ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΡΣΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ Β. ΜΠΟΥΤΑ
Κατευθυνόμενη ενέργεια ενάντια στους αγώνες

Πλήθος μαζικών φορέων καταδικάζουν την τρομοκρατική επιχείρηση των διώξεων των αγροτών και της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κομμουνιστή βουλευτή

Φουντώνουν μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις οργής και οι καταγγελίες μαζικών φορέων και παραγόντων του μαζικού λαϊκού κινήματος για την επιχείρηση άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα, επειδή συμπαραστάθηκε και πρωτοστάτησε στους μεγαλειώδεις αγροτικούς αγώνες. Επίσης, καταγγέλλεται η νέα προσπάθεια για καταδίκη, με βαρύτερες ποινές, των μελών της Πανθεσσαλικής, όπως μεθοδεύεται με την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας Σταμάτη Κούβα στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας. Στη σειρά ανάλογων αποφάσεων διαμαρτυρίας μαζικών φορέων του Νομού Καρδίτσας και ευρύτερα σε ολόκληρη τη χώρα προστίθενται και οι παρακάτω:

Ο Αγροτικός Σύλλογος Καλλιφωνίου καταδικάζει τις ενέργειες για άρση της ασυλίας του κομμουνιστή βουλευτή Β. Μπούτα και τις διώξεις κατά της Πανθεσσαλικής, που αποτελούν πρόκληση στα αισθήματα των αγωνιζόμενων αγροτών και μόνο αγανάκτηση και αγωνιστικότητα θα συναντήσουν, τονίζεται και προστίθεται: "Εμείς τους βουλευτές τους θέλουμε μπροστάρηδες στους αγώνες μας για καλύτερες μέρες. Να αγωνίζονται για τα δικά μας δίκαια αιτήματα και όχι να είναι υπόδουλοι στην ολιγαρχία του μεγάλου κεφαλαίου. Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη κατά του Β. Μπούτα και των άλλων αγωνιζόμενων αγροτών. Να σταματήσει τη βιομηχανία δικών και να σκύψει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πολιτική της ΕΕ κλπ. Τα ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου και του Συνεταιρισμού Γραμματικού Καρδίτσας θεωρούν πως είναι ενέργεια κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση η επιχείρηση δίωξης του Β. Μπούτα, όπως, άλλωστε, είναι και οι υπόλοιπες δίκες των αγροτών και της ΠΑΣΕ. Αλλά, υπογραμμίζεται, κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι με την τρομοκρατία που χρησιμοποιούν, γυρίζοντας μας πίσω δεκαετίες, θα σταματήσουν το λαϊκό κίνημα να αγωνίζεται, ώστε να ανατρέψει την αντιαγροτική - αντιεργατική πολιτική του "αριστερού... Μάαστριχτ"".

"Ο Β. Μπούτας διώκεται επειδή έκανε το καθήκον που του ανέθεσε ο καρδιτσιώτικος λαός. Δηλαδή να αφουγκράζεται τα προβλήματά του και να αγωνίζεται για τη λύση τους", επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Λαμπερού Ν. Λυριτσής,ο οποίος καταδικάζει την ενέργεια άρσης της ασυλίας και ζητά από την κυβέρνηση "να σταματήσει αυτή τη δίωξη που προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού".

Η Ενιαία Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Νομού Ιωαννίνων καταγγέλλει τη βιομηχανία μηνύσεων και διώξεων των γεωργών και των κτηνοτρόφων, τονίζοντας ότι οι διώξεις όσων αγωνίζονται μαζί με την πρόταση για άρση της ασυλίας του βουλευτή Β. Μπούτα έχουν στόχο την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, να μη "σηκώσει κεφάλι" στη σκληρή, αδίστακτη και αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων καλεί όλους τους οικοδόμους και γενικά τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να αντισταθούν σ' αυτά τα φαινόμενα των καιρών, όπως είναι οι δίκες και καταδίκες και η αίτηση για άρση της ασυλίας του Β. Μπούτα, που στόχο έχουν την καταστολή των κοινωνικών αγώνων και κάθε μορφής πάλη των εργατών και των αγροτών.

Ακολούθως το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Βαγγέλη Μπούτα δεν είναι προσωπικό, αλλά απασχολεί όλους τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα εναντιωθούν σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που έχουν στόχο την τρομοκράτησή τους.

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων "ΕΜΜ. Ν. ΚΑΖΗΣ" καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πρακτική που ακολουθεί και την καλεί, αντί για αγροτοδικείο σήμερα και εργατοδικεία αύριο, να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργατών και των αγροτών και να μην καταφεύγει σε μέτρα καταστολής που θυμίζουν παλιότερες εποχές.

Διακυβερνητική των πολυεθνικών

Ενώ απομένουν δύο εικοσιτετράωρα για τη Σύνοδο Κορυφής στο Αμστερνταμ, παραμένει η σύγχυση σχετικά με το τι θα συζητηθεί και πολύ περισσότερο τι θα αποφασιστεί εκεί. Το κύριο θέμα της Συνόδου είναι, βέβαια, η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όμως σε πολλά κρίσιμα ζητήματα οι απόψεις των κρατών - μελών διίστανται, σε βαθμό που να δημιουργείται η εντύπωση ότι το Αμστερνταμ μπορεί να καταλήξει σε "φιάσκο". Στη διαμόρφωση αυτής της εντύπωσης συνέτεινε και το κείμενο της ολλανδικής προεδρίας, όπου προτείνεται η αναβολή για τη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα σημαντικά θέματα.

Υ}πάρχει ένας βάσιμος λόγος για να υποστηρίξει κανείς ότι αυτή η ασάφεια είναι σκόπιμη, αφού βοηθάει τις διαπραγματευτικές κινήσεις όλων των πλευρών. Ο καθένας "παζαρεύει" μέχρι την τελευταία στιγμή. Πολύ περισσότερο αυτό συμφέρει τους ισχυρούς "εταίρους", που επιδιώκουν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στο τελικό κείμενο. Η γερμανική πλευρά έχει αποδείξει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ότι όχι μόνο δεν ενοχλείται από παρόμοιες καταστάσεις, αλλά και τις αξιοποιεί. Οταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων τότε ο Γερμανός καγκελάριος χρησιμοποιεί το "επιχείρημα" της οικονομικής ισχύος και όλοι συμφωνούν μαζί του. Αυτό έγινε και στο Μάαστριχτ το 1991, και σε όλες τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής. Μένει να αποδειχτεί αν μπορεί να επαναληφθεί και στο Αμστερνταμ.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος σοβαρός λόγος που εξηγεί αυτή την ασάφεια, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Η εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ προκάλεσε πολλές και μαχητικές αντιδράσεις. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, αγρότες, μικρομεσαίοι, νέοι και νέες, στις χώρες - μέλη στρέφονται όχι μόνο κατά των συνεπειών, αλλά και κατά της ίδιας της Συνθήκης. Οι "δεκαπέντε" οφείλουν να παίρνουν υπόψη τους αυτόν τον παράγοντα και φαίνεται ότι τους προβληματίζει το ενδεχόμενο, αυτή η αντίσταση να πάρει ευρύτατες και απειλητικές (γι' αυτούς απειλητικές κι όχι φυσικά για τους λαούς) διαστάσεις, ακόμη και για την ίδια τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι ψάχνουν ή κατασκευάζουν άλλοθι προκειμένου να πείσουν τους λαούς ότι στις αποφάσεις τους παίρνουν υπόψη τις "κοινωνικές ανάγκες".

Το γεγονός ότι οι "δεκαπέντε" συνυπολογίζουν τους παράγοντες αυτούς δείχνει ότι η κινητοποίηση, η αντίσταση κατά της πολιτικής που εκπορεύεται απ' το Μάαστριχτ, όχι μόνο έχει αποτελέσματα, αλλά και πρέπει να συνεχιστεί, να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, να συντονιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αν για τις πολυεθνικές και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους το Μάαστριχτ ή το Αμστερνταμ είναι μονόδρομος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, για τους εργαζόμενους, για τους λαούς της Ευρώπης ο αγώνας, η αντίσταση, η αντεπίθεση είναι μονόδρομος για την ανατροπή της Ευρώπης των πολυεθνικών, για την Ευρώπη της ειρήνης, της ισότιμης συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προόδου. Θα πρέπει όμως να ξεπεραστούν όχι μόνο οι παλιές, αλλά και οι νέες (αυτ)απάτες που θα επιχειρήσουν να σπείρουν οι θιασώτες της Ευρώπης του Μάαστριχτ για δήθεν "κοινωνικό" και "αριστερό" προσωπείο.

Καθώς, λοιπόν, τώρα διαμορφώνονται οι αποφάσεις για το εφιαλτικό μέλλον των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκτά πρωταρχική σημασία τόσο η διενέργεια δημοψηφίσματος, όσο και η μαζική ανάπτυξη της πάλης του λαού.

Ζητούν να μην εφαρμοστεί η Σένγκεν

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η "επικύρωση" από τη Βουλή της Συνθήκης Σένγκεν.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα μέλη του με τις ευαισθησίες και τις ξεχωριστές εμπειρίες τους ανησυχούν βαθύτατα για τις επιπτώσεις εφαρμογής της Σένγκεν και τονίζει: "Η φιλοσοφία της Συμφωνίας Σένγκεν προσβάλλει θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές προστασίας ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών".

Η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ) και η ΕΚΟΝ -"Ρήγας Φεραίος" σημειώνουν: "Η Ευρώπη - φρούριο θωρακίζεται απέναντι στον "εσωτερικό εχθρό", που χωρίς υπερβολή είναι τα 2/3 των Ευρωπαίων πολιτών. Δηλαδή όλοι όσοι θεωρούνται ύποπτοι για την ασφάλεια της Ευρώπης, οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι διαδηλωτές, οι ξένοι, όλοι όσοι δε "χωράνε" στο υπερεθνικό κράτος Σένγκεν".

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας καλεί σε αγώνα για να μην εφαρμοστεί στη ζωή το ηλεκτρονικό ευρω-φακέλωμα, που περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. "Με την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής τόσο του Ν.2472/97 όσο και της Συμφωνίας Σένγκεν, παραβιάζεται και γίνεται στην πράξη κουρελόχαρτο το ελληνικό Σύνταγμα του 1975. Ανοίγει πλέον ο δρόμος της καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που τουλάχιστον στη χώρα μας γι' αυτά έχουν δοθεί πολλοί και μεγάλοι αγώνες και έχει χυθεί αρκετό αίμα. Πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη μ' όλο το λαό, μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, θα αχρηστεύσει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία στην πράξη, στην ίδια τη ζωή".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσής του απαιτεί να μην υλοποιηθεί η σχετική συμφωνία, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, που δημιουργεί και συνταγματικό πρόβλημα. "Θα καταδικάσουμε, τονίζει, στην πράξη το ηλεκτρονικό φακέλωμα και όσους νομίζουν ότι με αντιλαϊκές επιλογές, καταπατώντας συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη και δράση του λαϊκού κινήματος".

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Κεντρ. και Δυτ. Μακεδονίας σε ανακοίνωση της καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για απόκρυψη των πραγματικών διαστάσεων της υποδούλωσης και παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει τη δουλική Συμφωνία Σένγκεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ