Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΣ ΑΕ
Αγωνιστικός φραγμός στην ασυδοσία

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Βέβαιες πως με τη συντονισμένη πάλη μπορούν να αποτρέψουν τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο τους, οι 120 εργαζόμενες στο εργοστάσιο ιματισμού "Ελλάς ΑΕ" στην Πάτρα ξεκινούν κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η πολυεθνική εταιρία "ΜΙΡΟΓΛΙΟ",στην οποία ανήκει η επιχείρηση, έβαλε σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό για ένα μήνα, αφού προηγουμένως είχε εξαντλήσει τις εργαζόμενες με αλλεπάλληλες υπερωρίες.

Μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας, η επιχείρηση άφησε αυθαίρετα "εκτός" 11 εργαζόμενες. Μετά από παρέμβαση του σωματείου, κάλεσε τις 11 για δουλιά και έθεσε 11 άλλες σε διαθεσιμότητα! Συγχρόνως άρχισε να περνά το ελαστικό ωράριο,ενημερώνοντας καθημερινά τις εργάτριες για το αν θα δουλέψουν την επομένη! Μετά από δυναμική παρέμβαση του σωματείου, σταμάτησε να εφαρμόζει αυτό το μέτρο.

Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι όλο το προσωπικό θα βγει από 1η Ιούλη σε αναγκαστική άδεια 30 ημερών και αμέσως μετά σ' ένα μήνα διαθεσιμότητα. Ομως, από την περασμένη Τρίτη άρχισε να βγάζει κάποιες εργαζόμενες σε άδεια χωρίς να τις δίνει αποδοχές.

Προχτές οι εργάτριες αντέδρασαν με 2ωρη στάση εργασίας, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα Γενική Συνέλευση όπου η συμμετοχή έφτασε το 100%. Στη συνέλευση αποφασίστηκε να μη φύγει καμιά εργάτρια χωρίς να πληρωθεί. Σε περίπτωση που θα απομακρύνουν κάποια χωρίς πληρωμή, τότε αυτόματα θα γίνεται στάση εργασίας. Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει περιφρούρηση του εργοστασίου για να αποτραπεί αιφνιδιαστικό κλείσιμό του.

Η Σία Ψωμιάδη,πρόεδρος του σωματείου ιματισμού Πάτρας, δήλωσε στο "Ρ": "Είναι φανερό πως από δω και πέρα πρέπει οι εργαζόμενες να παραμείνουν ενωμένες σαν μια γροθιά για να εμποδίσουν το κλείσιμο του εργοστασίου και την ένταξή τους στη μεγάλη στρατιά των ανέργων της περιοχής. Τα πρώτα αποτελέσματα της πάλης δείχνουν σε εκείνους που ονειρεύονται την εφαρμογή μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων, πως θα βρουν αντιμέτωπες τις εργαζόμενες του κλάδου. Καλούμε το Δήμο, τη Νομαρχία, το Εργατικό Κέντρο να αναλάβουν τις ευθύνες τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ