ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ουραγός στην κυβέρνηση

Επικρίνει την κυβέρνηση γιατί με τη θριαμβολογία για το Αμστερνταμ δημιουργεί προσδοκίες, η διάψευση των οποίων θα συμβάλει στην ενίσχυση "αντιευρωπαϊκού κλίματος"!

Παρά τις απεγνωσμένες και φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ, δεν καταφέρνει "να βγει μπροστά" από την κυβέρνηση Σημίτη, ούτε να παίξει το ρόλο που φιλοδοξεί, δηλαδή, "να σύρει την κυβέρνηση εκεί που θέλει". Απλούστατα γιατί είναι "πολύ πίσω"!

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από τη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση της ΕΕ υπό τον Κ. Καραμανλή, με αντικείμενο τα συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής στο Αμστερνταμ, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τα μέτρα για την οργανωτική ανασυγκρότηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Αμστερνταμ, οι Γ. Σουφλιάς και Ντ. Μπακογιάννη επέκριναν τον Κ. Καραμανλή για τους υψηλούς τόνους της αρχικής δήλωσής του για τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία είχε επικρίνει τη θριαμβολογία της κυβέρνησης, γιατί "υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί ένα αντιευρωπαϊκό κλίμα" (!). Η επίσημη άποψη της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι με τη θριαμβολογία δημιουργεί προσδοκίες και η διάψευσή τους θα εντείνει τη "μεγάλη ήδη καχυποψία του ελληνικού λαού στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Από την άλλη, η ΝΔ επιχειρώντας να προηγηθεί της κυβέρνησης, υπέδειξε διά του εκπροσώπου της Α. Σπηλιωτόπουλου,να υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι (!) νομοθετική επεξεργασία της νέας Συνθήκης της ΕΕ, γιατί μέχρι το Δεκέμβρη η Συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

Οσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης τάχθηκε κατά της εκλογής του Προέδρου από το λαό, πρόταση που έχει κάνει ο Κ. Μητσοτάκης, με το σκεπτικό ότι με αυτό τον τρόπο αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος. Υπέρ της εκλογής του Προέδρου τάχθηκε ο Στ. Δήμας, θεωρώντας ότι αυτή η άμεση ανάδειξη είναι πιο δημοκρατική και υποβοηθά στην αποκατάσταση ορισμένων ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα, αφού θα λειτουργεί ως αντίβαρο στο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα. Παράλληλα ζητά να υπάρξει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, αλλά όχι ουσιαστικών. Πάντως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Σεπτέμβρη μετά από ειδική ημερίδα.

Τέλος, όσον αφορά τα οργανωτικά μέτρα, αποφασίστηκε να διανεμηθεί ειδικό απογραφικό δελτίο στα μέλη και όποιοι το συμπληρώσουν, καταβάλλοντας μια ειδική συνδρομή, θα υπολογίζονται στη δύναμη των τοπικών οργανώσεων.

Μητσοτάκης - Πάγκαλος

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης της εξωτερικής πολιτικής είχαν χτες το απόγευμα ο Κ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, με αφορμή την ενημέρωσή του για το πρόσφατο ταξίδι του πρώτου στην Τουρκία. Μετά τη συνάντηση ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψή του ότι με το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ολοκληρώνεται και φθάνει στο αποκορύφωμά της η προσπάθεια των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, ζήτησε από τον ΥΠΕΞ η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την ασφαλή μετάβαση των Αλβανών στο τόπο της ψηφοφορίας.

Π. Κ.

Το επόμενο βήμα

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια δημοσκόπηση, ένα "εύρημα" της οποίας πέρασε στα "ψιλά". Το ερώτημα ήταν κατά πόσο θεωρούν ότι η κομματική ένταξη παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν, κρίνοντας την πολιτική των κομμάτων, ότι αξίζει να ενταχθεί κανείς στο ΚΚΕ, ανέρχεται στο 31,3%. Τα ποσοστά για τα υπόλοιπα κόμματα είναι 16,6% για τη ΝΔ, 12,2% για το ΠΑΣΟΚ, 9,4% για τον ΣΥΝ και 8,7% για το ΔΗΚΚΙ.

Το γεγονός, ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους εκτιμά ότι η πολιτική ένταξη έχει νόημα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει πολλαπλή σημασία. Και μόνο ότι η ελκτικότητα της πολιτικής του ΚΚΕ έχει ως αποκρυστάλλωμα την απόδοση σεβασμού από το 31,3% των ερωτηθέντων στην εσωκομματική του ζωή - ποσοστό διπλάσιο από το αμέσως επόμενο κόμμα και σχεδόν εξαπλάσιο από το ποσοστό του ΚΚΕ στις εκλογές - έχει τη δική του αξία.

***

Αν μη τι άλλο, η υψηλή εκτίμηση, που τρέφουν οι πολίτες στην οργανωμένη δράση των κομμουνιστών, ισοδυναμεί με μια ευκρινή απάντηση στα έργα και τα λόγια όσων "μοχθούν" για την απαξίωση της πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική, ως ενεργητική δράση και συμμετοχή του πολίτη έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα. Στη συνείδηση του πολίτη, η πολιτική όλο και περισσότερο ταυτίζεται με τη δίοδο εκπλήρωσης ιδιοτελών και αλλότριων συμφερόντων. Η κομματική ένταξη εκλαμβάνεται ως κίνηση ανεύρεσης "μέσου", για να "πετύχεις" επαγγελματικά, επιχειρηματικά κλπ. Η πολιτική αποστασιοποιείται από την κοινωνία εμφανιζόμενη ως "χόμπι" και "επάγγελμα" των "διαπλεκόμενων", των ισχυρών, των πατρικίων της κοινωνίας. Ολο και περισσότερο, δηλαδή, καλλιεργείται η αντίληψη πως αξιοπρεπής "πολιτική" στάση, είναι η αποστράτευση, η παθητικοποίηση, η απομάκρυνση από την πολιτική και τα κόμματα.

***

Τα παραπάνω αποτυπώνουν τόσο την αλήθεια, όσον αφορά την πολιτική όπως τη θέλει και την ασκεί η άρχουσα τάξη, όσο και την προσπάθεια της τελευταίας να επιτύχει, μέσω της απαξίωσης της πολιτικής και της αρχής του "ο καθένας για την πάρτη του", την εξουδετέρωση των λαϊκών στρωμάτων διά της απομόνωσής τους και τον εγκλωβισμό τους σε μια εξατομικευμένη στάση ζωής.

Ομως, δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες. Δεν είναι όλα τα κόμματα ίδια. Και αυτό οι πολίτες το αντιλαμβάνονται, όπως δείχνει η δημοσκόπηση. Ομως, εμάς δε μας αρκεί ο σεβασμός της κοινωνίας. Δε μας αρκεί η θετική της γνώμη για τη δράση μας μέσα από το Κόμμα. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται το επόμενο βήμα. Η στράτευση, δηλαδή, στο ΚΚΕ, όσο γίνεται περισσότερων από όσους αναγνωρίζουν τη διαφορά της πολιτικής του Κόμματος και την αξία της ένταξης στο ΚΚΕ.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΚΚΙ
"Ανακάλυψαν" την ανάγκη... για ενιαία εθνική στρατηγική

Τη σύγκληση των αρχηγών κομμάτων υπό την προεδρία του Κ. Στεφανόπουλου ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου, όπως δήλωσε, "να εκτιμήσουμε την κατάσταση για όλα τα εθνικά θέματα, Κύπρο, Αιγαίο, Σκοπιανό και από μηδενική βάση να δούμε ποιες είναι οι διεθνείς εξελίξεις, ποια τα διεθνή ερείσματα της χώρας μας και ποιες οι προοπτικές, για να χαράξουμε μια ενιαία εθνική στρατηγική".

Επίσης, ανέφερε ότι για το ΔΗΚΚΙ θεωρείται αναγκαίο να υπάρξει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γιατί, όπως είπε, "η κινητικότητα και οι χειρισμοί που γίνονται στο παρασκήνιο από την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνοι και πρέπει όλα τα κόμματα και να ενημερωθούν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να κάνουν προσπάθειες να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης".

Ο Δ. Τσοβόλας έθεσε ακόμα το θέμα του αποκλεισμού του κόμματος του από τη νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, λέγοντας ότι "υπάρχει σήμερα πρόβλημα Δημοκρατίας, ουσιαστικά, γιατί η οικονομική εξουσία, δυστυχώς επηρεάζει ουσιωδώς την πολιτική εξουσία".

Ανοιχτή μουσική εκδήλωση στη Χαλκιδική

Διοργανωτές το περιοδικό "NEMECIS", το "Ράδιο - Θεσσαλονίκη" και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής

"Επειδή η Ελλάδα πάνω απ' όλα είναι οι άνθρωποί της. Οι νέοι της. Η ζωντάνια μας. Η αντίστασή μας στη διάχυτη αντίληψη ότι οι άνθρωποι και τα προβλήματά τους αντιμετωπίζονται ως "πακέτα"", το περιοδικό "NEMECIS",το "Ράδιο - Θεσσαλονίκη" και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής καλούν στην ανοιχτή μουσική εκδήλωση"Ροκ πάνω σε ανθρώπινους βράχους" (Rock on the human rocks), που διοργανώνουν το Σάββατο 28 Ιουνίου από τις 11 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου, στα νησάκια Δρένια, δυτικά της Αμμουλιανής Χαλκιδικής.

Το ραντεβού στα βράχια της Χαλκιδικής περιλαμβάνει συναυλία με πολλά μουσικά συγκροτήματα, ενδεικτικά αναφέρουμε: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Λάκης με τα Ψιλά Ρεβέρ, "Αβατον", "Apurimac", "Βόρειοι" και πολλά άλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή μπορούν να απευθύνονται για διαμονή στη Χαλκιδική στο τηλ. 0371-24152, από Θεσσαλονίκη στο 031- 263707 και από Αθήνα στα τηλέφωνα του περιοδικού 9959.910-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ