Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Θυσία στον Ταβουλάρη οι 1.700 εργαζόμενοι

Αποφασισμένη να ικανοποιήσει ακόμα και την απαίτηση για απόλυση ολόκληρου του προσωπικού του ναυπηγείου είναι οι "εκσυγχρονιστές" της κυβέρνησης Σημίτη

Την απόλυση όλων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μεθοδεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του επίδοξου αγοραστή - ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σύρου - Ν. Ταβουλάρη που θέλει να βάλει στο χέρι τα ναυπηγεία, απαλλαγμένα από υποχρεώσεις και προσωπικό, χωρίς καμία εγγύηση και προσφέροντας "αέρα κοπανιστό". Την ίδια στιγμή σπρώχνει τους εργαζόμενους να γίνουν αποδέκτες της εκ των προτέρων απροκάλυπτα αντεργατικής πολιτικής, που θα ακολουθήσει ο ιδιώτης αγοραστής, προχωρώντας η ίδια στην περικοπή των πρώτων επιδομάτων και καλώντας τους να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα "λειτουργικά τους έξοδα".

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, οι οποίες έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η υφυπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο αγοραστή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Αύριο θα γίνει στο υπουργείο σύσκεψη, με στόχο να παρθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα αποτελέσουν την εισήγηση στη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η τελική απόφαση, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις της υφυπουργού, αλλά και από τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν είναι άλλη από την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Ταβουλάρη και μάλιστα με τους απαράδεκτους όρους που εκείνος, εκμεταλλευόμενος την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, θέτει. Η υφυπουργός παραδέχτηκε χτες ότι το κλίμα του πορίσματος της Επιτροπής αξιολόγησης της προσφοράς Ταβουλάρη, πάνω στο οποία θα στηριχτούν οι αποφάσεις, είναι θετικό. Και το παραδέχτηκε, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει πως η "λύση" Ταβουλάρη δεν αποτελεί την καλύτερη εκδοχή για το μέλλον του ναυπηγείου, αλλά για τη μέγιστη δυνατή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, παίρνοντας ουσιαστικά υπό την προστασία της τον επίδοξο αγοραστή, έκανε λόγο για προσφορά με "σημαντικές βελτιώσεις, και υψηλού ρίσκου επιλογές". Το τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο "διαπραγματεύσεις", "σημαντικές βελτιώσεις" και "ανάληψη ρίσκου", προκύπτει από τις δηλώσεις της ίδιας της υφυπουργού και αποδεικνύεται πως δεν είναι τίποτα άλλο, πέρα από την εκ μέρους της κυβέρνησης αναζήτησης της πιο εύσχημης φόρμουλας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ταβουλάρη.

Ζήτημα - "κλειδί" για τις αξιώσεις του Ταβουλάρη ήταν η πλήρης απαλλαγή του από τους 1.700 εργαζόμενους του ναυπηγείου, απαίτηση την οποία χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς "διαπραγματεύτηκε" η κυβέρνηση μαζί του. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου η κυβέρνηση όχι μόνο συζήτησε το ενδεχόμενο της απόλυσης του συνόλου των εργαζομένων, αλλά φέρεται σήμερα να έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με τον εφοπλιστή. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο. Το πρώτο,προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων, ορισμένοι από τους οποίους είναι δυνατόν να προσληφθούν στη συνέχεια σε... "μηδενική βάση" από τον Ταβουλάρη, σύμφωνα με τους εκβιαστικούς όρους που αυτός θα αποφασίσει. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων από το δημόσιο ύψους 3,5 δισ. δρχ. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο οι εργαζόμενοι εκείνοι που ο Ταβουλάρης κρίνει σκόπιμο ότι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του ναυπηγείου παραμένουν στις θέσεις τους, αλλά το δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει τις όποιες αποζημιώσεις, αν αύριο - μεθαύριο ο Ταβουλάρης κρίνει ότι πρέπει να απολυθούν.

Οι... βελτιώσεις

Στα πλαίσια των υποτιθέμενων βελτιώσεων της προσφοράς Ταβουλάρη αναφέρεται η... αύξηση του τιμήματος που φέρεται πως θα πληρώσει, προκειμένου να εξασφαλίσει το ναυπηγείο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμα έναν εμπαιγμό των "διαπραγματεύσεων", αφού το ελάχιστα μεγαλύτερο τίμημα ο Ταβουλάρης το "προσφέρει" έναντι αισθητής επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής. Πάντως, το εξευτελιστικό ποσό της προκαταβολής των 300 εκατομμυρίων δραχμών παραμένει το ίδιο και συνοδεύεται από την απαίτηση για την άμεση χορήγηση δανείου ύψους 2 δισ. δρχ. Τέλος, το θέμα των συμβάσεων με το πολεμικό ναυτικό και τον ΟΣΕ δεν επιλύθηκε οριστικά, εξασφαλίστηκε όμως η δυνατότητα να μπορεί να διαπραγματευτεί απευθείας ο αγοραστής, κάτι που απαιτούσε ο Ταβουλάρης στην προσφορά του.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, βάσει των οποίων θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Παράλληλα, ζήτησαν να τους δοθεί το ήμισυ του επιδόματος τακτικότητας που καταβάλλεται εδώ και 25 χρόνια και φέτος παρακρατήθηκε. Οπως δήλωσαν οι ίδιοι και στη συνέχεια παραδέχτηκε και η ίδια, η υφυπουργός τούς εξήγησε ότι το επίδομα καταργήθηκε διότι δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ τους κάλεσε να περικόψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις των εργαζομένων το Ναυπηγείο, η υποβάθμιση του Ναυπηγείου συνεχίζεται, καθώς υπάρχει εντολή να μην κλείνονται μεγάλες δουλιές, λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς διοίκηση, ενώ τα χρέη συσσωρεύονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ