Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Φουρτούνα" στο λιμάνι

Μαζική και μαχητική η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία των ναυτεργατών στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Πίεση στην ΠΝΟ για κλιμάκωση των αγώνων. Ο κ. Σουμάκης δε γνώριζε - σύμφωνα με δηλώσεις του - το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα!

Μαζικό, μαχητικό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια εφοπλιστών - κυβέρνησης να αφανίσουν το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας, έδωσαν χτες οι ναυτεργάτες που συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.Στο πλευρό τους βρέθηκαν και άλλοι εργαζόμενοι του πρώτου λιμανιού της χώρας, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει και επισήμως το 18%! Τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,όπου οι ναυτεργάτες έκαναν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να πατάξουν το δουλεμπορικό κύκλωμα και να προστατέψουν το δικαίωμα στην εργασία, ενάντια στις εφοπλιστικές αξιώσεις και ακυρώνοντας τα "σφαγιαστικά" μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Ο αγώνας των ναυτεργατών συνεχίζεται σήμερα με νέο αποκλεισμό των εισόδων του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς,ο οποίος τόνισε: "Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση των οικονομικών του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Απαιτούμε την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία με ελληνική σημαία. Αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΝΟ. Αμεση πάταξη της μεσιτείας. Επαναπροσδιορισμό της ναυτιλιακής πολιτικής της κυβέρνησης".

Οι συγκεντρωμένοι διασχίζοντας την Ακτή Μιαούλη και ανεβαίνοντας την 2ας Μεραρχίας, κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, διαδηλώνοντας: "Εξω οι δουλέμποροι από τον Πειραιά","ΓΕΝΕ και δουλέμποροι μια φάρα είσαστε όλοι" και "αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική του Μάαστριχτ είναι εντολή".

Ακολούθησε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Στ. Σουμάκη και όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου,"ο υπουργός δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα για τους δουλεμπόρους, αν και καταστάσεις με τα ονόματά τους μάς τις έδωσε το Λιμεναρχείο"!

Ομως το πολύ γέλιο "έπεσε", όταν ο συνδικαλιστής ανέφερε ότι ο υπουργός ισχυρίστηκε πως δε γνώριζε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου που έδωσε προχτές ο ίδιος στη δημοσιότητα, περιέχεται διάταξη για την αφαίρεση των φυλλαδίων σε όσους ναυτεργάτες δεν έχουν συμπληρώσει υπηρεσία τουλάχιστον 8 μηνών την τελευταία 4ετία"!"Εμείς δηλώνουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό δε θα το προσβάλλουμε μόνο δικαστικά ως αντισυνταγματικό, αλλά θα το ακυρώσουμε και με τον αγώνα μας", τόνισε ο Σ. Τσιμπόγλου.

Η πορεία των ναυτεργατών συνεχίστηκε προς τα γραφεία της ΠΝΟ, όπου μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες τους, αποφασίστηκε συνεδρίαση της ΕΕ της Οργάνωσης την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση του αγώνα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων του Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή των οποίων επέδωσε και ψήφισμα συμπαράστασης, ο Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Ι. Αράπης, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ