές, όλες οι παραμεθόριες περιοχές (άρα και τα νησιά) που απέχουν 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, όλες οι περιοχές που βρίσκονται μέσα στα όρια οικισμών με πληθυσμό ως 1.000 κατοίκους.

Εμπαιγμός

"Η κυβέρνηση διά του υπουργείου Γεωργίας προσπαθεί για μια ακόμη φορά να αντιπαραθέσει τη μια κοινωνική ομάδα με την άλλη. Παίζοντας με το μόχθο της αγροτιάς και εμπαίζοντας την ενωτική διάθεση που έδειξαν με τις τελευταίες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις - με τις οποίες πολλά κοινωνικά στρώματα και οι μηχανικοί ήταν αλληλέγγυοι - αντί να εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ανθρώπινο τρόπο διαβίωσης, επιχειρεί να αντιμετωπίσει, αποσπασματικά και μονόπλευρα, προβλήματα για τα οποία η ίδια αποκλειστικά ευθύνεται". Αυτό δήλωσε στο "Ρ" η επικεφαλής της "Πανεπιστημονικής Μηχανικών" και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, Ρούλα Ξαρχάκου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε: "Η επίθεση αυτή κατά του εισοδήματος των χιλιάδων διπλωματούχων μηχανικών που εργάζονται στις αγροτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας είναι απαράδεκτη, γιατί όχι μόνο αποθαρρύνει κάθε ιδέα αποκέντρωσης για τους νέους επιστήμονες, αλλά - κυρίως - γιατί οδηγεί ουσιαστικά στην υποβάθμιση της ποιότητας των έργων. Γεννάται επομένως το ερώτημα: Ετσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη της χώρας ή ο καυγάς γίνεται για το "διαίρει και βασίλευε"; Εμείς θα αποκαλύψουμε την αντιαγροτική, αντικοινωνική, αντιοικονομική, αντιαναπτυξιακή και τελικά απάνθρωπη πολιτική της".

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματικό σχέδιο ΠΔ για τη Λαυρεωτική

Από κόσκινο πέρασε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,με το οποίο προβλεπόταν δήθεν η περιβαλλοντική αναβάθμιση της Λαυρεωτικής και επιχειρούνταν η εγκαθίδρυση Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Μ. Δεκλερής) έκρινε το επίμαχο ΠΔ αντισυνταγματικό, καθώς βρίθει παράνομων διατάξεων. Ετσι, το ΣτΕ βάζει φραγμούς σε μια σειρά μεθοδεύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα συντελούσαν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής του Λαυρίου, με πρόσχημα την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, κάνει τις εξής επισημάνσεις και παρατηρήσεις:

  • Θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε χρονικό διάστημα δέκα ετών όλες οι βιομηχανίες που λειτουργούν σήμερα στη Λαυρεωτική και βρίσκονται εκτός των βιομηχανικών περιοχών.
  • Προστατεύονται οι μικρές βραχονησίδες που βρίσκονται απέναντι της Λαυρεωτικής, καθώς απαγορεύεται κάθε μορφής χρήση τους, όπως ανάπτυξη, δόμηση κλπ.
  • Πρέπει να προστατευτούν οι δασικές εκτάσεις του Σουνίου και της Λαυρεωτικής. Απαγορεύεται να κατασκευαστούν στους χώρους αυτούς κατοικίες, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις κλπ, γιατί οι δασικές εκτάσεις προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Επίσης, στη Λαυρεωτική απαγορεύεται η εγκατάσταση αναψυκτηρίων και εγκαταστάσεων για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, κάμπινγκ κλπ. Παράλληλα, απαγορεύεται στα δάση και στις δασικές εκτάσεις να γίνουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.
  • Απαγορεύεται η χρήση έξι μαρίνων στην περιοχή (στους όρμους Πανόρμου και Δασκαλειού), καθώς δεν έχει γίνει συνολικός σχεδιασμός.

Το ΣτΕ προχωράει και σε μια σειρά παρατηρήσεις με τις οποίες προστατεύει την περιοχή από την άναρχη δόμηση, αφού απαγορεύεται η ανέγερση κτιρίων από τη γραμμή του αιγιαλού σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων, ενώ με το ΠΔ του Κ. Λαλιώτη επιτρέπονταν η δόμηση από τα 30 μέτρα. Επίσης, απαγορεύεται η ίδρυση βενζινάδικων στις περιοχές που έχουν δασικό χαρακτήρα, καθώς και η ιδιωτική πολεοδόμηση και η πολεοδόμηση εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών στην περιοχή της Λαυρεωτικής, παρά μόνο η επέκταση νομίμων οικισμών.

Τέλος, το ΣτΕ ενέκρινε τη δημιουργία εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας και γεωδυναμικών σταθμών σε δασικές εκτάσεις, με την προϋπόθεση να είναι μικρού εμβαδού, αλλά και τη δημιουργία θεραπευτικών κέντρων για παιδιά με ειδικές ανάγκες σε δασικές εκτάσεις.

Λήγει η προθεσμία για το Κτηματολόγιο

Την Τρίτη 17 Ιούνη λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, για μια δεύτερη ομάδα περιοχών, που ανήκουν σε 34 δήμους και κοινότητες 16 νομών της χώρας.

Οπως είναι γνωστό, δήλωση ιδιοκτησίας οφείλει να υποβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου των περιοχών αυτών (οικόπεδο, διαμέρισμα, μονοκατοικία, αποθήκη, αγροτεμάχιο, δάσος ή δασική έκταση, βοσκότοπο κλπ.). Αν κάποιος ιδιοκτήτης δε δηλώσει το ακίνητό του, τότε χάνει οποιοδήποτε δικαίωμα δικαιοπραξίας, όπως δόμηση, αγορά, πώληση, αποζημίωση σε περίπτωση απαλλοτρίωσης κ.ά. Επίσης, αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, τότε θα τους επιβληθεί πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσόν των 500.000 δρχ.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η προθεσμία αυτή της Τρίτης ισχύει μόνο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι κάτοικοι Ελλάδας, ενώ η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης για τους κατοίκους του εξωτερικού λήγει σε τρεις μήνες, δηλαδή στις 16 Σεπτέμβρη.

Οι περιοχές είναι οι εξής: Δήμος Μ. Αλεξάνδρου - Κοινότητα Καλαμπακίου του Νομού Δράμας. Δήμος Πυλαίας - Κοινότητα Πανοράματος του Νομού Θεσσαλονίκης. Δήμος Αμυνταίου - Κοινότητες Πεδινού και Λεβαίας, του Νομού Φλώρινας. Δήμος Πτολεμαϊδας του Νομού Κοζάνης. Δήμοι Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού - Κοινότητα Ρωμιάς του Νομού Πρέβεζας. Δήμος Φιλοθέης του Νομού Αρτας. Δήμος Φιλιατών - Κοινότητες Σαγιάδας, Πλαισίου, Ασπροκλησίου του Νομού Θεσπρωτίας. Δήμος Σκιάθου - Κοινότητα Αλόννησου του Νομού Μαγνησίας. Δήμος Γέρακα του Νομού Αν. Αττικής. Δήμοι Λευκάδας, Σφακιωτών - Κοινότητες Τσουκαλάδων, Απολπαίνης του Νομού Λευκάδας. Δήμος Μεσολογγίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Δήμος Ορχομενού - Κοινότητα Παύλου του Νομού Βοιωτίας. Δήμος Χίου. Δήμοι Πάτμου και Σύμης του Νομού Δωδεκανήσου. Δήμος Αγ. Νικολάου - Κοινότητα Ελούντας του Νομού Λασηθίου. Δήμος Ρεθύμνου - Κοινότητες Αδελε, Αρμένων του Νομού Ρεθύμνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ