Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Νόμιμα είναι κατά τον εισηγητή τα παρκόμετρα

Λεων. Αυδής: Η ελεγχόμενη στάθμευση θα πρέπει να γίνεται για την εξυπηρέτηση του κοινού και όχι για εισπρακτικούς λόγους

Συνταγματικό και νόμιμο είναι για τον εισηγητή σύμβουλο Επικρατείας, Ν. Σακελλαρίου,το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν τη ρύθμιση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιώτες! Ετσι, σε περίπτωση που η πρόταση του εισηγητή γίνει δεκτή από το δικαστήριο, εκχωρούνται σε ιδιώτες από τους δήμους βασικές αρμοδιότητές τους που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκε χτες σε διευρυμένη σύνθεση (επταμελή) το μείζον θέμα που έχει προκύψει για τη νομιμότητα της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιώτες. Ο εισηγητής Ν. Σακελλαρίου - αν και με επιφυλάξεις - τάχθηκε επίσης υπέρ της συνταγματικότητας του μέτρου που επιτρέπει στις ιδιωτικές εταιρίες να επιβάλλουν την ακινητοποίηση των οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα (οι λεγόμενες δαγκάνες), αλλά και να εισπράττουν πρόστιμα από τους παραβάτες.

Πάντως, για τις "δαγκάνες" και τα πρόστιμα, για τα οποία ο εισηγητής εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητά τους, είπε ότι θα πρέπει να ανατίθενται μόνο σε δημόσια όργανα.

Σχετικά με την ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιώτες, ο εισηγητής Ν. Σακελλαρίου παραδέχτηκε ότι "γίνεται μια ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων του δήμου", αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε πως μια τέτοια πράξη "κατ' αρχήν δεν είναι αποκρουστέα". Να υπενθυμίσουμε ότι ο σύμβουλος Επικρατείας, Ν. Σακελλαρίου, είναι αυτός που έχει κάνει εισηγήσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, για την ελεγχόμενη στάθμευση ο εισηγητής υποστήριξε ότι:

  • Η παραχώρηση σε ιδιώτες αστυνομικών αρμοδιοτήτων (πρόστιμα και "δαγκάνες") έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα στο θέμα περί διακρίσεως των εξουσιών,αλλά δικαιολόγησε τον ισχυρισμό του, πως αυτό δεν είναι άγνωστο στην ελληνική κοινωνία, καθώς έχουμε ιδιωτική Αστυνομία στις τράπεζες, τους δασοφύλακες κλπ.
  • Η ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιώτες δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, με το σκεπτικό ότι οι αρμοδιότητες παραχωρούνται κατ' εξαίρεση και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Ο νόμος 2218/94 και ο Δημοτικός Κώδικας επιτρέπουν στους ΟΤΑ να παραχωρούν αρμοδιότητές τους στο κράτος, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Ο δημοτικός σύμβουλος Λεων. Αυδής,ως παρεμβαίνων, υποστήριξε ότι με τα λεγόμενα παρκόμετρα υπάρχουν θέματα συνταγματικής τάξης και πως η ελεγχόμενη στάθμευση θα πρέπει να εφαρμόζεται για την εξυπηρέτηση του κοινού και όχι για εισπρακτικούς λόγους. Παράλληλα, ανέφερε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τον "αστερισμό των ιδιωτικοποιήσεων" και θα πρέπει το ΣτΕ να θέσει κάποιους κανόνες όχι μόνο διαφάνειας, αλλά και "χρηστότητας" των πράξεων εκχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη υπόθεση, είπε ο Λεων. Αυδής, έχει μείζονα σημασία γιατί τίθενται θέματα που δεν έχουν απασχολήσει τη νομολογία των δικαστηρίων, όπως οι αρμοδιότητας υφυπουργών και κυρίως διατάξεις για εκχωρήσεις δημοτικών αρμοδιοτήτων, και πρότεινε να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τέλος, ο Λεων. Αυδής είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης της υπόθεσης. Ο πρώτος είναι να αντιμετωπιστεί ως ένα μεγάλο θέμα που έχει σημασία στη ζωή της πόλης της Αθήνας και να αναζητηθεί η αντίστοιχη λύση ανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος. Η δεύτερη προσέγγιση είναι να "θρυμματιστεί" το θέμα σε πολλές μικρές υποθέσεις για κάθε μία από τις οποίες μπορεί να υπάρχει λύση.

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ