ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ημερίδα για τις συγκοινωνίες της Αττικής

Ημερίδα με θέμα τις συγκοινωνίες της Αττικής, τη σημερινή τους κατάσταση και τις προοπτικές τους πραγματοποιεί η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".Στην ημερίδα, που θα γίνει, στις 28 του Ιούνη, στο ξενοδοχείο "Τιτάνια", από τις 10 πμ μέχρι τις 3 μμ, θα κατατεθούν οι προτάσεις της παράταξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συγκοινωνιών και θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων.

Οπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ, οι συγκοινωνίες της Αθήνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, δεν εξυπηρετούν, αλλά ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο λαό. "Ολα αυτά αποτέλεσαν κατά καιρούς θέμα ποικίλων συζητήσεων και σήμερα αναδεικνύονται ως ένα από τα κυρίαρχα επίκαιρα προβλήματα. Οι συγκοινωνίες, σήμερα, δεν ικανοποιούν κανέναν, αλλά και οι μελλοντικοί σχεδιασμοί των κυβερνητικών φορέων δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, σε θετική κατεύθυνση", σημειώνει η ΝΑΣ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ακόμα, ότι η ΝΑΣ, με την ίδρυση και λειτουργία του Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασχολήθηκε με το μείζον αυτό πρόβλημα, κατέθεσε προτάσεις, όχι μόνο με το Πρόγραμμά της, αλλά και στα θεσμοθετημένα όργανα της Νομαρχίας Αθήνας, όπως και σε αρμόδιους φορείς. Υπογραμμίζεται, τέλος, πως οι συγκοινωνίες έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και με κοινωνικές ανάγκες, έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Αγώνας πολιτών ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Αύριο και μεθαύριο, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα και την Αλεξανδρούπολη, πολίτες και φορείς συντονίζουν τη δράση τους για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, ενώ καταγγέλλουν όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία με... ελεύθερα ναρκωτικά

Στη συγκρότηση επιτροπής που θα παλέψει ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε σκληρά και μαλακά, και θ' αγωνιστεί για τη λήψη μέτρων στήριξης της αποτοξίνωσης και αποθεραπείας, προχωρούν οι πολίτες του Νομού Μεσσηνίας. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες υπογραφές από εκπαιδευτικούς, μαθητές και σπουδαστές, καθώς και από μέλη φορέων και συλλόγων, ενώ μεθαύριο στις 8 μ.μ. - Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών - ως πρώτο βήμα προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.Ανοιχτές συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης στην Πάτρα και την Αλεξανδρούπολη.

""Οχι" σε όλα τα ναρκωτικά, "ναι" σε μια ζωή δίχως ναρκωτικά", θα είναι το σύνθημα της συγκέντρωσης, που στόχο έχει να καταγγείλει στο λαό και στη νεολαία της Μεσσηνίας τις δηλώσεις υπουργών, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων υπέρ της αποποινικοποίησης και της ελεύθερης χρήσης του χασίς. "Είμαστε αντίθετοι στο διαχωρισμό σκληρών - μαλακών και στη δημιουργία ζωνών ελεύθερης διακίνησης, γιατί αυτές οι θεωρίες καλλιεργούν τη λογική του συμβιβασμού με το πρόβλημα", τονίζει η διακήρυξη της επιτροπής κατά των ναρκωτικών.

Στη διακήρυξή τους οι πολίτες του νομού αναφέρουν πως στη Μεσσηνία η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις, που επιβάλλουν σκληρό αγώνα απ' όλους. Η αβεβαιότητα για το αύριο, η φτώχεια, η ανεργία, η λιτότητα, οι αυστηρές περικοπές στις δαπάνες του κράτους για παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, η έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης, η ασυδοσία των ναρκο - κυκλωμάτων, η μη στήριξη των θεραπευτικών κοινοτήτων αλλά και η προβολή στη νέα γενιά "οραμάτων", αντιλήψεων και προτύπων που καλλιεργούν τον ατομισμό, την υποταγή και την ελαστική συνείδηση, θεωρούνται από την επιτροπή, τα βασικότερα αίτια για την εμφάνιση και εξάπλωση των ναρκωτικών. "Πιστεύουμε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η καλλιέργεια ανώτερων ιδανικών και προτύπων στη νεολαία, η ένταξη των νέων μας στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και αμορφωσιά, η συλλογική δράση για τα δικαιώματα στη ζωή", καταλήγει η διακήρυξη.

Στην Πάτρα

Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Ναρκωτικά που αποτελούν Μαζικοί Φορείς της Πάτρας, διοργανώνει εκδήλωση για την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, την Πέμπτη 26 Ιούνη,στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία των Ψηλών Αλωνιών. Στην εκδήλωση θα γίνει συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Κοινότητας "18 Ανω", εκπροσώπου του ΕΣΥΝ και εκπροσώπου της Επιτροπής και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τον Μίλτο Πασχαλίδη (από το συγκρότημα "Χαϊνηδες").

Η Επιτροπή θεωρώντας πως "η συλλογική δράση και ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί τη νεολαία έξω από τα ναρκωτικά", καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της Πάτρας να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και στη δράση εναντίον των ναρκωτικών ώστε "κάθε χώρος δουλιάς, μόρφωσης και κατοικίας να γίνει μετερίζι πάλης για τη λήψη πραγματικών μέτρων πρόληψης από την πολιτεία".

Στην Αλεξανδρούπολη

Την Τετάρτη, όμως, και στην Αλεξανδρούπολη οι πολίτες αγωνίζονται ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης πραγματοποιούν εκδήλωση - σύσκεψη φορέων με σκοπό τον συντονισμό και τη δράση τους ενάντια στα ναρκωτικά. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης.

"Επιδιώκουμε με μαζική δράση μέσα από μαζικούς και νεολαιίστικους φορείς, εργατικά σωματεία, συλλόγους γονέων, επιστημόνων να συντονίσουμε την πάλη μας για να διεκδικήσουμε μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τοξικομανίας. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά για έναν καλύτερο κόσμο, για μια ζωή με νόημα και αξίες. Ο αγώνας μας είναι αγώνας για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, και όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά", τονίζουν στην πρόσκλησή τους οι δύο Σύλλογοι.

Τέλος, επισημαίνουν πως αυτοί που μιλούν για διαχωρισμό σκληρών - μαλακών ναρκωτικών είναι αυτοί που έχουν καταδικάσει το λαό και ιδιαίτερα τους νέους στην ανεργία, που τους έχουν στερήσει το δικαίωμα στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, αυτοί που υποχρεώνουν τους νέους να ζουν τα συμπτώματα μιας κοινωνίας που νόμος της είναι η βία, η εκμετάλλευση και η αδικία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Καμπάνια ενημέρωσης

"Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά". Με αυτό ως κεντρικό σύνθημα η Ομοσπονδία Οικοδόμων ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων, καλώντας τους να δημιουργήσουν ένα αγωνιστικό ισχυρό μέτωπο, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει σχέδιο καταπολέμησης της διακίνησης και της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών. Η αρχή έγινε με την εξόρμηση των οικοδόμων του Συνδικάτου Πειραιά στα φέρι - μποτ στο λιμάνι του Περάματος, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα.

Επί δύο ώρες, από τις 6.30 μέχρι τις 8.30 μ.μ. οι οικοδόμοι μοίραζαν τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας και συζητούσαν με όσους επέβαιναν στα φέρι - μποτ. Ανάλογες εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν γίνει σε όλους τους δήμους και τις συνοικίες του Πειραιά.

Το "άνοιγμα" της καμπάνιας ενημέρωσης από την πόλη του Περάματος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λευτέρης Φραγκολάκης,έχει συμβολικό χαρακτήρα, επειδή "έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, αγγίζει το 30%, η οποία θεωρείται ως μία από τις βασικότερες αιτίες που οδηγούν ειδικά το νέο στην αναζήτηση ατομικών λύσεων και στον "κόσμο των ναρκωτικών"".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, από τους 990 νεκρούς από τη χρήση ναρκωτικών, οι 592 ήταν άνεργοι! "Θεωρώντας ότι η επικίνδυνη και εγκληματική μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του προβλήματος - συνεχίζει η ανακοίνωση - από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δημιουργεί την ανάγκη ανάπτυξης του συλλογικού αγώνα του λαού μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στις πολιτικές που εκτρέφουν και συντηρούν αυτό τον εφιάλτη, καλεί όλον τον κλάδο, όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν με κάθε τρόπο στην πάλη που ξεδιπλώνεται σήμερα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά".

Αποζημιώσεις από το Δημόσιο για ατυχήματα

Το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει αποζημίωση στους υπαλλήλους του ή στις οικογένειές τους, εφόσον το ίδιο ενέχει ευθύνη για το ατύχημα, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, αποζημίωση 30 εκατομμυρίων δραχμών στην οικογένεια του 24χρονου στρατιώτη Αντ. Φαμέλου επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας. O Αντ. Φάμελος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 17 Μαρτίου 1992 στη σκοπιά του στρατοπέδου από το συνδικάτο του εγκλήματος (Αντ. Δίπλα, Β. Καλτσά, Β. Σούφλα, Θ. Κατηφίδη και Κ. Ναστούλη), ενώ στη συνέχεια η οικογένεια του άτυχου φαντάρου κατέθεσε αγωγές αποζημίωσης στα διοικητικά δικαστήρια.

Πάντως, το βασικό μέρος της απόφασης του δικαστηρίου αφορά την ευθύνη του Δημοσίου για ατυχήματα που προκαλούνται στους υπαλλήλους του. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επικαλούμενο το άρθρο 105 του Αστικού Κώδικα επισημαίνει ότι το Δημόσιο θα αποζημιώνει και υπαλλήλους του, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, εφόσον ο υπάλληλος εκτίθεται σε αυξημένους κινδύνους για τη ζωή του και τη σωματική ακεραιότητα.

Παράταση ερευνών στο σπήλαιο Πετραλώνων

Παράταση τριών μηνών πήρε η Ανθρωπολογική Εταιρεία της Ελλάδας για να κάνει έρευνες στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχουν βρεθεί αντικείμενα παλαιοντολογικής αξίας, κρανίου αρχανθρώπου κλπ.

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με το πρόσχημα πως η Εφορεία Παλαιοντολογίας και Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού διαθέτει ανεπαρκές και ακατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, δέχτηκε το σκεπτικό προηγούμενων αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων, και ανέστειλε δύο αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού (της από 16 και 19 Μαϊου 1997) περί απαγόρευσης εισόδου της Ανθρωπολογικής Εταιρείας της Ελλάδας στο σπήλαιο Πετραλώνων και τη διενέργεια ερευνών. Η δικάσιμος της κύριας προσφυγής της Ανθρωπολογικής Εταιρείας, που ζητάει να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις, έχει οριστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ