ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ηρθαν οι "σωτήρες"!

Η Εύβοια, και ιδιαίτερα η Χαλκίδα, βρήκε το... σωτήρα της, αν πιστέψουμε τα όσα είπε πρόσφατα, στον "πανηγυρικό" εορτασμό των 70 χρόνων των "Τσιμέντων Χαλκίδας", ο Ιταλός πρόεδρος της "CONGRETOUM", ιδιοκτήτριας του ομίλου ΑΓΕΤ και τελευταία της τσιμεντοβιομηχανίας της Χαλκίδας (δηλαδή άνω του 52% της ελληνικής παραγωγής τσιμέντου). Οπως είπε, είναι διατεθειμένος, αν έχει τη συμπαράσταση όλων των φορέων της περιοχής, να προχωρήσει στην εξυγίανση και την επιβίωση της εταιρίας. Μπροστά στο ακροατήριο παραγόντων του νομού, που σχεδόν τον παρακολουθούσαν με ανοιχτό το στόμα, την ηγεσία του συνδικάτου και την απουσία των εργαζομένων, ο Μάσιμο Τζιούντιτσι "ορκίστηκε" ότι παρέλαβε μια εταιρία "σε δύσκολη οικονομική κατάσταση" - η γνωστή "καραμέλα", για να εφαρμόσει σε λίγο διάστημα τα αντεργατικά σχέδιά του - και εν μέσω"δακρύων" υποσχέθηκε ότι "πρώτος στόχος είναι η διάσωση της εταιρίας και... όλης της Εύβοιας που απειλείται"! Βεβαίως, η... ευαισθησία του"μεγαλοκαρχαρία" δεν ήταν δυνατό να αφήσει απ' έξω - τη στιγμή που είναι πάγιο αίτημα όλων των Χαλκιδαίων, εδώ και χρόνια - την προστασία του περιβάλλοντος. Φυσικά, έτσι όπως ξέρουν να το "προστατεύουν" οι καπιταλιστές: Με τη δημιουργία "σεληνιακών τοπίων". Μετά από το σύντομο λογύδριο, το παρατεταμένο χειροκρότημα και το ρωμαϊκό γεύμα που ακολούθησε, παράγοντες και παραγοντίσκοι αποχώρησαν, στηριζόμενοι "στην πλάτη" του σωτήρα... έχοντας πλέον "στην τσέπη" την ανάπτυξη της Εύβοιας.

Ομως, οι 800 εργαζόμενοι των "Τσιμέντων Χαλκίδας" και οι χιλιάδες των εργαζομένων και ανέργων της Εύβοιας, μετά από αυτά "πετάγονται στον ύπνο τους", αφού γνωρίζουν ορισμένες πικρές αλήθειες. Γνωρίζουν ότι οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν τις "παραγωγικές ερήμους" του Μαντουδίου. Γνωρίζουν ότι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι οι 15 κλειστές επιχειρήσεις της τελευταίας 7ετίας και οι 6.000 άνεργοι από αυτές. Γνωρίζουν ότι η ανεργία έχει υπερβεί προ πολλού το 20%, ως αποτέλεσμα "της εξυγίανσης και της ανταγωνιστικότητας". Γνωρίζουν ότι ξεπουλήθηκε "μπιρ παρά" στο ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο η τρίτη σε μέγεθος τσιμεντοβιομηχανία της χώρας και από πάνω χαρίστηκαν 200 δισ. δραχμές στις οικογένειες των Κιοσέογλου - Τακόπουλου. Γνωρίζουν, επίσης, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Χαλκίδας, ότι "έχουν φάει την τσιμεντόσκονη με τη σέσουλα", για να θησαυρίζουν ασύδοτα και να κερδοσκοπούν οι ιδιοκτήτες, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι στη γλώσσα των καπιταλιστών, οι λέξεις "διάσωση της εταιρίας", "εξυγίανση", "ανταγωνιστικότητα", σημαίνουν απολύσεις, συρρίκνωση, αλλαγές εργασιακών σχέσεων, ελαστικό ωράριο, υποαπασχόληση, ημιασφάλιση, και άλλα τέτοια "φρούτα" του Μάαστριχτ, της "Λευκής Βίβλου" και των προγραμμάτων "σύγκλισης", που σημαίνουν υπερκέρδη για τους ίδιους τους καπιταλιστές. Γνωρίζουν, τέλος, την εμπειρία από την τρίχρονη διαχείριση της ΑΓΕΤ από τους Ιταλούς. Το τίμημα είναι 500 απολύσεις μέσα σε τρία χρόνια, "οικειοθελείς αποχωρήσεις", εργολάβοι κ.ά. Οι εργαζόμενοι των "Τσιμέντων Χαλκίδας" γνωρίζουν ότι με το που πάτησαν το πόδι τους οι Ιταλοί στην εταιρία, ανακοίνωσαν 70 απολύσεις και ετοιμάζουν χρονοδιάγραμμα συρρίκνωσης του παραγωγικού δυναμικού στο εργοστάσιο, συνοδευόμενο με μεταβίβαση του 50% στον "ΤΙΤΑΝ". Επειδή, λοιπόν, "έχει καεί η γούνα" των εργαζομένων, επανειλημμένα, δε γίνεται να πιστεύουν σε "σωτήρες" ούτε εξ ουρανού, πόσο μάλλον επί γης. Μόνος δρόμος σωτηρίας είναι η πίστη και η θέληση στη δική τους δύναμη και ενότητα, το αγωνιστικό τους φρόνημα, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Πρωτοχρονιά στο εργοστάσιο

Δίπλα στις μηχανές υποδέχτηκαν το νέο έτος οι εργαζόμενοι της βιοτεχνίας ΔΕΔΑΣ, που πραγματοποιούν κατάληψη. Αγανάκτηση για την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκαν

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Πρωτοχρονιά μέσα στο εργοστάσιο έκαναν οι 76 εργαζόμενοι της επιχείρησης ΔΕΔΑΣ ΑΕ,που από την περασμένη Κυριακή έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου, προκειμένου να εμποδίσουν τη μεταφορά των μηχανημάτων και το ενδεχόμενο "λουκέτο". Οι εργοδότες παρά την επιστράτευση των πληρωμένων μπράβων για τον "εορταστικό" ξυλοδαρμό των εργαζομένων, δεν κατάφεραν να κάμψουν την αποφασιστικότητά τους.

Χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων, μαζί με την πρόεδρο του Συνδικάτου Ιματισμού Ντίνα Ταχταλίδου,επισκέφτηκαν και πάλι τον εισαγγελέα, προκειμένου να εκδώσει περιοριστική απόφαση με την οποία θα απαγορεύει στους ιδιοκτήτες επιχείρησης τη μεταφορά των μηχανημάτων. Ομως και πάλι έφυγαν άπραγοι. Ετσι αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους στο χώρο, αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν οι ίδιοι τα μηχανήματα, από την εκποίηση των οποίων - όπως δηλώνουν - θα εισπράξουν και μέρος των δεδουλευμένων που ανέρχονται σε 1.000.000-1.300.000 δρχ. για τον καθένα.

Οι εργαζόμενες χαρακτήρισαν "πρωτοφανή" την αγριότητα που επέδειξε η εργοδοτική μαφία με τους πληρωμένους μπράβους και σεκιουριτάδες. Μάλιστα η Κ. Ρεπάνη είπε: "Δε σκέφτηκαν μόνο να μας απολύσουν, αλλά και να μας σακατέψουν!".

Ενώ η Α. Καπαγιωρίδου ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενες δεν είναι διατεθειμένες να αποχωρήσουν από τη βιοτεχνία, αν δεν εξασφαλιστεί η καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων και οι νόμιμες αποζημιώσεις. "Με την κατάληψη και την παραμονή μας στο χώρο, ουσιαστικά προστατεύουμε τα όσα μας οφείλουν". Παράλληλα σε ένα ξέσπασμα οργής για την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων εργατριών και την εντατικοποίηση της εργασίας είπε: "Δε φτάνει που δουλεύαμε σαν τα σκυλιά από το πρωί μέχρι το βράδυ, μας έλεγαν πως μας έκαναν και χάρη που μας κρατούσαν στη δουλιά, γιατί - λέει - δεν αποδίδαμε".

Ομως, όπως φαίνεται, οι εργοδότες Κ. Δέδας και Π. Τουτζής έχουν επιστρατεύσει για τον παραπέρα εμπαιγμό και τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης. Διευθύνων σύμβουλος ζητούσε και τα "ρέστα" από τους εργαζόμενους, λέγοντάς τους πως δεν είχαν κανένα λόγο να πάνε στη βιοτεχνία πριν τις 2 του μήνα, που υποτίθεται πως θα ξανάπιαναν δουλιά. Τους πείραξε που τους έπιασαν στα πράσα, την ώρα που οι 50 αλλοδαποί εργάτες - πήγαν για ένα μεροκάματο κι αυτοί - ξήλωναν και φόρτωναν τα μηχανήματα στα κοντέινερ.

"Αγωνιστικές" ευχές από ΓΣΕΕ

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Συνομοσπονδίας για το 1997

Τις καλύτερες ευχές της για "ένα ειρηνικό, χαρούμενο, αγωνιστικό και δημιουργικό 1997, για υγεία και ευτυχία των εργαζομένων και των οικογενειών τους", στέλνει η ΓΣΕΕ σε όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, νέους και νέες, άνεργους και συνταξιούχους, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της. "Το 1997 μπορεί με τον αγώνα, την προσφορά και τις παρεμβάσεις μας να γίνει καλύτερη χρονιά για τους εργαζόμενους", προσθέτει η ΓΣΕΕ, η οποία θεωρεί ως πρώτο και κύριο πρόβλημα της χρονιάς που έρχεται την ανεργία και σημειώνει ότι απαιτείται παρέμβαση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, αγωνιστική επαγρύπνηση, κινητοποίηση και δραστηριοποίηση.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι ενόψει του νέου έτους "διεκδικεί μια οικονομική πολιτική με πνοή και προοπτική, με αναπτυξιακό προσανατολισμό, που θα κατανείμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα εγγυάται την επιτυχή ανταπόκριση της χώρας μας στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις. Με κοινή δράση των δυνάμεων της προόδου και της εργασίας στην Ευρώπη, για μια πολιτική ανάπτυξης, προστασίας της απασχόλησης, διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων".

Σημειώνει ακόμα ότι αγωνίζεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Τέλος, τονίζει ότι "γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, τις αδυναμίες του κινήματός μας, τις αντιστάσεις που συναντούμε. Ομως αισιοδοξούμε για τις προοπτικές μας".

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει το 1997 δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους, το λαό, την οικονομία και τη χώρα.

Μόλις μισό μεροκάματο το επίδομα ανεργίας

Μια αύξηση 10% ή 284 δραχμές την ημέρα δόθηκε στο κατώτερο ημερήσιο επίδομα ανεργίας

Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας από την 1η Γενάρη σε ποσοστό 10%,δηλαδή 284 δραχμές την ημέρα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα διαμορφώσει το κατώτερο ημερήσιο επίδομα ανεργίας στις 3.120 δραχμές, από 2.836 δραχμές που είναι σήμερα.

Το ποσοστό του επιδόματος επί του κατώτερου μεροκάματου, το οποίο - με βάση τη διετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση - αναμένεται να διαμορφωθεί από 1/1/97 στις 6.089,είναι 51,2% και μόλις φτάνει περίπου την αντιστοιχία του 1991, μετά από μια πολύχρονη "κατηφόρα", με σκαμπανεβάσματα. Το ανώτατο ημερήσιο επίδομα ανεργίας γίνεται 3.300 δρχ. από 3.000 δρχ. ή 82.500 δρχ. το μήνα...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση του επιδόματος θα στοιχίσει στον ΟΑΕΔ 13 δισ. δραχμές, αλλά αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσει τους εργοδότες, οι οποίοι σύντομα - με την εφαρμογή του ψευδεπίγραφου νόμου για την... ανεργία - θα μπορούν μέσω των "μεριδίων εργασίας" να φάνε τα υπόλοιπα 200 περίπου δισ. δραχμές που απομένουν στα ταμεία του Οργανισμού.

Στον πίνακα που παραθέτουμε, παρουσιάζεται η διαμόρφωση του επιδόματος ανεργίας από το 1989 και μετά.

Πυρκαγιά

Πυρκαγιά στη λάντζα "Αγ. Νικόλαος" εκδηλώθηκε προχτές το βράδυ, ενώ έπλεε πέντε ναυτικά μίλια νότια της Ψυττάλειας, από άγνωστη αιτία. Ο κυβερνήτης Θ. Κουτουρίδης,επιβιβάστηκε σε σωστική λέμβο. Προανάκριση διενεργεί το Ζ' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

  • Στα αβαθή της θαλάσσιας περιοχής Ακρα Βόδι της Ρόδου προσάραξε χτες το πρωί η υδροφόρα "ΔΑΦΝΗ",χωρίς ευτυχώς κανένας από το 8μελές πλήρωμά της να τραυματιστεί. Ηδη, γίνονται προσπάθειες για την αποκόλλησή της.
  • Δεκαπέντε Ιρακινοί λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, εντοπίστηκαν χτες το πρωί στη νησίδα Διαβατών Σύμης από σκάφος του λιμενικού. Οπως δήλωσαν, μεταφέρθηκαν στη νησίδα με ταχύπλοο σκάφος, το οποίο οδηγούσαν δύο Τούρκοι, ενώ για τη μεταφορά τους κατέβαλε ο καθένας το ποσό των 1.000 δολαρίων. Οι λαθρομετανάστες κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Σύμης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ