ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Νόμιμα είναι κατά τον εισηγητή τα παρκόμετρα

Λεων. Αυδής: Η ελεγχόμενη στάθμευση θα πρέπει να γίνεται για την εξυπηρέτηση του κοινού και όχι για εισπρακτικούς λόγους

Συνταγματικό και νόμιμο είναι για τον εισηγητή σύμβουλο Επικρατείας, Ν. Σακελλαρίου,το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν τη ρύθμιση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιώτες! Ετσι, σε περίπτωση που η πρόταση του εισηγητή γίνει δεκτή από το δικαστήριο, εκχωρούνται σε ιδιώτες από τους δήμους βασικές αρμοδιότητές τους που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκε χτες σε διευρυμένη σύνθεση (επταμελή) το μείζον θέμα που έχει προκύψει για τη νομιμότητα της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιώτες. Ο εισηγητής Ν. Σακελλαρίου - αν και με επιφυλάξεις - τάχθηκε επίσης υπέρ της συνταγματικότητας του μέτρου που επιτρέπει στις ιδιωτικές εταιρίες να επιβάλλουν την ακινητοποίηση των οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα (οι λεγόμενες δαγκάνες), αλλά και να εισπράττουν πρόστιμα από τους παραβάτες.

Πάντως, για τις "δαγκάνες" και τα πρόστιμα, για τα οποία ο εισηγητής εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητά τους, είπε ότι θα πρέπει να ανατίθενται μόνο σε δημόσια όργανα.

Σχετικά με την ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιώτες, ο εισηγητής Ν. Σακελλαρίου παραδέχτηκε ότι "γίνεται μια ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων του δήμου", αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε πως μια τέτοια πράξη "κατ' αρχήν δεν είναι αποκρουστέα". Να υπενθυμίσουμε ότι ο σύμβουλος Επικρατείας, Ν. Σακελλαρίου, είναι αυτός που έχει κάνει εισηγήσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, για την ελεγχόμενη στάθμευση ο εισηγητής υποστήριξε ότι:

  • Η παραχώρηση σε ιδιώτες αστυνομικών αρμοδιοτήτων (πρόστιμα και "δαγκάνες") έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα στο θέμα περί διακρίσεως των εξουσιών,αλλά δικαιολόγησε τον ισχυρισμό του, πως αυτό δεν είναι άγνωστο στην ελληνική κοινωνία, καθώς έχουμε ιδιωτική Αστυνομία στις τράπεζες, τους δασοφύλακες κλπ.
  • Η ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιώτες δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, με το σκεπτικό ότι οι αρμοδιότητες παραχωρούνται κατ' εξαίρεση και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Ο νόμος 2218/94 και ο Δημοτικός Κώδικας επιτρέπουν στους ΟΤΑ να παραχωρούν αρμοδιότητές τους στο κράτος, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Ο δημοτικός σύμβουλος Λεων. Αυδής,ως παρεμβαίνων, υποστήριξε ότι με τα λεγόμενα παρκόμετρα υπάρχουν θέματα συνταγματικής τάξης και πως η ελεγχόμενη στάθμευση θα πρέπει να εφαρμόζεται για την εξυπηρέτηση του κοινού και όχι για εισπρακτικούς λόγους. Παράλληλα, ανέφερε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τον "αστερισμό των ιδιωτικοποιήσεων" και θα πρέπει το ΣτΕ να θέσει κάποιους κανόνες όχι μόνο διαφάνειας, αλλά και "χρηστότητας" των πράξεων εκχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη υπόθεση, είπε ο Λεων. Αυδής, έχει μείζονα σημασία γιατί τίθενται θέματα που δεν έχουν απασχολήσει τη νομολογία των δικαστηρίων, όπως οι αρμοδιότητας υφυπουργών και κυρίως διατάξεις για εκχωρήσεις δημοτικών αρμοδιοτήτων, και πρότεινε να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τέλος, ο Λεων. Αυδής είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης της υπόθεσης. Ο πρώτος είναι να αντιμετωπιστεί ως ένα μεγάλο θέμα που έχει σημασία στη ζωή της πόλης της Αθήνας και να αναζητηθεί η αντίστοιχη λύση ανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος. Η δεύτερη προσέγγιση είναι να "θρυμματιστεί" το θέμα σε πολλές μικρές υποθέσεις για κάθε μία από τις οποίες μπορεί να υπάρχει λύση.

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

Οι καθηγητές ενάντια στον εκπαιδευτικό μεσαίωνα

Η ΟΛΜΕ απορρίπτει το "νέο μισθολόγιο", που αποτελεί το μοχλό επιβολής της λιτότητας

"Ο αγώνας μας δεν αφορά λογιστικές ρυθμίσεις. Είναι αγώνας για την αξιοπρέπειά μας. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη λύση των προβλημάτων μας".

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα πριν την έναρξη της απεργίας διαρκείας των καθηγητών. Με αυτό τον τρόπο η ΟΛΜΕ έστειλε σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι οι καθηγητές, με μοναδικό υποκινητή τα πολλαπλά τους προβλήματα, είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της λιτότητας.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο αποτελεί την πιο ακραία εκδοχή των αντιεκπαιδευτικών μισθολογικών επιλογών το οποίο οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε έναν πρωτοφανή μισθολογικό μεσαίωνα και ότι αποτελεί μοχλό επιβολής της λιτότητας και αποδόμησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι με το νέο μισθολόγιο ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι συνολικά για τους μισθούς στο δημόσιο, αφού ο τρόπος με τον οποίο χορηγείται ένα σημαντικό τμήμα του μισθού των εκπαιδευτικών, το ονομαζόμενο κίνητρο απόδοσης, θα δίνεται μόνο έπειτα από τις "εκθέσεις αξιολόγησης" των διευθυντών και των προϊσταμένων. Δηλαδή συνδέεται άμεσα ο μισθός του εκπαιδευτικού με την "αξιολόγηση" του εκπαιδευτικού του έργου.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, συνδυάζονται με τις σαφείς κυβερνητικές προθέσεις επαναφοράς σε ισχύ του ΠΔ Σουφλιά για την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Απάντησε επίσης και στην ενέργεια του υπουργού Παιδείας να παρουσιάσει, μέσω μερίδας του Τύπου, τη δεύτερη πρόταση της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο των καθηγητών ως πρόταση αυξήσεων, λέγοντας ότι εντάσσεται στην προσπάθειά του να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να δημιουργήσει σύγχυση.

Η Ομοσπονδία των καθηγητών μεθαύριο Πέμπτη οργανώνει στο Πολυτεχνείο στις 6.30 το απόγευμα εκδήλωση, στην οποία έχει προσκαλέσει να συμμετάσχουν άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς, καθώς και σωματεία εργαζομένων, με θέμα την απεργία των καθηγητών, αλλά και τη σύσταση ενός ευρύτερου μετώπου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων.

Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με την πρόσκληση των μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τη βάση των καθηγητών να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία διαρκείας, καθώς και στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την άλλη Τρίτη, δεύτερη μέρα της απεργίας τους.

Στο ΣτΕ το ΠΔ για τον προληπτικό έλεγχο

Για δεύτερη φορά κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας - Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά - από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Την πρώτη φορά το ΠΔ κατατέθηκε πέντε μέρες πριν την εκπνοή του 1996 και στη συνέχεια αποσύρθηκε με έγγραφο του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη την τελευταία μέρα του περασμένου χρόνου. Τελικά, χτες στάλθηκε για επεξεργασία στο ΣτΕ για δεύτερη φορά, χωρίς να υποστεί καμιά μεταβολή στο περιεχόμενό του.

Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα είχε κατατεθεί στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, θα ελέγχονταν από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλες οι δαπάνες στους τρεις δήμους, εκτός από τις δαπάνες για την πληρωμή αποδοχών στους τακτικούς υπαλλήλους. Επίσης, τις δαπάνες για την απόδοση των υπέρ τρίτων ενεργουμένων κρατήσεων (ασφαλιστικές εισφορές, φόροι κλπ.) και τις περιοδικές δαπάνες για μισθώματα ακινήτων και εγκαταστάσεων, εκτός από εκείνες που καταβάλλονται για πρώτη φορά, μετά την κατάρτιση ή την ανανέωση της σχετικής σύμβασης. Τέλος, εξαιρούνταν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

"Η συντηρητική πολιτική γεννά τους αγώνες"

Την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Βόλου, που καταδικάζει σε φυλάκιση δύο νέους για τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις το 1992, καταγγέλλει το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ

Την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Βόλου να καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης δύο νέους για φθορά και ιδιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ενώ ήταν μαθητές και υλοποιούσαν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ. Οι δύο νέοι, μέλη της ΚΝΕ, συμμετείχαν σε κατάληψη του σχολείου τους το 1992, η οποία είχε αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση των μαθητών, με αιτήματα την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

"Η καταδίκη των μαθητών, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι συνέχεια των πρόσφατων καταδικαστικών αποφάσεων των αγροτών για τα μπλόκα που είχαν στήσει, εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια ποινικοποίησης των αγώνων και της έντασης του αυταρχισμού από την κυβέρνηση απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της, τονίζεται. Με τη συκοφάντηση των μαθητικών αγώνων και με παρόμοιες αποφάσεις δεν μπορούν να κρύψουν τα χάλια της εκπαίδευσης, το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, την υποταγή τους στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Μάαστριχτ. Η πολιτική τους θα γεννά συνεχώς νέους αγώνες και δίκαια αιτήματα".

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να αντιδράσουν μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με την ποινικοποίηση των αγώνων. Καλεί τους μαζικούς φορείς της Μαγνησίας να "καταδικάσουν έμπρακτα την απόφαση - ντροπή για τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, αλλά και τον "συνάδελφο" τους που δέχτηκε να παίξει το ρόλο του χαφιέ, κατονομάζοντας τους μαθητές που αγωνίζονταν. Η θέση των παιδαγωγών, τονίζεται, είναι μαζί με τους μαθητές στον αγώνα για αναβάθμιση της παιδείας και όχι ενάντια σ' αυτούς".

Οι καθαρές αποδοχές όλων των καθηγητών θα είναι μικρότερες με το νέο μισθολόγιο, γιατί αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και το ποσό του φόρου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ