Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΦΙΣΟΣ
Εργα παραγωγής πλημμυρών!

Πλημμυρισμένα υπόγεια και αποθήκες, εμπορεύματα εκατομμυρίων στο δρόμο, έπιπλα πεταμένα, τζάμια σπασμένα, δρόμοι στον "αέρα" (!), αυτοκίνητα και μηχανάκια τουμπαρισμένα, άνθρωποι σε απόγνωση να βλέπουν τις περιουσίες τους να κολυμπάνε. Ολα αυτά ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, στον κόμβο της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας με τη Λεωφόρο Καβάλας στο σημείο του σταθμού των ΚΤΕΛ Αττικής. Τα μισοτελειωμένα έργα στον Κηφισό - που όπως δείχνουν τα πράγματα έγιναν χωρίς πρόβλεψη αντιπλημμυρικής προστασίας και περιβαλλοντικής μελέτης - και οι απαράδεκτες παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτόν είχαν ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να πνίξει όλη την περιοχή.

Ολα ξεκίνησαν στις 4.30 το απόγευμα της Κυριακής, όταν λόγω των έργων στον Κηφισό και τα φράγματα που δημιούργησαν οι ίδιοι που έκαναν τα έργα, είχαν ως αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του ποταμού να πνίξουν την περιοχή μέσα σε λίγα λεπτά. Ο υπόγειος δρόμος που υπάρχει στο σημείο εκείνο - και οοποίος παραδόθηκε πριν λίγο καιρό - χρειάστηκε μόλις δύο λεπτά για να μετατραπεί σε υπόγεια λίμνη, σκεπάζοντας τέσσερα αυτοκίνητα!

Ο Γιάννης Κανελλόπουλος,ιδιοκτήτης ενός από τα τέσσερα αυτοκίνητα, αποκάλυψε στο "Ρ" πώς κατάφερε να σωθεί αλλά και και να σώσει ακόμα δύο γυναίκες:

"Πέρναγα το δρόμο, όταν μέσα σε δύο λεπτά είδα να πέφτουν πάνω μου κύματα νερών. Προσπάθησα να γυρίσω πίσω και τότε είδα δύο γυναίκες που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα νερά. Αφησα το αυτοκίνητο να βουλιάξει και έτρεξα να τις σώσω. Αν δεν άφηνα το αμάξι, δεν ξέρω τι θα γινόταν".

Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα δήλωσαν στο "Ρ" καταστηματάρχες της περιοχής, που προσπαθούσαν χτες όλη μέρα να καθαρίσουν τα μαγαζιά τους και να σώσουν τα εμπορεύματά τους μέσα στα λασπόνερα:

"Καταστράφηκε όλο το εμπόρευμα που είχαμε στο υπόγειο που πλημμύρισε. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε τώρα", είπε η Μαρία Ξυπολύτου.

Οργή και θυμός από τη Ρακοπούλου Λίτσα,που καταγγέλλει τους αρμόδιους για τα έργα που γίνονται στον Κηφισό. "Κατασκευάζουν έργα χωρίς αντιπλημμυρική υποδομή, τονίζει. Δημιούργησαν φράγματα μέσα στο ποτάμι και αυτά μας έπνιξαν".

Ο Ποδονίφτης

Σε αντίθεση με τον Κηφισό ο Ποδονίφτης δε δημιούργησε σημαντικά προβλήματα, αν και κάποια στιγμή υπερχείλισε στο ύψος της Φιλοθέης. Τα νερά του όμως κρατήθηκαν σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, χωρίς να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Οι κάτοικοι ωστόσο των περιοχών που διασχίζει ο Ποδονίφτης έμειναν ξάγρυπνοι, καθώς τα έργα διευθέτησής του δεν έχουν τελειώσει ακόμα και ο κίνδυνος να πνίξει και πάλι ολόκληρες περιοχές, όπως τον Οκτώβρη του 1994, ήταν μεγάλος.

Καταγγελία

Την εισαγγελική παρέμβαση δεν αποκλείεται να προκαλέσει καταγγελία που έκανε χτες η Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης, για την εγκληματική αδιαφορία που έχουν επιδείξει οι κυβερνήσεις για την προστασία των πολιτών από τις πλημμύρες.

Οπως τονίζεται στην καταγγελία, που κοινοποιήθηκε και στις εισαγγελικές αρχές, "εκτός από τα μπαζώματα που έγιναν κατά καιρούς στα ποτάμια της Αττικής, από την ίδια την κρατική μηχανή ή από ανεύθυνους ιδιώτες, με ή χωρίς την ανοχή της πολιτείας, τα αντιπλημμυρικά μέτρα που πήρε πρόσφατα το κράτος, καθώς έγιναν χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σωστό σχεδιασμό, αποδείχτηκε ότι επιδείνωσαν τραγικά την κατάσταση, αφού, αντί της διάνοιξης της κοίτης και της αποκατάστασης του Κηφισού στην παλαιότερή του μορφή, τα έργα είχαν τελικά ως κύριο σκοπό τη διευκόλυνση της συγκοινωνίας των οχημάτων και όχι τον ανεμπόδιστο ρου των ποταμών προς τη θάλασσα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ