ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πληθαίνουν οι ανώνυμες εταιρίες

Τη δημιουργία εταιρίας για τη διαχείριση των δημόσιων Κινητών Αξιών, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών. Μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα τα ερωτηματικά για το ρόλο και το εύρος των αρμοδιοτήτων των εταιριών αυτών

Ακόμα μια εταιρία, για τη... διαχείριση των Κινητών Αξιών του δημοσίου, αυτή τη φορά, ιδρύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των επιταχυνόμενων διαδικασιών για πλήρη απεμπλοκή της επιχείρησης ξεπουλήματος από κάθε δημόσιο έλεγχο. Οι ανώνυμες εταιρίες, στις οποίες τόσο εμμένουν οι "εκσυγχρονιστές", δεν είναι τίποτα άλλο από την πλήρη κατάργηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, βάσει του οποίου ελέγχονται οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές για θέματα που αφορούν τη δημόσια περιουσία και την εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ανώνυμες εταιρίες, που θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιπρόσθετα, να σημειωθεί ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο δημιουργίας των ανωνύμων εταιριών, δεν είναι γνωστός ούτε ο τρόπος της λειτουργίας τους, ούτε το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, ούτε καν το ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα τις διέπει. Για το τελευταίο μάλιστα δημιουργούνται και εύλογα ερωτηματικά, αφού το μετοχικό κεφάλαιο αυτών των εταιριών δεν αποτελείται από μία, αλλά από χιλιάδες μετοχές.

Σε ό,τι αφορά τη "Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών" (ΔΕΚΑ) ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,δήλωσε χτες ότι η ΔΕΚΑ θα αποτελεί φορέα του δημοσίου, στον οποίο θα μεταβιβάζονται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι μετοχές επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα για τις οποίες έχει αποφασιστεί η ιδιωτικοποίησή τους (ΟΤΕ, ΔΕΠ κλπ.), καθώς και το προϊόν της μετοχοποίησης. Η ΔΕΚΑ θα έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης αυτών των μετοχών.

Σκοπός της εταιρίας, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις είναι:

  • Η διαχείριση και αξιοποίηση κινητών αξιών που περιέχονται στην κυριότητά της.
  • Η σύναψη χρηματοπιστωτικών πράξεων με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία.
  • Η παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών και υπηρεσιών.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 50 εκατ. δρχ. το οποίο διαιρείται σε 5 χιλιάδες ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10.000 δρχ. η κάθε μία. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποτελείται από 7 μέλη, τα οποία διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις η εταιρία θα μπορεί να επιχορηγεί οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και να αποδίδει μερίσματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Η τελευταία δυνατότητα, φαίνεται να μην είναι άσχετη με τα "λογιστικά τρικ" που χρησιμοποιεί από φέτος η κυβέρνηση κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να εμφανίζει τεχνητή μείωση του ελλείμματος, που είναι από τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την ένταξη μιας χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Θηλιά στις ΔΕΚΟ με τις εγγυητικές επιστολές

Σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνει το καθεστώς δανειοδότησης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η οποία στο εξής θα δίνεται υπό την απειλή της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του εκάστοτε δανειοδοτηθέντος φορέα του δημοσίου, προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο που έχει πάρει. Αυτό προκύπτει από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με την οποία ορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια χορήγησης εγγύησης του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Πρόκειται για απόφαση που αποτελεί εφαρμογή του νόμου για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών και η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο προσεχές διάστημα.

Στην απόφαση καθορίζεται το περιεχόμενο και τα κριτήρια της δημόσιας πρόσκλησης που πρέπει να αποστέλλουν οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι λοιποί φορείς προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι λοιποί φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που πρόκειται να δανειοδοτηθούν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου οφείλουν να αποστέλλουν πρόσκληση σε τουλάχιστον 10 τράπεζες. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνεται από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Βασικό κριτήριο της αξιολόγησης θα είναι η οικονομικότερη προσφορά, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλες τις προσφορές, λαμβάνοντας υπόψη της τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και την έκταση ανάληψης ευθύνης του εγγυητή.

Στην απόφαση ορίζεται επίσης ότι σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης,το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τους λόγους και τις ενδεχόμενες παραλείψεις που συντέλεσαν στην αδυναμία κανονικής εξόφλησης του δανείου από τους υπόχρεους φορείς. Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την απόφαση, μπορεί να θέσει σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και κατανομής τα έσοδα, καθώς και να ελέγξει τις δαπάνες του φορέα και να επιβάλει όρους στη διαχείριση της περιουσίας τους, προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη αποπληρωμή των δανείων από τους υπόχρεους φορείς.Με άλλα λόγια, η παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για τη λήψη δανείων από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, θα γίνεται κάτω από την απειλή της "αξιοποίησης", που σημαίνει ακόμη και της εκποίησης της περιουσίας των συγκεκριμένων φορέων, στην περίπτωση που καταπίπτει η εγγύηση.

ΔΕΠ
Βιάζονται να την ξεπουλήσουν

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την είσοδο της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαιοειδών (ΔΕΠ) στο Χρηματιστήριο, που θα σημάνει και την απαρχή της ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου κρατικού τομέα πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΠ για τη χρήση του 1996, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την είσοδο του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου της ΔΕΠ στο Χρηματιστήριο, έτσι ώστε πριν το τέλος του 1997 να έχει γίνει δυνατή η εισαγωγή. Ταυτόχρονα, αναμένεται και η μελέτη του χρηματοοικονομικού συμβούλου για το νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου, που θα διευκολύνει τις διαδικασίες μετοχοποίησης.

Η καλή πορεία του κρατικού ομίλου πετρελαιοειδών, με 6 θυγατρικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διύλισης (ΕΛΔΑ, ΕΚΟ), εμπορίας (ΕΛΔΑ - Ε, ΕΚΟ) αλλά και στην έρευνα (ΔΕΠ - ΕΚΥ, ΑΣΠΡΟΦΩΣ), φωτογραφίζεται και από τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς, συνολικά του ομίλου, αλλά και της μητρικής εταιρείας ΔΕΠ, η οποία αύξησε τα κέρδη της από 7 δισ. δρχ. το 1995 σε 12 δισ. δρχ. Τα συνολικά κέρδη του ομίλου έφθασαν τα 28 δισ. δρχ. έναντι 23 δισ. δρχ. το 1995. Η πλέον κερδοφόρα επιχείρηση του ομίλου είναι τα ΕΛΔΑ, τα οποία αύξησαν τα κέρδη τους από 7,4 δισ. το 1995 σε 17,2 δισ. το 1996. Στο χώρο της εμπορίας πετρελαιοειδών, η ΕΚΟ και η ΕΛΔΑ - Ε κάλυψαν το 18% της εγχώριας αγοράς και το 38,8% των διεθνών πωλήσεων (αεροπορία και ναυτιλία), ενώ συνολικά οι εξαγωγές της ΔΕΠ το 1996 ανήλθαν σε 800 χιλιάδες τόνους.

Για την 5ετία 1997 - 2001, οι επενδύσεις της ΔΕΠ στο πετρέλαιο και τα χημικά προϋπολογίζονται σε 230 δισ. δρχ., εκ των οποίων 10 δισ. δρχ. στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης, 170 δισ. δρχ. στις βιομηχανικές μονάδες του Ομίλου και 50 δισ. δρχ. στις εταιρίες εμπορίας.

Μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα

Κατά 1,60 δρχ. το λίτρο μειώνονται από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, οι τιμές των βενζινών, σούπερ και αμόλυβδης, ενώ του ντίζελ μειώνεται κατά 0,90 δρχ. το λίτρο. Αυτό ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις αυτές οφείλονται στη μείωση των διεθνών τιμών της βενζίνης και των ντίζελ, καθώς και στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μοναδικός μνηστήρας η "Εγνατία" Τράπεζα

Με εξευτελιστικό ποσό προσπαθούν να ξεπουλήσουν την Τράπεζα

Με μια μόνο δεσμευτική προσφορά από την Εγνατία Τράπεζα ολοκληρώθηκε χτες η τρίτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, που προβλέπει τη μεταβίβαση του πακέτου μετοχών της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας (56,6% κοινές και 20,1% προνομιούχες) σε νέους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά είναι ύψους το πολύ 7,5 δισ. δρχ., γεγονός που εγείρει προβληματισμούς που σχετίζονται με την τιμή της μετοχής της πωλούμενης τράπεζας στο Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος - όπως υπολογίζεται στο ταμπλό της Σοφοκλέους - αγγίζει τα 30 δισ. δρχ., που σημαίνει ότι το 56% των μετοχών αποτιμάται περίπου 17 δισ. δρχ. Συνεπώς, εάν η "Εγνατία" κερδίσει το διαγωνισμό και αγοράσει την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, θα καταβάλλει το κατά πολύ χαμηλότερο ποσό της προσφοράς που υπέβαλλε. Δηλαδή, από αυτή την άποψη, η ΤΚΕ θα δοθεί αντί μικρού τιμήματος. Για το λόγο αυτό, και δεδομένου ότι η μητρική ΑΤΕ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την προσφορά, ο διαγωνισμός είναι πιθανό να κηρυχτεί άγονος.

Από την άλλη πλευρά, και σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων τραπεζικών παραγόντων, που συνεκτιμούν το βεβαρημένο, σχετικά, χαρτοφυλάκιο της ΤΚΕ, προσφορές ύψους 6 - 8 δισ. δρχ. θεωρούνται αρκετά ικανοποιητικές. Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, ανήκουν στη διοίκηση της ΑΤΕ και θα ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πληροφορίες θέλουν την "Εγνατία" να επιθυμεί την απόκτηση τής - περίπου ισομεγέθους της - ΤΚΕ για να τη χρησιμοποιήσει σαν "όχημα" για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ