ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Πολυνομοσχέδιο - "τιμωρός" ανέργων

Η αφαίρεση των φυλλαδίων ανέργων ναυτεργατών, προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο - "σκούπα" του ΥΕΝ, μαζί με άλλες παρεμβάσεις σε βάρος των ναυτεργατών

Εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο - "σκούπα" που, εκτός των άλλων, βάλλει ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ναυτεργατών στην εργασία, "τιμωρώντας" τους άνεργους με την αφαίρεση του φυλλαδίου τους, παρουσίασε αιφνιδιαστικά χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου προς τους ναυτιλιακούς συντάκτες, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση με το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα,δίνοντας έτσι άλλη μια "γεύση" για τον "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης...

Πρόκειται για σχέδιο νόμου με τίτλο "Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας" το οποίο υπογράφεται από 10 υπουργούς και αποτελεί, στην ουσία, μία "σκούπα" στην οποία περιέχονται διατάξεις για το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Ελλάδας,ρυθμίσεις για λιμενικά θέματα, για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,τον Οίκο του Ναύτου, μέχρι και ρυθμίσεις σχετικά με τις επιθεωρήσεις πλοίων και του ταχυδρομείου σε πλοία!

Ειδικότερα, σχετικά με το Μητρώο ναυτικών,που εδώ και καιρό διατυμπανίζει ο υπουργός, στο άρθρο 4 παράγραφος 2 προβλέπεται: "Διαγράφονται από τα οικία μητρώα απογραφέντες ναυτικοί εφόσον εντός τετραετίας από την απογραφή ή την τελευταία ναυτολόγησή τους δεν πραγματοποίησαν θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον οκτώ μηνών"! Με τη διάταξη αυτή διώκονται όσοι ναυτεργάτες "τόλμησαν" να είναι άνεργοι διαρκείας ή για διάφορους λόγους (ασθένεια ή οικογενειακοί λόγοι ή για ένα διάστημα δούλεψαν στη στεριά) δε συμπλήρωσαν την απαιτούμενη υπηρεσία! Με αυτή τη διάταξη και σε συνδυασμό με το ΠΔ 79/1997,που απαγορεύει την έκδοση φυλλαδίου σε όσους δεν έχουν ηλικία από 17 ως 30 ετών και δεν είναι απόφοιτοι γυμνασίου, η κυβέρνηση "σφαγιάζει" τους ναυτεργάτες και κλείνει το δρόμο προς τη θάλασσα! Στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο 3, προβλέπεται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του "πειθαρχικού συμβουλίου" το οποίο ήδη λειτουργούσε αντιδημοκρατικά και αποφασίζει για την οριστική ή την προσωρινή στέρηση του ναυτικού φυλλαδίου!

Οσον αφορά τη σύνταξη των ναυτεργατών, στο άρθρο 3,σχετικό με το ΝΑΤ,εισάγεται διάταξη, η οποία περιορίζει το χρονικό διάστημα της άδειας των ναυτεργατών, που υπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την επαύξηση της σύνταξής τους, αφού προβλέπει ότι θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι υπηρεσίες που απέκτησε "ως μέλος συγκροτημένου πληρώματος σε πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία, ασφαλιστικά συμβεβλημένα ή μη με το ΝΑΤ". Ο χρόνος της άδειας δεν υπολογίζεται για την επικουρική σύνταξη!

Στο ίδιο άρθρο προκειμένου να "χρυσώσουν το χάπι" προβλέπονται ορισμένες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των εφοπλιστών, που αρχίζουν από 7% για το 1998 και φτάνουν το 14% το 2000, όμως αφορούν πλοιοκτήτες μόνο μικρών πλοίων. Επίσης αντί να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους εφοπλιστές που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς το ΝΑΤ, διαιωνίζεται η απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος του Ταμείου, με την αναφορά (στο άρθρο 3 παράγραφο 3) ότι"παρέχονται διευκολύνσεις στους πλοιοκτήτες για την καταβολή οφειλών τους που εισπράττονται από το ΝΑΤ, με κατάθεση εγγυητικής επιστολής"!

Σε ό,τι αφορά τον Οίκο του Ναύτου - σε αντίθεση με το αίτημα του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος - προβλέπεται ενίσχυση της κυβερνητικής παρέμβασης στον καθορισμό του διοικητικού συμβουλίου του. Σύμφωνα με τις διατάξεις προβλέπεται ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας θα παρεμβαίνει και θα διορίζει ακόμα και τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος! Ομως ειδικά για τον Οίκο του Ναύτου (ΟΝ) το θέμα δε σταματάει εκεί. Προβλέπεται ότι: "Ο τρόπος ελέγχου των παραστατικών των φαρμακευτικών δαπανών και των δαπανών περίθαλψης του ΟΝ καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από εισήγηση του ΔΣ του ΟΝ"!

Στο νομοσχέδιο περιέχονται και διατάξεις σχετικές με τον τρόπο ελέγχου των εμπορικών πλοίων, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για να εκδίδουν πιστοποιητικά αξιοπλοϊας και ιδιωτικές εταιρίες! Επιπλέον αφαιρούνται αρμοδιότητες και από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων,ομολογώντας έτσι το πρόβλημα που υπάρχει στον έλεγχο της αξιοπλοϊας των πλοίων. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 παράγραφος 17, προβλέπεται ότι: "Με απόφαση του υπουργού ΕΝ μπορεί να συνιστώνται στο ΥΕΝ μόνιμες ή και κατά περίπτωση επιτροπές για την έκτακτη επιθεώρηση εμπορικών πλοίων".

Σήμερα η πανναυτεργατική συγκέντρωση

Υπουργός Ναυτιλίας: κακό πράγμα η μεσιτεία, αλλά...

Με τους ναυτεργάτες συντονίζουν σήμερα τα αγωνιστικά τους βήματα και οι άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά, στην πανναυτεργατική συγκέντρωση που γίνεται στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη,ενάντια στη μεσιτεία, την ανεργία και για την προστασία της απασχόλησης. Την πανναυτεργατική συγκέντρωση διοργανώνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,ενώ τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι ναυτεργάτες εδώ και τρεις βδομάδες έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον του δουλεμπορικού κυκλώματος των ναυτιλιακών πρακτόρων. Καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους με τον αποκλεισμό των εισόδων του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,απαγορεύοντας στους ναυτιλιακούς πράκτορες να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του και κλείνοντας ένα ένα τα γραφεία των "δουλέμπορων ναυτιλιακών πρακτόρων", ενώ μετά από καταγγελίες ναυτεργατών ήδη έχουν τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης και ονόματα ναυτιλιακών πρακτόρων που παίρνουν μίζα από ναυτεργάτες.

Οσον αφορά τη δράση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την πάταξη του δουλεμπορίου σε βάρος των ναυτεργατών, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης κατά τη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, παραδέχτηκε μεν ότι η μεσιτεία αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα, όμως στο... διά ταύτα αρκέστηκε στα εξής: "Με βάση τις προτάσεις της ΠΝΟ που βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, το υπουργείο μέσα στο έτος θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να βάλουμε κάποιο φραγμό"... Και συνέχισε: "Εχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Ι. Λύρα και στον κ. Χατζηπατέρα να παρέμβουν επειδή από καταγγελίες ναυτεργατών, κάποια στελέχη εταιριών εκμεταλλεύονται τη θέση τους". Ο υπουργός σκέφτεται επίσης ότι θα "μπορούσαμε να "στήσουμε" και κάποιες περιπτώσεις ώστε να τιμωρηθούν αμείλιχτα οι παραβάτες"...

Επιδοτούμενες απολύσεις

Την απόλυση του 50% του προσωπικού που απασχολεί, σχεδιάζει η επιχείρηση "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ",μέχρι το τέλος του '97, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού του εργοστασίου. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Ν. Εβρου της ΕΣΑΚ.

Ο εργοδότης - επισημαίνει - πήρε δάνεια και καρπώθηκε επιδοτήσεις και προνόμια από το ελληνικό κράτος, με την υπόσχεση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αντί αυτών - συνεχίζει - ανακοίνωσε στη διοίκηση του σωματείου απολύσεις και το πιο πιθανό είναι αργότερα να προχωρήσει σε νέες επιδοτούμενες προσλήψεις.

Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αναθεώρησή της, μια πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στις απαιτήσεις των πολυεθνικών. Υπογραμμίζει πως ο φόβος της ανεργίας αξιοποιείται από κυβέρνηση και βιομηχάνους, για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που προτείνονται στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη.

Καλεί τους εργαζόμενους του "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Εβρου, τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν και αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία μετώπου ενάντια στα αντεργατικά σχέδια.

Αγωνιστική αρχή στην ΠΕΣΙΝΕ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

"Νέκρωσε" χτες το εργοστάσιο της "Αλουμίνιον της Ελλάδας" (ΠΕΣΙΝΕ), καθώς οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά - εκτός του προσωπικού ασφαλείας - στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο. Η ανταπόκριση των εργαζομένων δείχνει την απόφασή τους να απαντήσουν αγωνιστικά στις προκλητικές - αντεργατικές ενέργειες της πολυεθνικής που μέσω του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ", σχεδιάζει την απόλυση 300 εργαζομένων, την εκποίηση του οικισμού και την περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

Το Σαββατοκύριακο προγραμματίζουν και νέα 48ωρη απεργία, ενώ την Κυριακή θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του σωματείου για να καθορίσει τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα.

Θορυβημένη η διοίκηση της πολυεθνικής από την καθολική συμμετοχή στην απεργία, έστειλε χτες εξώδικο στο σωματείο, με το οποίο ζητάει τη διάθεση προσωπικού για τη συνεχή λειτουργία δυο περιστροφικών φούρνων, που αν σταματήσουν - όπως ισχυρίζεται - θα χαλάσουν. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που σταματάνε οι φούρνοι. Η ερμηνεία που δίνουν είναι ότι εντάσσεται στα πλαίσια των εκβιασμών και πιέσεων της εταιρίας προς τους εργαζόμενους για δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Επίσης η εταιρία, στα πλαίσια της μείωσης του κόστους παρουσίασε το νέο πρόγραμμα επιφυλακής των εργαζομένων, με το οποίο καταργεί την επιφυλακή Σαββάτου, επιφυλακή οικισμού και άλλων τμημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ