ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Θυσία στον Ταβουλάρη οι 1.700 εργαζόμενοι

Αποφασισμένη να ικανοποιήσει ακόμα και την απαίτηση για απόλυση ολόκληρου του προσωπικού του ναυπηγείου είναι οι "εκσυγχρονιστές" της κυβέρνησης Σημίτη

Την απόλυση όλων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μεθοδεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του επίδοξου αγοραστή - ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σύρου - Ν. Ταβουλάρη που θέλει να βάλει στο χέρι τα ναυπηγεία, απαλλαγμένα από υποχρεώσεις και προσωπικό, χωρίς καμία εγγύηση και προσφέροντας "αέρα κοπανιστό". Την ίδια στιγμή σπρώχνει τους εργαζόμενους να γίνουν αποδέκτες της εκ των προτέρων απροκάλυπτα αντεργατικής πολιτικής, που θα ακολουθήσει ο ιδιώτης αγοραστής, προχωρώντας η ίδια στην περικοπή των πρώτων επιδομάτων και καλώντας τους να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα "λειτουργικά τους έξοδα".

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, οι οποίες έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η υφυπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο αγοραστή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Αύριο θα γίνει στο υπουργείο σύσκεψη, με στόχο να παρθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα αποτελέσουν την εισήγηση στη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η τελική απόφαση, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις της υφυπουργού, αλλά και από τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν είναι άλλη από την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Ταβουλάρη και μάλιστα με τους απαράδεκτους όρους που εκείνος, εκμεταλλευόμενος την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, θέτει. Η υφυπουργός παραδέχτηκε χτες ότι το κλίμα του πορίσματος της Επιτροπής αξιολόγησης της προσφοράς Ταβουλάρη, πάνω στο οποία θα στηριχτούν οι αποφάσεις, είναι θετικό. Και το παραδέχτηκε, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει πως η "λύση" Ταβουλάρη δεν αποτελεί την καλύτερη εκδοχή για το μέλλον του ναυπηγείου, αλλά για τη μέγιστη δυνατή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, παίρνοντας ουσιαστικά υπό την προστασία της τον επίδοξο αγοραστή, έκανε λόγο για προσφορά με "σημαντικές βελτιώσεις, και υψηλού ρίσκου επιλογές". Το τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο "διαπραγματεύσεις", "σημαντικές βελτιώσεις" και "ανάληψη ρίσκου", προκύπτει από τις δηλώσεις της ίδιας της υφυπουργού και αποδεικνύεται πως δεν είναι τίποτα άλλο, πέρα από την εκ μέρους της κυβέρνησης αναζήτησης της πιο εύσχημης φόρμουλας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ταβουλάρη.

Ζήτημα - "κλειδί" για τις αξιώσεις του Ταβουλάρη ήταν η πλήρης απαλλαγή του από τους 1.700 εργαζόμενους του ναυπηγείου, απαίτηση την οποία χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς "διαπραγματεύτηκε" η κυβέρνηση μαζί του. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου η κυβέρνηση όχι μόνο συζήτησε το ενδεχόμενο της απόλυσης του συνόλου των εργαζομένων, αλλά φέρεται σήμερα να έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με τον εφοπλιστή. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο. Το πρώτο,προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων, ορισμένοι από τους οποίους είναι δυνατόν να προσληφθούν στη συνέχεια σε... "μηδενική βάση" από τον Ταβουλάρη, σύμφωνα με τους εκβιαστικούς όρους που αυτός θα αποφασίσει. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων από το δημόσιο ύψους 3,5 δισ. δρχ. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο οι εργαζόμενοι εκείνοι που ο Ταβουλάρης κρίνει σκόπιμο ότι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του ναυπηγείου παραμένουν στις θέσεις τους, αλλά το δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει τις όποιες αποζημιώσεις, αν αύριο - μεθαύριο ο Ταβουλάρης κρίνει ότι πρέπει να απολυθούν.

Οι... βελτιώσεις

Στα πλαίσια των υποτιθέμενων βελτιώσεων της προσφοράς Ταβουλάρη αναφέρεται η... αύξηση του τιμήματος που φέρεται πως θα πληρώσει, προκειμένου να εξασφαλίσει το ναυπηγείο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμα έναν εμπαιγμό των "διαπραγματεύσεων", αφού το ελάχιστα μεγαλύτερο τίμημα ο Ταβουλάρης το "προσφέρει" έναντι αισθητής επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής. Πάντως, το εξευτελιστικό ποσό της προκαταβολής των 300 εκατομμυρίων δραχμών παραμένει το ίδιο και συνοδεύεται από την απαίτηση για την άμεση χορήγηση δανείου ύψους 2 δισ. δρχ. Τέλος, το θέμα των συμβάσεων με το πολεμικό ναυτικό και τον ΟΣΕ δεν επιλύθηκε οριστικά, εξασφαλίστηκε όμως η δυνατότητα να μπορεί να διαπραγματευτεί απευθείας ο αγοραστής, κάτι που απαιτούσε ο Ταβουλάρης στην προσφορά του.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, βάσει των οποίων θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Παράλληλα, ζήτησαν να τους δοθεί το ήμισυ του επιδόματος τακτικότητας που καταβάλλεται εδώ και 25 χρόνια και φέτος παρακρατήθηκε. Οπως δήλωσαν οι ίδιοι και στη συνέχεια παραδέχτηκε και η ίδια, η υφυπουργός τούς εξήγησε ότι το επίδομα καταργήθηκε διότι δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ τους κάλεσε να περικόψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις των εργαζομένων το Ναυπηγείο, η υποβάθμιση του Ναυπηγείου συνεχίζεται, καθώς υπάρχει εντολή να μην κλείνονται μεγάλες δουλιές, λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς διοίκηση, ενώ τα χρέη συσσωρεύονται.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Η κατάσταση απαιτεί δυναμική απάντηση

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι προετοιμάζονται για κλείσιμο των καταστημάτων τους

Η επιθετική στάση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής, είναι ο μόνος δρόμος, η μόνη επιλογή για τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους και μάλιστα από κοινού με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την αντιλαϊκή της πολιτική. Αυτό τονίστηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αθήνας, η οποία εξετάζοντας την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι και μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, καλεί τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) να κηρύξουν πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων μέσα στο Γενάρη τις μέρες που θα συζητιέται το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η μέρα πανελλαδικού κλεισίματος, τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή, θα πρέπει να αποτελέσει μέρα έναρξης της κλιμάκωσης νέων αγώνων μέσα στο 1997 γιατί μόνο έτσι είναι δυνατό να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τους ΕΒΕ.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα υπογραμμίστηκε ότι ούτε και μέσα στις γιορτές παρουσιάστηκε κάτι ιδιαίτερο όσον αφορά στην εμπορική κίνηση στα μαγαζιά και στην πορεία του τζίρου. Ετσι, οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα να αναγκάζονται ακόμα και να πουλάνε κάτω του κόστους ξεκινώντας τις εκπτώσεις από τις πρώτες κιόλας μέρες του Γενάρη.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση, καταγγέλλει η ΣΕΑ ΜΜΕ της Αθήνας, εξυπηρετώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι διατεθειμένη να λύσει κανένα πρόβλημα των ΜΜΕ και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αναθέρμανση της αγοράς που κατ' επέκταση θα είναι και προς όφελος της εθνικής οικονομίας, εάν δεν υπάρχει συνεχής και ανυποχώρητος αγώνας από τους ΕΒΕ.

Μαγειρεύεται το νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα

Συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Με στόχο το συντονισμό της πολυμέτωπης επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εισοδήματα των ευρύτερων στρωμάτων του πληθυσμού, από τη σκοπιά του νομισματοπιστωτικού συστήματος αυτή τη φορά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου συναντήθηκε χτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι βασικές κατευθύνσεις του νομισματικού και πιστωτικού προγράμματος για το 1997, που πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η νομισματική πολιτική,που θα ανακοινωθεί, φέτος θα είναι ακόμα σφικτότερη από πέρσι, γεγονός που μεταφράζεται σε νέα επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των οικονομικά ασθενέστερων πελατών των τραπεζών. Τα εξειδικευμένα μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν, εκτιμάται ότι θα κινούνται στην κατεύθυνση του παραπέρα περιορισμού της "προσφοράς χρήματος", σε επίπεδα που να είναι συμβατά με τον - υπεραισιόδοξο - στόχο της κυβέρνησης για πληθωρισμό 4,5% το Δεκέμβρη του 1997. Οσον αφορά τη συναλλαγματική πολιτική,η δραχμή αναμένεται να παραμείνει "σκληρή" στα πλαίσια των επιδιώξεων για αποτελεσματικότερη συγκράτηση του πληθωρισμού το 1997.

Πέφτουν, πέφτουν τα... επιτόκια

Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 10,25%, καθώς και σε αντίστοιχες προσαρμογές στα επιτόκια χορηγήσεων, προχωρούν η μια μετά την άλλη οι εμπορικές τράπεζες ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση της Εθνικής Τράπεζας στο κυνήγι της αποκόμισης πρόσθετων κερδών σε βάρος των λαϊκών αποταμιεύσεων. Σημειώνεται ότι το 10,25% επιτόκιο, διαμορφώνεται σε ετήσιους τόκους 8,7% αν αφαιρεθούν οι σχετικοί φόροι. Στην πραγματικότητα η μείωση των επιτοκίων αυτή τη φορά σχεδόν μηδενίζει τις αποδόσεις των καταθέσεων, αφού πλέον κινούνται στα όρια της εξέλιξης του πληθωρισμού.

Στις τράπεζες που "έριξαν" τα επιτόκια καταθέσεων, εκτός της Εθνικής, περιλαμβάνονται οι τράπεζες Εμπορική, Αγροτική, Χίου, Γενική (11%), Αττικής, ενώ σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Μέχρι 20 Γενάρη η εξόφληση της πρώτης δόσης

Παρατείνεται - αλλά με κυρώσεις - μέχρι τις 20 του Γενάρη,η προθεσμία εξόφλησης των πρώτης δόσης από τους φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, σύμφωνα με όσα προέβλεπε ο νόμος για την "Τροποποίηση και Συμπλήρωση του Τελωνειακού Κώδικα και άλλες διατάξεις". Υπενθυμίζεται ότι διάταξη του συγκεκριμένου νόμου προέβλεπε τη ρύθμιση των μέχρι 30 Σεπτέμβρη 1996 βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών στις ΔΟΥ όλης της χώρας σε 24 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης έληγε κανονικά στις 31 του Δεκέμβρη. Οπως έγινε γνωστό χτες από το υπουργείο Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στις αρμόδιες ΔΟΥ για την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι τις 20 του Γενάρη, ωστόσο το ποσό που θα καταβάλουν θα είναι προσαυξημένο κατά 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, μέχρι στιγμής εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των χρεών τους περίπου 100.000 οφειλέτες, από τους οποίους έχει βεβαιωθεί προς είσπραξη ποσό ύψους 130 δισ. δρχ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην παραπάνω ρύθμιση δεν υπάγονται ο φόρος εισοδήματος οικονομικού έτους 1996, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων του ίδιου έτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ