ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Βάρβαροι οι "ειρηνοποιοί" στη Σομαλία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Σε απάνθρωπες βιαιότητες και βασανισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Σομαλίας, επιδίδονταν Βέλγοι στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στην πολυεθνική δύναμη 21 κρατών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που σαν στόχο είχε υποτίθεται να προστατεύσει και να βοηθήσει το λαό της αφρικανικής χώρας, την ώρα που μαστιζόταν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι ανατριχιαστικές αυτές αποκαλύψεις δημοσιεύτηκαν στο κυριακάτικο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Observer", που συνοδεύεται και από φωτογραφικό υλικό το οποίο σοκάρει και τους ψυχραιμότερους, και προσδίδει μία τελείως διαφορετική διάσταση όσον αφορά την παραμονή και τη δράση των ξένων στρατιωτών στη Σομαλία και ιδιαίτερα των Βέλγων. Σε αναλυτικό ρεπορτάζ, που τεκμηριώνεται και από το σχετικό φωτορεπορτάζ, παρουσιάζονται αλεξιπτωτιστές, αξιωματικοί και στρατιώτες που βασάνιζαν με το πιο βίαιο και χυδαίο τρόπο Σομαλούς και κυρίως μικρά παιδάκια.

Στοιχεία που αφορούν αυτούς τους βασανισμούς κι ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μετά από καταγγελίες άλλων συναδέλφων τους, μιλούν για "ψήσιμο" παιδιών πάνω από υπαίθρια φωτιά από Βέλγους αλεξιπτωτιστές, σε μία άλλη περίπτωση εξανάγκασαν ένα παιδί από τη μουσουλμανική μειονότητα να καταπιεί ποσότητα υγρών, που ήταν μία μείξη αλατισμένου νερού, σκουληκιών και εμετού, ενώ επίσημη αναφορά υπάρχει και για στρατιώτες που έπιασαν ένα παιδάκι να κλέβει και το έκλεισαν για ένα διήμερο σε ένα μεταλλικό κουτί κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς νερό, όπου δεν μπορούσε ούτε να αναπνεύσει αρκετά. Τελικά το παιδί αυτό δεν άντεξε και πέθανε. Ακόμα, υπάρχουν ντοκουμέντα από στρατιώτες που ουρούν πάνω από τραυματία ή και νεκρό, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο για την κατάσταση αυτού του σώματος που κειτόταν στο έδαφος, που όμως δεν αλλάζει σε τίποτα την ωμότητα και τη βιαιότητα που επιδείκνυαν οι 1.000 περίπου Βέλγοι που βρίσκονταν στη χώρα σαν μέλη της αποστολής, μόλις τους δινόταν η κατάλληλη ευκαιρία ή το ερέθισμα.

Στο Βέλγιο η υπόθεση του "ψησίματος" των παιδιών, οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, όπου οι δύο αλεξιπτωτιστές καταδικάστηκαν σε... ένα μήνα φυλάκιση ο καθένας, και στην απολογία τους δικαιολόγησαν την πράξη τους λέγοντας ότι ήταν απλά ένα "παιχνίδι" για να συνειδητοποιήσουν τα μικρά Σομαλάκια ότι δε θα πρέπει να κλέβουν! Οι υπόλοιπες υποθέσεις αναμένεται να οδηγηθούν σύντομα στη δικαιοσύνη, αλλά η αισιοδοξία για την καταδίκη τους δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, καθώς σε μία ανάλογη δίκη, το 1995, εννέα στρατιωτών, αθωώθηκαν σχεδόν όλοι και μόνο ένας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός μηνός με αναστολή, γιατί απλά παραδέχτηκε τις εικονικές εκτελέσεις παιδιών, κάτι που δεν έκαναν οι άλλοι.

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που αφορούν τη δράση των Βέλγων, δεν είναι οι μόνες καταγγελίες που υπάρχουν για τα μέλη της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης που είχε την επονομασία "Αποστολή για την αποκατάσταση της ελπίδας"!

Παρόμοιες καταγγελίες για βιαιότητες υπάρχουν και για τους Ιταλούς στρατιώτες που έλαβαν μέρος, μετά από πρόσφατες αποκαλύψεις του ιταλικού Τύπου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες κατηγορούνται για αμέτρητους βιασμούς γυναικών, ότι προχωρούσαν σε ακατάπαυστα βασανιστήρια σε Σομαλούς, βάζοντας ηλεκτρόδια σε διάφορα μέρη του σώματός τους, ενώ συχνά επιδίδονταν και σε σεξουαλική κακοποίηση διαφόρων ατόμων, ανεξαιρέτως φύλλου ή ηλικίας. Κάποιες άλλες φορές σκότωναν για "πλάκα",πυροβολώντας αδιακρίτως μικρά παιδιά και γυναίκες... για να εξασκηθούν στη σκοποβολή!

Μετά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε, η ιταλική κυβέρνηση διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ συνέστησε αυτό το μήνα επιτροπή που θα εξετάσει και θα αποφανθεί για τις ωμότητες των Ιταλών στρατιωτών.

Δεν ήταν όμως μόνο τα βελγικά και τα ιταλικά κρούσματα ωμοτήτων των μελών της ειρηνευτικής αποστολής. Οι Καναδοί, που συμμετείχαν και αυτοί στην αποστολή, είχαν ειδικότητα στους βασανισμούς διά ξυλοδαρμού,ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα θύματά τους αποβιώνανε μετά την "ιδιαίτερη μεταχείριση". Η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην έρευνα των καταγγελιών και το πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί αυτό το μήνα.

ΡΩΣΙΑ
Ολομέλεια του ΚΕΚΡ για τη σύνταξη προγράμματος

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Με τα συμπεράσματα της επιστημονικής - θεωρητικής συνδιάσκεψης για το Πρόγραμμα του κόμματος και με μια σειρά άλλα θέματα της πολιτικής του κόμματος ασχολήθηκε η Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, που συνήλθε πρόσφατα στο Λένινγκραντ. Η Ολομέλεια υιοθέτησε την απόφαση "Για τη δουλιά πάνω στη σύνταξη του προγράμματος του κόμματος", στην οποία καθορίζονται οι προθεσμίες και ο τρόπος επεξεργασίας των υλικών της συνδιάσκεψης, η κατάρτιση του σχεδίου της νέας σύνταξης του προγράμματος για τη συζήτηση στις κομματικές οργανώσεις, καθώς και οι προτάσεις για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα του κόμματος στο 7ο Συνέδριο του ΚΕΚΡ.

Η ΚΕ χαρακτήρισε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας ως κλιμάκωση της επίθεσης της αντίδρασης και υπογράμμισε ότι ο μόνος σωστός και δυνατός δρόμος αντίστασης στο καθεστώς, με προοπτική νίκης, είναι η οργάνωση του εργατικού κινήματος και του απεργιακού αγώνα. Η Ολομέλεια διατύπωσε, επίσης, τη θέση ότι η αντίσταση στο Κοινοβούλιο πρέπει να βασίζεται σε ταξικές θέσεις αρχών, ενώ η δυσπιστία στην κυβέρνηση, στον Πρόεδρο και την κοινωνικοοικονομική πολιτική τους πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη της οργανωτικής πάλης των εργατικών κολεκτίβων. Η Ολομέλεια εξέφρασε την υποστήριξή της στους ανθρακωρύχους του Κουζμπάς, που ετοιμάζονται για την προκήρυξη πολιτικής απεργίας και ενέκρινε το σχέδιο εκπλήρωσης των αποφάσεων του Συνεδρίου του ΚΕΚΡ για την οργάνωση και την πολιτικοποίηση της αντίστασης των εργατικών κολεκτίβων, του εργατικού κινήματος, με προσανατολισμό την πάλη για την εξουσία, την πανρωσική πολιτική απεργία, το επαναστατικό πέρασμα στο σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό καθορίστηκαν η δομή της ΚΕ, οι συνθέσεις των επιτροπών και της συντακτικής επιτροπής της έκδοσης "Ιζβέστια της ΚΕ του ΚΕΚΡ". Αποφασίστηκε να δημιουργηθούν νέες περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος στην Μπουριατία και την Καμπαρντίνο - Μπαλακρία.

Ιδιαίτερη προσοχή έδωσε η Ολομέλεια στην πολιτική του κόμματος στη νεολαία. Υιοθετήθηκε η πρόταση της επιτροπής νεολαίας για τη διοργάνωση, στις 5-6 Ιούλη στην πόλη Περμ, συνεδρίου των Κομσομόλων και της νεολαίας αριστερού - ριζοσπαστικού προσανατολισμού, που παραδέχονται τις προγραμματικές θέσεις του ΚΕΚΡ. Η ΚΕ κάλεσε τις περιφερειακές οργανώσεις του ΚΕΚΡ να ενημερώσουν της κομσομόλικες οργανώσεις, τη νεολαία του ΚΕΚΡ και τους οπαδούς για το επικείμενο συνέδριο και να παράσχουν υλική και άλλη βοήθεια για τη διεξαγωγή του.

Η Ολομέλεια εξέφρασε την εντονότατη διαμαρτυρία κατά της σχεδιαζόμενης, από το καθεστώς, ταφής της σορού του Β. Ι. Λένιν, έλαβε απόφαση για την υπεράσπιση του Μαυσωλείου του και τάχθηκε ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Τέλος, στο Λένινγκραντ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των γραμματέων των περιφερειακών επιτροπών του ΚΕΚΡ, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της οργανωτικής - κομματικής μόρφωσης. Εγινε ενημέρωση για τη Διεθνή Διάσκεψη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στις Βρυξέλλες και συζητήθηκαν μέτρα για την αντίσταση στη λεγόμενη στεγαστική μεταρρύθμιση, την οποία προωθεί το καθεστώς για την παραπέρα επίθεση στα ζωτικά δικαιώματα των εργαζομένων και της πλειονότητας του πληθυσμού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθειες Γιλμάζ για σχηματισμό κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η προσπάθεια του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ να σχηματίσει κυβέρνηση, εξαιρουμένων των Ισλαμιστών του κόμματος Ευημερίας, συνάντησε χθες, όπως αναμενόταν, την υποστήριξη των δύο σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, αλλά και τη σκληρή αντίδραση της κυριότερης αντιπάλου του Γιλμάζ, της Τανσού Τσιλέρ.

"Τον καλούμε να επιστρέψει την εντολή αμέσως", δήλωσε η Τσιλέρ κατόπιν 20λεπτης συνάντησής της με τον Γιλμάζ.

Ο Γιλμάζ, ως γνωστόν, δε θέλησε να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε μετά από τη δική του συνάντηση με τον Γιλμάζ: "θεωρούμε εθνικό καθήκον να συνεισφέρουμε με οποιονδήποτε τρόπο είναι απαραίτητος" προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Γιλμάζ. Ο άλλος σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, είπε απλώς - με σαφώς μικρότερη δόση ενθουσιασμού - ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης Γιλμάζ. Μόνο που η υποστήριξη των δύο αυτών κομμάτων δεν αρκεί στον Γιλμάζ για να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (χρειάζεται τουλάχιστον 10 ψήφους ακόμη). Ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας υπολογίζει σε κάποιες αποσκιρτήσεις από το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι βουλευτές της θα αναλάβουν τελικά τέτοια ευθύνη.

Η Τανσού Τσιλέρ είπε χτες ότι θα περιμένει υπομονετικά τη σειρά της για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αλλά πληροφορίες επέμεναν ότι ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, "υπό πίεση" από τους στρατηγούς, δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει την εντολή στην Τσιλέρ, ακόμη κι αν ο Γιλμάζ αποτύχει να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο 550μελές τουρκικό Κοινοβούλιο.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε "πλήγμα στη δημοκρατία", είπε η Τσιλέρ, καταδικάζοντας τέτοιου είδους προτάσεις. Ο Ερμπακάν είναι σε θέση να διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές μέσα σε 45 ημέρες, αν δεν αναφανεί βιώσιμη κυβερνητική λύση.

Και ο - υπηρεσιακός πλέον - πρωθυπουργός Ερμπακάν εκτίμησε χτες ότι τα σχέδια για έναν κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς τους ισλαμιστές θα αποτύχουν και θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του κόμματός του στην εξουσία.

"Μόλις το Κοινοβούλιο αρνηθεί την ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση Γιλμάζ, εκείνος θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει φανερό αύριο (σήμερα) το αργότερο", είπε ο Ερμπακάν σε βουλευτές του. "Μια νέα κυβέρνηση με αυθεντική πλειοψηφία στη Βουλή θα σχηματιστεί", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόταση ανασύστασης του συνασπισμού Κόμμα Ευημερίας - Κόμμα Ορθού Δρόμου, με την υποστήριξη του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας.

Νέες επιδρομές και σφαγές στην Αλγερία

ΑΛΓΕΡΙ.-

Νέα θύματα προστέθηκαν, χτες, στον κατάλογο των σφαγιασθέντων κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών αγνώστων ενόπλων δυνάμεων σε χωριά της Αλγερίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελ Ουατάν", 24 άτομα μίας οικογένειας (αριθμό που κατεβάζει στους 18 το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέτεντ Πρες") βρήκαν τραγικό θάνατο από την επίθεση αγνώστων ενόπλων στο χωριό Μουτίντια, 13 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου. Ανάμεσα στα θύματα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι συγκαταλέγεται ένα 6μηνο μωρό, τέσσερα παιδιά και 8 γυναίκες. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από πηγές προσκείμενες στις αλγερινές αρχές ασφαλείας, που τήρησαν την ανωνυμία τους και επέρριψαν τις ευθύνες στους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Παρ' όλα αυτά, επισήμως, η αλγερινή κυβέρνηση της Εθνικής Δημοκρατικής Ενωσης του στρατηγού Λιαμίν Ζερουάλ απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός, στάση που τηρεί με όλες τις παρόμοιες ειδήσεις. Η Εθνική Δημοκρατική Ενωση είχε, προεκλογικά, δεσμευτεί ότι θα δώσει ένα τέλος στην αιματοχυσία και στην ένοπλη αντιπαράθεση με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές μαχητές. Από την 5η του Ιούνη, που διεξήχθησαν οι εκλογές, έχουν πραγματοποιηθεί 4 επιδρομές - σφαγές χωρικών και περισσότερα από 84 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ενας από τους κατηγορούμενους αλεξιπτωτιστές την ώρα της δίκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ