ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απαντούν με απεργίες

Τριήμερη απεργία τις μέρες συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο προτείνει στους δασκάλους το ΔΣ της ΔΟΕ. Σήμερα θα αποφασιστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

Μετά τους καθηγητές, σε απεργίες προσανατολίζονται και οι δάσκαλοι. Χτες, συνεδρίασε το ΔΣ της ΔΟΕ και διαμόρφωσε την εισήγησή του προς τους διδασκαλικούς συλλόγους, που προβλέπει τριήμερη απεργία τις μέρες κατάθεσης και συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για το νέο μισθολόγιο μεταθέτοντας έτσι την αντίδραση του κλάδου στην κυβερνητική πολιτική για μετά το Γενάρη.

Η εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ θα συζητηθεί στους διδασκαλικούς συλλόγους της χώρας, οι αποφάσεις των οποίων θα μεταφερθούν στη γενική συνέλευση των προέδρων των συλλόγων που θα συνέλθει στις 25 Γενάρη και θα πάρει την τελική απόφαση για την πορεία του κλάδου.

Ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στο ΔΣ της ΔΟΕ πρότεινε 48ωρη απεργία το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη που να συμπίπτει με την αποφασισμένη ήδη απεργία των καθηγητών και την 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Την πρώτη μέρα πρότεινε να γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις έδρες νομών και τη δεύτερη μέρα γενικές συνελεύσεις, στις οποίες θα μπει πρόταση για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες ανά εβδομάδα.

Οι δάσκαλοι διεκδικούν νέο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις των αποδοχών τους, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική και μορφωτική αναβάθμιση του κλάδου, στήριξη και ενίσχυση του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου, μαζικούς διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οπως κατήγγειλε στο "Ρ" ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, στη συνεδρίαση για ορισμό εκπροσώπων της ΔΟΕ στα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης η ΔΕΕ πρότεινε να οριστούν εκπρόσωποί της, με το σκεπτικό ότι ήταν τρίτη σε δύναμη στις εκλογές αιρετών και με βάση την πάγια θέση του κλάδου για τρίτη αιρετή εκπροσώπηση του κλάδου στα αιρετά συμβούλια. Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚ όχι μόνο απέρριψε την πρόταση, αλλά προτίμησε να ορίσει στο Συμβούλιο Επιλογής προϊσταμένων γραφείων και διευθύνσεων εκπροσώπους από την ΠΑΣΚ - τακτικό (Αυδίκος) και αναπληρωτή - ενώ για το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων προτίμησε να ορίσει από το "συγγενικό" της χώρο γι' αυτό και πρότεινε από το χώρο του ΣΥΝ (Μαστρέλης) τακτικό και αναπληρωματικό από την ΠΑΣΚ.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές προχωρούν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 20 Γενάρη διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία με στόχο το 15%, νέα πολιτική μισθών που θα αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του καθηγητικού επαγγέλματος και θα προβλέπει ουσιαστική αύξηση των βασικών μισθών, αυξήσεις ώστε να φτάνουν οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου καθηγητή το 1997 στις 250.000 δρχ., με στόχο να διαμορφωθεί σχέση εισαγωγικών - καταληκτικών αποδοχών στο 1 προς 2.5, διορισμούς από την επετηρίδα, φορολογική ανακούφιση των μισθωτών με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, κατάργηση του αντιασφαλιστικού - αντισυνταξιοδοτικού νομοθετικού πλαισίου.

Στο μεταξύ σήμερα θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησης του παναττικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, της ΟΙΕΛΕ, της Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, μαθητών και του ΕΚΑ.

Ραδιο - αλχημείες με τις συντάξεις

Εντονη διαμαρτυρία για τις αυξήσεις - "φάντασμα", που μεταδίδονται από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τις ραδιο-αλχημείες που ακούγονται τις τελευταίες μέρες για να προσφέρουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική αντικρούει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της.

"Ακούσαμε με αγανάκτηση από τα κανάλια ότι η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ θα διαμορφωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 1997 στις 109.830 δραχμές και στο δεύτερο εξάμηνο στις 112.580 δραχμές. Πρόκειται για αλχημεία και απάτη", τονίζει η Ομοσπονδία και εξηγεί:

  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ είναι 750.000. Από αυτούς οι 500.000 παίρνουν σύνταξη από 50.000 μέχρι 98.000 δραχμές. Η κυβέρνηση ύστερα από τους αγώνες μας έδωσε το γνωστό επίδομα ΕΚΑΣ, το οποίο πήραν 180.000 συνταξιούχοι. Απ' το σύνολο των συνταξιούχων το ΕΚΑΣ το πήρε ένας στους τέσσερις, ενώ απ' τους συνταξιούχους που παίρνουν τα κατώτατα όρια το ΕΚΑΣ το πήρε μόνο ένας στους τρεις. Απ' αυτούς οι περισσότεροι πήραν το μισό ή και το 1/4 του ΕΚΑΣ. Δηλαδή, 5.700 ή 2.850 δραχμές. Πώς λοιπόν η κυβέρνηση ανεβάζει το σύνολο των κατώτατων ορίων συντάξεων στις 112.580;

"Το ακούνε αυτό οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και καγχάζουν, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το κύριο αίτημά μας, που είναι η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη για να φαίνεται ολοκάθαρα ποια είναι η κατώτερη σύνταξη".

Και η Ομοσπονδία καταλήγει: "Για το 1997 μας δίνουν αύξηση 2% στο πρώτο εξάμηνο και 2,5% το δεύτερο μέχρι 130.000 σύνταξη, που αντιστοιχεί από 55 μέχρι 140 δραχμές τη μέρα!!! Επίσης, μας δίνουν 0,5% διορθωτικό. Ετσι τα κατώτατα όρια συντάξεων του ΙΚΑ για το 1997 θα διαμορφωθούν στις 101.680 δραχμές. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας".

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Αρχίζουν απ' τη Δευτέρα επίσχεση εργασίας

Επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 13 Γενάρη ξεκινούν οι 150 εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας, μετά τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της νομαρχίας και του υπουργείου Υγείας να λυθεί οριστικά το πρόβλημα χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ιδρύματος. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 1,5 μήνα, δεν έχει καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων και οι υπερωρίες, οι προμηθευτές απειλούν με μηνύσεις, ενώ το ΙΚΑ προσαύξησε - όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει - τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές κατά πενήντα εκατομμύρια.

Χτες μετά από γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων, αποφασίστηκε από τη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί επίσχεση εργασίας με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και του δώρου και να λυθεί οριστικά το ζήτημα της χρηματοδότησης, που οδηγεί σταδιακά αλλά σταθερά το ίδρυμα στη διάλυση. Ουσιαστικά σήμερα το ίδρυμα υπολειτουργεί και αν συνεχιστεί η ίδια τακτική από τη νομαρχία και το υπουργείο σε σύντομο διάστημα θα αδυνατεί να προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες στα 120 παιδιά με ειδικές ανάγκες που φιλοξενεί, είτε ως οικότροφα είτε ως μαθητές, στα διάφορα εκπαιδευτικά ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Το ίδρυμα ξεκίνησε τη νέα χρονιά με "άνοιγμα" που ξεπερνά τα 220 εκατομμύρια και λειτουργεί με περικοπές και χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Εδώ και ένα χρόνο το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι μόνιμο και οι εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση, συνήθως κάθε δύο μήνες, ενώ τα χρέη προς τους προμηθευτές συσσωρεύονται και δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας, οξύνοντας παραπέρα τα προβλήματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο φυσικά και για τα παιδιά. Το σωματείο των εργαζομένων το τελευταίο δίμηνο ξεκίνησε στάσεις εργασίας, ζητώντας να λυθεί το πρόβλημα, αλλά η απάντηση του υπουργείου και της νομαρχίας ήταν οι συνήθεις υποσχέσεις των αρμοδίων. Σε πρόσφατη μάλιστα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ο εμπαιγμός αλλά και το θράσος του εκπροσώπου της αρμόδιας επιτροπής ξεπέρασαν κάθε όριο. Απείλησε τους εργαζόμενους με απολύσεις, λέγοντας πως δεν πρέπει να διαμαρτύρονται γιατί είναι υπεράριθμοι...

Φ. Δ.

Επιδόματα Πρόνοιας

Τη Δευτέρα, 13 Γενάρη, θα καταβληθούν από τα ΕΛΤΑ τα επιδόματα Πρόνοιας. Τα επιδόματα επρόκειτο να καταβληθούν σήμερα στους δικαιούχους, όπως, όμως, ανακοίνωσε η Νομαρχία Αθηνών, αυτό δεν έγινε, λόγω των αργιών που μεσολάβησαν, αλλά και τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν.

Απόφαση για τη νοσηλεία στο εξωτερικό

Ενιαία διαδικασία για την έγκριση νοσηλειών στο εξωτερικό καθιερώνεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η έγκριση νοσηλείας στο εξωτερικό θα γίνεται εφόσον ο ασφαλισμένος πάσχει από σοβαρό νόσημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα, ή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, καθώς και αν ο ασφαλισμένος ασθενήσει ξαφνικά ενώ βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού. Στις δυο τελευταίες περιπτώσεις η έγκριση της νοσηλείας μπορεί να γίνει αργότερα.

Εκτός από τις λεπτομέρειες της διαδικασίας έγκρισης των αιτήσεων των ασφαλισμένων ασθενών από τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα, στην υπουργική απόφαση σημειώνεται ακόμα ότι η νοσηλεία σε χώρες εκτός της Ευρώπης "εγκρίνεται μόνο στην περίπτωση που το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκή χώρα". Αν ο ασφαλισμένος δε θελήσει να νοσηλευτεί σε ευρωπαϊκή χώρα, παρότι η ασθένειά του αντιμετωπίζεται εκεί, τότε οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύπτουν "μόνο το 30% των δαπανών νοσηλείας, των εξόδων ταξιδιού και διαμονής".

Σημειώνεται επίσης ότι δεν καταβάλλεται δαπάνη για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές του εξωτερικού, παρά μόνο για περιστατικά που αφορούν παιδιά.

Ο διευθυντής της ΕΡΤ για την AGB

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αναστ. Κανελλόπουλο, κατέθεσε χτες ως μάρτυρας ο διευθυντής της ΕΡΤ, Παν. Παναγιώτου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για την εγκυρότητα των μετρήσεων της εταιρίας AGB. Αποχωρώντας από το εισαγγελικό γραφείο δήλωσε ότι η μονοπωλιακή παρουσία μιας εταιρίας στο χώρο της τηλεθέασης δε συμβάλει στην αντικειμενικότητα των στοιχείων και ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος αξιολόγησης των μετρήσεων. Είπε, επίσης, ότι τα ποσοστά τηλεθέασης που δίνει η AGB, όσον αφορά την ΕΡΤ, είναι πολύ μικρότερα από τα πραγματικά.

Για την ίδια υπόθεση εξετάστηκε ως μάρτυρας και ο Κ. Παναγόπουλος, διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας δημοσκοπήσεων ALCO.

Τριήμερη απεργία τις μέρες συζήτησης στη Βουλή του νέου μισθολογίου προτείνει στους δασκάλους το ΔΣ της ΔΟΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ