ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΣ ΑΕ
Αγωνιστικός φραγμός στην ασυδοσία

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Βέβαιες πως με τη συντονισμένη πάλη μπορούν να αποτρέψουν τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο τους, οι 120 εργαζόμενες στο εργοστάσιο ιματισμού "Ελλάς ΑΕ" στην Πάτρα ξεκινούν κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η πολυεθνική εταιρία "ΜΙΡΟΓΛΙΟ",στην οποία ανήκει η επιχείρηση, έβαλε σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό για ένα μήνα, αφού προηγουμένως είχε εξαντλήσει τις εργαζόμενες με αλλεπάλληλες υπερωρίες.

Μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας, η επιχείρηση άφησε αυθαίρετα "εκτός" 11 εργαζόμενες. Μετά από παρέμβαση του σωματείου, κάλεσε τις 11 για δουλιά και έθεσε 11 άλλες σε διαθεσιμότητα! Συγχρόνως άρχισε να περνά το ελαστικό ωράριο,ενημερώνοντας καθημερινά τις εργάτριες για το αν θα δουλέψουν την επομένη! Μετά από δυναμική παρέμβαση του σωματείου, σταμάτησε να εφαρμόζει αυτό το μέτρο.

Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι όλο το προσωπικό θα βγει από 1η Ιούλη σε αναγκαστική άδεια 30 ημερών και αμέσως μετά σ' ένα μήνα διαθεσιμότητα. Ομως, από την περασμένη Τρίτη άρχισε να βγάζει κάποιες εργαζόμενες σε άδεια χωρίς να τις δίνει αποδοχές.

Προχτές οι εργάτριες αντέδρασαν με 2ωρη στάση εργασίας, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα Γενική Συνέλευση όπου η συμμετοχή έφτασε το 100%. Στη συνέλευση αποφασίστηκε να μη φύγει καμιά εργάτρια χωρίς να πληρωθεί. Σε περίπτωση που θα απομακρύνουν κάποια χωρίς πληρωμή, τότε αυτόματα θα γίνεται στάση εργασίας. Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει περιφρούρηση του εργοστασίου για να αποτραπεί αιφνιδιαστικό κλείσιμό του.

Η Σία Ψωμιάδη,πρόεδρος του σωματείου ιματισμού Πάτρας, δήλωσε στο "Ρ": "Είναι φανερό πως από δω και πέρα πρέπει οι εργαζόμενες να παραμείνουν ενωμένες σαν μια γροθιά για να εμποδίσουν το κλείσιμο του εργοστασίου και την ένταξή τους στη μεγάλη στρατιά των ανέργων της περιοχής. Τα πρώτα αποτελέσματα της πάλης δείχνουν σε εκείνους που ονειρεύονται την εφαρμογή μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων, πως θα βρουν αντιμέτωπες τις εργαζόμενες του κλάδου. Καλούμε το Δήμο, τη Νομαρχία, το Εργατικό Κέντρο να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

"Φουρτούνα" στο λιμάνι

Μαζική και μαχητική η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία των ναυτεργατών στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Πίεση στην ΠΝΟ για κλιμάκωση των αγώνων. Ο κ. Σουμάκης δε γνώριζε - σύμφωνα με δηλώσεις του - το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα!

Μαζικό, μαχητικό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια εφοπλιστών - κυβέρνησης να αφανίσουν το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας, έδωσαν χτες οι ναυτεργάτες που συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.Στο πλευρό τους βρέθηκαν και άλλοι εργαζόμενοι του πρώτου λιμανιού της χώρας, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει και επισήμως το 18%! Τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,όπου οι ναυτεργάτες έκαναν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να πατάξουν το δουλεμπορικό κύκλωμα και να προστατέψουν το δικαίωμα στην εργασία, ενάντια στις εφοπλιστικές αξιώσεις και ακυρώνοντας τα "σφαγιαστικά" μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Ο αγώνας των ναυτεργατών συνεχίζεται σήμερα με νέο αποκλεισμό των εισόδων του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς,ο οποίος τόνισε: "Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση των οικονομικών του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Απαιτούμε την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία με ελληνική σημαία. Αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΝΟ. Αμεση πάταξη της μεσιτείας. Επαναπροσδιορισμό της ναυτιλιακής πολιτικής της κυβέρνησης".

Οι συγκεντρωμένοι διασχίζοντας την Ακτή Μιαούλη και ανεβαίνοντας την 2ας Μεραρχίας, κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, διαδηλώνοντας: "Εξω οι δουλέμποροι από τον Πειραιά","ΓΕΝΕ και δουλέμποροι μια φάρα είσαστε όλοι" και "αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική του Μάαστριχτ είναι εντολή".

Ακολούθησε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Στ. Σουμάκη και όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου,"ο υπουργός δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα για τους δουλεμπόρους, αν και καταστάσεις με τα ονόματά τους μάς τις έδωσε το Λιμεναρχείο"!

Ομως το πολύ γέλιο "έπεσε", όταν ο συνδικαλιστής ανέφερε ότι ο υπουργός ισχυρίστηκε πως δε γνώριζε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου που έδωσε προχτές ο ίδιος στη δημοσιότητα, περιέχεται διάταξη για την αφαίρεση των φυλλαδίων σε όσους ναυτεργάτες δεν έχουν συμπληρώσει υπηρεσία τουλάχιστον 8 μηνών την τελευταία 4ετία"!"Εμείς δηλώνουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό δε θα το προσβάλλουμε μόνο δικαστικά ως αντισυνταγματικό, αλλά θα το ακυρώσουμε και με τον αγώνα μας", τόνισε ο Σ. Τσιμπόγλου.

Η πορεία των ναυτεργατών συνεχίστηκε προς τα γραφεία της ΠΝΟ, όπου μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες τους, αποφασίστηκε συνεδρίαση της ΕΕ της Οργάνωσης την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση του αγώνα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων του Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή των οποίων επέδωσε και ψήφισμα συμπαράστασης, ο Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Ι. Αράπης, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ναυτεργατών

ΚΛΑΔΟΙ ΕΝΔΥΣΗΣ
Πανελλαδική σύσκεψη

Πανελλαδική σύσκεψη οργανώνει αύριο Σάββατο στις 10πμ στα γραφεία της, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,στην οποία καλούνται 18 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα στους χώρους που δραστηριοποιούνται. Στόχος της σύσκεψης είναι η από κοινού αντιμετώπιση και η αγωνιστική παρέμβαση.

Την ανάγκη του συντονισμού της δράσης - τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της - επιβάλλει η εντεινόμενη αντεργατική επίθεση που δέχονται σε όλες τους τις κατακτήσεις οι εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης - υπόδησης από τους εργοδότες. Καθημερινά - συνεχίζει - σημειώνονται ανεξέλεγκτες και τρομοκρατικές απολύσεις και διαθεσιμότητες, οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις, δεν πληρώνουν υπερωρίες, ενώ ταυτόχρονα αναγκάζουν σε εξαντλητική εντατικοποίηση της δουλιάς. Παράλληλα - σημειώνει - απειλούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, με πρώτο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι "η εργοδοσία αποθρασύνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση".

"Απασχολήσιμους" θέλει ο "ΦΕΙΔΑΣ"

Συστηματικά η επιχείρηση υποδηματοποιίας ΦΕΙΔΑΣ,προχωρά σε χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, επιχειρώντας να μετατρέψει όλους τους εργαζόμενούς της σε "απασχολήσιμους".Με στόχο την πιο αποτελεσματική παρέμβαση στο χώρο, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής,διοργανώνει σήμερα σύσκεψη, στις 6.30μμ στα γραφεία του στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου 48β.

Με πολλές μορφές - επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου - η επιχείρηση προσπαθεί να καταργήσει την πλήρη και σταθερή απασχόληση. Απολύει εργαζόμενους με μεγάλη ηλικία και προϋπηρεσία και προσλαμβάνει στη θέση τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (δίμηνες, τρίμηνες κλπ.). Επίσης υποχρεώνει εργαζόμενους να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών, ενώ το τελευταίο διάστημα επιβάλλει τετραήμερη εργασία με μείωση αποδοχών.

Στο μεταξύ χτες, μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου και την παρουσία της προέδρου του, Χ. Τσεντούρου,πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την Πολεοδομία στην καλτσοποιία Κορακίδη στη Ν. Ιωνία. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε δημιουργήσει υπόγειο - μεσαιωνικό τούνελ, κάτω απ' την οδό Σεβαστείας, που συνέδεε τα δυο κτίρια και το οποίο χρησιμοποιούσε για να αποκρύπτει και αλλοδαπούς που απασχολούσε σε συνθήκες "μαύρης εργασίας"!Το τούνελ ανακαλύφθηκε τυχαία πέρσι σε έλεγχο συνδικαλιστών και Επιθεώρησης Εργασίας. Μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συνδικάτου, ο εργοδότης το "σφράγισε".

Επαναπρόσληψη στο ALIMENTA

Κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,μέλη του οποίου καθημερινά απέκλειαν ένα προς ένα τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ALIMENTA TOP,η εργοδοσία υποχρεώθηκε χτες να επαναπροσλάβει τη Λουίζα Παχή,την οποία είχε απολύσει για τη συνδικαλιστική της δράση.

Η ανταπόκριση των καταναλωτών στις κινητοποιήσεις του συλλόγου, αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντική, αφού στα αποκλεισμένα καταστήματα δεν έμπαινε κανείς να ψωνίσει. Η φωτογραφία είναι από τον προχτεσινοβραδινό αποκλεισμό του καταστήματος της αλυσίδας στα Κάτω Πατήσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ