Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες που αποφασίζουν οι αγρότες

Οι απαντήσεις της Αλέκας Παπαρήγα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Μ. ΜΙΧΑΗΛ ("ΣΚΑΪ"): Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Συντονιστικές Επιτροπές των Αγροτών της Θεσσαλίας μάλλον θα ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις. Υποστήκατε μια κριτική ως ΚΚΕ, ότι ενθαρρύνατε το συγκεκριμένο τρόπο κινητοποίησης που επέλεξαν την προηγούμενη φορά, δηλαδή τον αποκλεισμό των εθνικών δρόμων, το οποίο, όπως κι εσείς αντιλαμβάνεστε, είχε συνέπειες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, μικρομεσαίους, εμπόρους, τουρισμό κλπ. Εάν συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση, το ΚΚΕ θα τους υποστηρίξει; Τάσσεστε, δηλαδή, υπέρ τού να κλειστούν ξανά οι δρόμοι;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Πρέπει να πω πρώτον, ότι το ΚΚΕ τάσσεται ανοιχτά, καθαρά και απερίφραστα υπέρ των αγώνων, υπέρ του κοινού μετώπου των εργατοϋπαλλήλων, της αγροτιάς και των μικρομεσαίων.

Από εκεί και πέρα, τι μορφές παίρνουν οι αγώνες και πώς εξελίσσονται, αυτά είναι ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ίδιων των αγωνιζομένων να δουν πώς θα κλιμακώσουν ή με ποιες μορφές θα διεξαγάγουν τον αγώνα ή ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά θα παίρνει ο αγώνας και τι είδους πολιτικοποίηση θα γίνεται.

Αυτά δεν έχουμε δικαίωμα να τα αποφασίζουμε εμείς, όχι για κανένα άλλο λόγο, όχι γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε γνώμη, αλλά γιατί ένα πραγματικό κίνημα μαζών, σημαίνει, ότι οι ίδιοι που παίρνουν μέρος αναλαμβάνουν την οργάνωση αυτών των αγώνων, αποφασίζουν για τις μορφές της πάλης.

Δεύτερον, είναι ψέμα, συκοφαντία αυτό που λέγεται ότι οι αγώνες της αγροτιάς ζημίωσαν τον ελληνικό λαό. Αυτό το επιχείρημα ξέρετε γιατί λέγεται; Δε στρέφεται μόνο προς τους αγρότες. Στρέφεται και κατά των εργατοϋπαλλήλων της"ΣΟΦΤΕΞ" και των εργατοϋπαλλήλων της "Χαλυβουργικής", στρέφεται εναντίον του ελληνικού λαού. Ενώ στην ουσία εννοεί καθίστε μέσα στο σπίτι σας, διαμαρτυρηθείτε, το πολύ - πολύ ελάτε και μέχρι το ΚΑΡΑΒΕΛ να πείτε τη γνώμη σας και τίποτε άλλο. Ο αγώνας σήμερα παίρνει και τέτοιες σκληρές μορφές, διότι έχουν εξαντληθεί και πολλά άλλα μέσα. Αύριο θα πάρει πολύ σκληρότερες μορφές.

Δεν εννοώ σκληρή μορφή μόνο τη μορφή πάλης. Μιλάω για την ουσία ενός αγώνα. Πάντως, μέσα στα σαλόνια δε λύνονται τα προβλήματα. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων και με τους συλλόγους τους έδειξαν συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Τώρα, αν κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν δεν πειράζει, θα το δουν στην πορεία.

Αυτοί που διαμαρτύρονται ξέρουν τι κάνουν. Βιομήχανοι, εφοπλιστές ξέρουν τι κάνουν. Γιατί διαμαρτυρήθηκαν; Γιατί δεν ανέχονται να τους σηκώνει κεφάλι ο λαός. Κυρίως, θέλουν να περιφρουρήσουν τα κέρδη τους.

Οι δύο δεσμεύσεις των κομμουνιστών

Μ. ΜΑΝΗ ("FLASH 96.1"): Είπατε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Συντονιστικές Επιτροπές. Αυτό είναι σαφές. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στα όργανα. Ωστόσο, το ΚΚΕ όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, μέσω των εκπροσώπων τους καταθέτουν κάποιες προτάσεις σ' αυτά τα όργανα στις Συντονιστικές Επιτροπές. Με δεδομένο ότι μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων του Δεκεμβρίου το ΚΚΕ μέσα και από την αρθρογραφία στελεχών του στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ είχε μιλήσει για νέες μορφές πάλης, εν όψει των νέων ενδεχομένως κινητοποιήσεων, το αντιμετωπίζετε αυτό;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Λέω για μια και τελευταία φορά, εμείς μιλάμε για αγώνες. Εμείς μιλάμε για πολλές μορφές, μιλάμε για πολιτικοποίηση αγώνων, για ενιαίο μέτωπο και θα συνεχίσουμε να μιλάμε. Από εκεί και πέρα, η αγροτιά δεν είναι στρατός και δεν πρέπει να είναι στρατός.

Αυτό που λέμε στα μέλη, στα στελέχη, στους φίλους του Κόμματος, σ' αυτούς που ακούνε ή μας συμπαθούν, τους λέμε το εξής. Δύο δεσμεύσεις έχουνε. Η πρώτη δέσμευση είναι να είναι συνεπείς μαχητές για την υπεράσπιση των συμφερόντων της αγροτιάς και η δεύτερη δέσμευση είναι, να πρωτοστατούν στη λαϊκή ενότητα.

Αυτές τις δύο δεσμεύσεις έχουν οι κομμουνιστές. Να μην εγκαταλείπουν τους αγώνες, να μην προδίδουν τους συναγωνιστές τους, να μην υποχωρούν, να μη φοβούνται και να διασφαλίζουν την ενότητα όλων, ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Από εκεί και πέρα, ο κάθε κομμουνιστής είναι ελεύθερος να δράσει. Και επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω το εξής. Η κυβέρνησηστέλνει στα δικαστήρια 5.000 αγρότες. Η κυβέρνηση τους στέλνει, όχι η δικαιοσύνη. Οταν βγαίνει και λέει ο κ. Σημίτης και οι διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ότι "καταλύθηκε το Σύνταγμα και η έννομη τάξη", αυτό λένε.

Να ξέρουν θα τα βρουν μπροστά τους αυτά. Να τα βρουν μπροστά τους. Σύγκρυο μας πιάνει όταν ακούμε τέτοια πράγματα. Μόνο αυτό δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση αντιλαϊκή, η οποία θα περάσει και σε αυταρχικό κατήφορο. Καλώ και τα άλλα κόμματα με τους ηγέτες τους να τοποθετηθούν και να πουν: Αν η λαϊκή κινητοποίηση είναι απειλή για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Να μας απαντήσουν.

Ποιοι κερδίζουν από τις επιδοτήσεις

Γ. ΖΑΓΓΑΝΑΣ ("ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"): Θέλω από την Κα Παπαρήγα μια απάντηση σε σχέση με τους ισχυρισμούς για το 40%. Πώς απαντάει το ΚΚΕ συγκεκριμένα στο ότι η Ελλάδα είναι κερδισμένη στις επιδοτήσεις πέρα από το εισόδημα; Μιλάμε για τρισεκατομμύρια εισπράξεις, όπου η Ελλάδα, όπως είπε ο κύριος πρωθυπουργός πρόσφατα, είναι κερδισμένη χωρίς αντίρρηση και χωρίς καμιά αμφιβολία.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Είμαστε το ίδιο "κερδισμένοι" όπως έχουμε "κερδίσει" από τη "φιλία" των Αμερικανών. Αυτό το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, είναι εφεύρημα. Δεν μπορεί να μην το χρησιμοποιήσει. Πώς θα δικαιολογήσει την πολιτική της.

Ομως συγκεκριμένα, να πιάσω μια πλευρά. Το εμπορικό ισοζύγιο, το αγροτικό, από θετικό έγινε αρνητικό, ενώ μας είχαν πει ότι μπαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα βρουν αγορά και δε βρήκαν. Δε "χωράνε" τα αγροτικά προϊόντα μιας μικρής χώρας στην Ευρώπη.

Ο κ. Σημίτης, στην ομιλία του, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υψηλού κόστους, ακόμα και ποιότητας για πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Λέει είναι άλλα πράγματα, προβλήματα διάθεσης, τυποποίησης κλπ. Γιατί δεν τολμάει να πει ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι όλα ακριβά και κακής ποιότητας. Και το παραδέχεται.

Πρέπει να υπολογίσουμε το κόστος που έχει η Ελλάδα από τον κατακλυσμό της από εισαγόμενα προϊόντα. Και μη μου πουν τώρα ότι τα διάλεξε ο καταναλωτής αυτά. Αυτά ήταν συνέπεια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα ποσά που ήρθαν στην Ελλάδα, ακριβώς ήρθαν για να επενδυθούν στην αντιαγροτική πολιτική. Τα ποσά των χωματερών, τα ποσά για την αγρανάπαυση, για την εγκατάλειψη, για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Δηλαδή ό,τι ποσά έρχονται, έρχονται ακριβώς για να λειτουργήσουν σε βάρος της αγροτικής οικονομίας και του μικρομεσαίου αγρότη.

Αλλά και απ' αυτά τα περίφημα προγράμματα, είτε τα μεσογειακά προγράμματα, είτε τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, ποιος επωφελήθηκε; Ξέρετε ότι οι εφοπλιστές εδώ ανέπτυξαν δραστηριότητες Καρράς, Βερνίκος κλπ.- σε σημαντικούς τομείς της αγροτικής οικονομίας;

Ποιος κέρδισε; Στον τομέα, μάλιστα, των τροφίμων γιγαντώθηκαν οι βιομηχανίες τροφίμων αυτή την περίοδο. Βάζανε κριτήρια με προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους επί ΝΔ.

Τελικά ωφελήθηκαν και ωφελούνται οι ανώνυμες, οι ΕΠΕ, οι ομόρρυθμες εταιρίες. Ανάγκασαν τους συνεταιρισμούς - για να μπορέσουν να μη μείνουν έξω από το παιχνίδι - να μετατραπούν σε τέτοιες εταιρίες, να χάσουν και την υπόστασή τους ως συνεταιριστικό κίνημα.

Για το ασφαλιστικό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χτεσινό δημοσίευμα επαναφέρει ένα θέμα για τα ασφαλιστικά ταμεία που είχε αποκαλύψει ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", όπου φαίνεται η κυβέρνηση να αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και διάφορα άλλα. Θα ήθελα και σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των Αγροτών, όπου, αντί να αυξάνει, μειώνει τα κονδύλια, ένα σχόλιό σας για το συνταξιοδοτικό.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς θεωρούμε βασικό κοινωνικό μέτωπο πάλης το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό αγκαλιάζει όλους. Από τον μαθητή μέχρι τον πολύ ηλικιωμένο είτε ζει στην πόλη, είτε στο χωριό, είτε είναι εργάτης ή μικρομεσαίος ή αγρότης.

Χαρακτηριστικά να πω το εξής: Η φιλοσοφία τους είναι, "για να εξοικονομήσουμε κονδύλια", για να μην "καταρρεύσει εντελώς το ασφαλιστικό σύστημα", πρέπει να ανεβάσουμε το όριο συνταξιοδότησης και να μειώσουμε το όριο συντάξεων, ώστε να προσεγγίσουν όλα προς το κατώτατο.

Αντί, δηλαδή, το κατώτατο όριο να ανέβει, να φτάσει το μεσαίο και παραπάνω, γίνεται το αντίθετο. Στην ουσία χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι τα ασφαλιστικά ταμεία που και μ' αυτό τον τρόπο πάλι δεν πρόκειται να διασωθούν.

Ξέρετε όμως τι λέει ο κ. Παπαϊωάννου σε σημερινή του συνέντευξη που διάβασα; Οτι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, αλλά είναι από τα ζητήματα εκείνα που θα μπουν στον κοινωνικό διάλογο.

Αυτή η σκέψη υπάρχει και έχει ξεκινήσει η υλοποίησή της. Υλοποιείται σε όλη την Ευρώπη, είναι αλήθεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταυρώσουμε τα χέρια και να υποταχθούμε στην Ελλάδα. Τον κοινωνικό διάλογο τον θέλουν, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να θεσμοθετήσουν αυτά τα μέτρα.

Με αυτή την έννοια η θέση μας είναι, όπως και με τους αγρότες, ότι σημασία έχει από την πλευρά του λαού να προλάβει τα γεγονότα. Αμα είναι να περιμένει πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, πέταξε το πουλάκι. Και μ' αυτή την έννοια οι αντιδράσεις, οι αγώνες, πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα. Εχουν ξεκινήσει, αλλά ακόμα πιο αποφασιστικά.

Οταν φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή έχει τελειώσει, θα το περάσουν στη Βουλή και θα το περάσουν ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη ισχύ και με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Ας θυμώσουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τους προκαταλαμβάνουμε.

Πρόκειται για μια επίθεση άνευ προηγουμένου. Ακόμα πιο φοβερή σε σχέση με το εισόδημα, γιατί όσον αφορά το εισόδημα μπορεί να έχεις ελπίδες με τους αγώνες να πετύχεις μεγαλύτερες αυξήσεις στα επόμενα χρόνια. Αλλά, όταν καταστραφεί στην ουσία το ασφαλιστικό σύστημα, αυτό πια επιδρά σε βάθος χρόνου.

Περί... μορφής κινητοποιήσεων

Α. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ ("ΑΥΓΗ"): Εχετε πει κάτι πάρα πολύ σωστό κατά τη γνώμη μου. Οτι η αγροτιά δεν είναι στρατός...

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Και ο λαός δεν είναι στρατός, όχι μόνο η αγροτιά.

Α. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ: Για την αγροτιά μιλάμε. Θυμήθηκα όμως ότι η Συντονιστική Επιτροπή στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ συνεδρίασε και αποφάσισε να αποχωρήσουν οι αγρότες από την Αθήνα, χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημά τους να συναντήσουν τον πρωθυπουργό. Πράγμα το οποίο ουσιαστικά σήμανε και την αρχή των κινητοποιήσεων εκείνη την ημέρα.

Γι' αυτό το λόγο θα ήθελα να θέσω τρίτη φορά το ίδιο ερώτημα. Εάν το ΚΚΕ έχει άποψη ή πρόταση για τη μορφή των κινητοποιήσεων, την οποία θα την καταθέσει δημόσια στους αγρότες και να αποφασίσουν εκείνοι.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Είσαστε λίγο αντιφατικός. Εάν π. χ. το ΚΚΕ έλεγε "αυτή να είναι η μορφή πάλης", θα ξεσηκωνόσαστε όλοι για το καπέλο του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ κατ' αρχήν έχει γνώμη για την ουσία του αγώνα. Κι αυτή είναι η διαφορά μας και από τα άλλα κόμματα, τα οποία λένε στους αγρότες "στα σαλόνια, εκεί θα βρείτε τη λύση". Μόνο που στα σαλόνια χωράνε λίγοι, δε χωράνε πάρα πολλοί. Εάν έλεγε το ΚΚΕ "αυτή η μορφή πάλης είναι καλύτερη, ή η άλλη" θα υπήρχε η "ευαισθησία". Εμείς δεν ανακατευόμαστε με τις μορφές πάλης για τον εξής λόγο. Γιατί, ένα πραγματικά μαζικό κίνημα πρέπει το ίδιο κάθε φορά να βρίσκει όχι μόνο τις μορφές, αλλά και το περιεχόμενο της πάλης.

Εμείς, όποια μορφή αποφασίσουν οι αγρότες, να ξέρετε ότι θα τη στηρίξουμε. Ενα κίνημα πραγματικά μαζικό σημαίνει κίνημα που αποφασίζει. Οταν δεν είναι μαζικό το κίνημα τότε πρέπει να αποφασίσουν άλλοι γι' αυτό. Ευτυχώς οι αγώνες είναι μαζικοί και η αγροτιά είναι στο πόδι. Δεν έχουν ανάγκη από τις υποδείξεις του ΚΚΕ.

Είπατε ένα πράγμα, το οποίο ειλικρινά σας λέω, είναι κανείς να γελάει. Ούτε ο κ. Τζουμάκας δε μας το είπε, ούτε ο κ. Σημίτης. Τι πράγμα είναι αυτό; Για να μην σας πω ότι δεν πολυξέρω και το ζήτημα. Ηρθε η Συντονιστική Επιτροπή και συνεδρίασε μέσα στη Βουλή, για να αποφασίσει τι θα κάνει. Τι έγινε; Και ζήτησε φαίνεται κάποια γραφεία. Δεν ξέρω τι έκαναν τα άλλα κόμματα. Αν ζήτησε φιλοξενία καλώς έγινε και συνεδρίασε όπου είχε, αν οι υπηρεσίες της Βουλής δε διέθεταν κάποια γραφεία! Εννοείται κεκλεισμένων των θυρών. Είναι αστεία πράγματα, ότι μια Συντονιστική που αποτελείται από στελέχη από όλα τα κόμματα περιμένει να έρθει στα γραφεία του ΚΚΕ για να τους βάλουμε το βρόχο, για να τους πούμε τι θα κάνουν.

Μην προσβάλλετε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Αυτό πια ούτε ο κ. Τζουμάκας δεν το είπε. Είπε τόσα άλλα φαιδρά, θα μπορούσε να πει κι αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ