Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιβλική καταστροφή στη Φθιώτιδα

Πάνω από 100 στρέμματα μετατράπηκαν σε λίμνη, ενώ έξι γέφυρες στο Σπερχειό κατέρρευσαν. Αποκλεισμένα 52 χωριά, κλειστή ήταν μέχρι χτες βράδυ και η Εθνική Αθήνας - Λαμίας

Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Φθιώτιδα. Πάνω από 100.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει και έξι γέφυρες στο Σπερχειό κατέρρευσαν. Ο νομός έχει μεν κηρυχτεί από το νομάρχη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πλην όμως, μέχρι αργά χτες το απόγευμα, δεν είχε επικυρώσει την απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας πολιτικής προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Αμεσα κινδύνευσαν τα χωριά Κόμα, Γοργοπόταμος και Ανθήλη.Αποκομμένες παραμένουν 50 Κοινότητες, (πληθυσμός 25.000 κάτοικοι) και οι δήμοι Σπερχειάδας και Υπάτης, (με συνολικό πληθυσμό 25.000 κάτοικοι). Μέχρι χτες βράδυ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στη γέφυρα της Αλαμάνας από την υπερχείλιση του Σπερχειού και εγκλωβίστηκαν 1.500 αυτοκίνητα. Οταν άρχισαν να περνάνε βαριά οχήματα χτες το απόγευμα, ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες που κατευθύνονταν στην Καρδίτσα κινδύνευσε να εκτραπεί και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου στο 49ο χιλιόμετρο, λόγω καθίζησης της γέφυρας. Την ώρα της καθίζησης ο οδηγός ταξί, Κ. Διαμαντής από τη Λαμία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όχημά του για να σωθεί.

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μακρακώμης - Σπερχειάδας, λόγω καθίζησης της γέφυρας, όπως επίσης για τον ίδιο λόγο διακόπηκε η κυκλοφορία Καστρίου - Καρνάς και Λιανοκλαδίου - Λουτρών Υπάτης στο 2ο χιλιόμετρο. Διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει και στους δρόμους, επαρχιακές οδούς Ηρακλείου - Μοσχοχωρίου, στο 4ο και 6ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Υπάτης - Σ. Σ. Λιανοκλαδίου, Λαμίας - Φρατζή, Γαρδικίου - Γραμμένης Οξιάς, 2ο χιλιόμετρο λόγω κατολισθήσεων, Λ. Υπάτης - Λαδικούς, Σύκας - Σπερχειάδας, 37ο - 43ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής οδού Λαμίας - Λιβαδειάς, Κ. Τιθορέας - Ελάτειας, Μοδίου - Ρεγγινίου (58ο χιλιόμετρο) και Μακρακώμης - Φουρνάς στην έξοδο του χωριού Παλαιόκαστρο, λόγω κατολισθήσεων.

Επίσης, διακόπηκε η κυκλοφορία της σιδηροδρομικής γραμμής (στο 172ο χιλιόμετρο) στην περιοχή Κ. Τιθορέας.

Από τις πλημμύρες γέμισαν νερά 25 κατοικίες και καταστήματα στην Αμφίκλεια. Εχουν πληγεί χιλιάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που, όμως, δεν έχουν εκτιμηθεί από τη νομαρχία. Η νομαρχία Φθιώτιδας εκτιμά την πτώση της στάθμης του νερού στα 40 - 50 εκατοστά, ενώ υπάρχει σημείο (θέση γερμανική τάφρος) που έχει ξεπεράσει τα πέντε μέτρα.

Με τη βοήθεια δύο ελικοπτέρων του στρατού μεταφέρθηκαν στη Λαμία από τις κοινότητες Αμαλώτα και Βασιλικά δύο έγκυες γυναίκες όπως επίσης και έξι νεφροπαθείς. Τέλος, σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται στις τηλεπικοινωνίες του νομού.

Η μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε τη Φθιώτιδα και άλλες περιοχές και οι πρωτοφανείς καταστροφές που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες, αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, τόσο στην έλλειψη έργων υποδομής (αντιπλημμυρικά, διευθέτηση χειμάρρων κλπ.) στην κακή ποιότητα κατασκευής των υπαρχόντων, που διέπονται από τη λογική του αλόγιστου κέρδους και της μίζας, όσο και στην εγκληματική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού. Αρκούσαν, λοιπόν, κάποιες ώρες καταιγίδας για να αποδειχθούν φανφάρες και "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" της αστικής κρατικής μηχανής, που ανήμπορη να ελέγξει την κατάσταση παρακολουθεί απλώς... τη ροή και τη στάθμη των υδάτων, για να παρέμβει όταν της το επιτρέψουν οι συνθήκες!

Ετσι, αδυνατώντας να παρέμβουν προκλητικά - για να περισωθεί ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν - και κατασταλτικά, αναμένουν μοιρολατρικά τα καταστροφικά αποτελέσματα των όποιων φυσικών φαινομένων. Και βέβαια, το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό της βιβλικής καταστροφής στους νομούς που έπληξε ιδιαίτερα, ενώ οι υπόλοιποι γλίτωσαν, γιατί πέρασε "ξώφαλτσα". Ηταν οι τυχεροί, όπως έλεγαν παράγοντες της νομαρχίας Εύβοιας.Στην Ευρυτανία

Αγραφιώτης, Μέγδοβας, Καρπενησιώτης, Αχελώος δεν αστειεύονται. Είναι αποκομμένο μεγάλο μέρος του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις, την κατάρρευση γεφυριών και τις πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις. Είναι αδύνατη η επικοινωνία με όλη τη ΝΔ πλευρά της Ευρυτανίας. Συγκεκριμένα υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 3ο χλμ. από Ράχες Τυμφριστού προς Κρίκελο από κατολίσθηση. Στο 5ο χλμ Καρπενησίου - Λαμίας, στην επαρχιακή Καρπενησίου - Προυσού στο 16ο χλμ. λόγω κατολίσθησης του οδοστρώματος σε μήκος 60 μέτρων. Καρπενήσι - Φουρνά και Φουρνά - Καρδίτσας περιφερειακή Βελούχι - Καρπενήσι.

Τέλος, με αλυσίδες λόγω χιονιού γίνεται η συγκοινωνία Ράχες - Τυμφριστού - Φουρνά.

Στη Φωκίδα

Πλημμύρες σημειώθηκαν στην ΕΟ Αμφισσας - Ιτέας - Ναυπάκτου και Ιτέας - Κύρος.

Στην Ιτέα αναγκάστηκαν να ξηλώσουν την πλατεία, για να βρουν τα νερά διαφυγή προς τη θάλασσα και στην Κύρα να χαλάσουν το οδόστρωμα, αφού ο Εθνικός δρόμος είναι υπερυψωμένος κατά ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται τα νερά. Τα νερά κάλυψαν μεγάλο μέρος του ελαιώνα. Επίσης, κάλυψαν καλλιέργειες στην Ερατεινή, Γλυφάδα και Μαραθιά.

Στη Βοιωτία

Αποκλεισμένα ήταν χτες το Ανθοχώρι στην επαρχία Λιβαδειάς, όπου πλημμύρισαν σπίτια και χωράφια. Η βοήθεια από τη νομαρχία ήταν καθυστερημένη, αφού περίμενε να πέσει η στάθμη του νερού.

Στην Εύβοια

Ευτυχώς που η κακοκαιρία - νεροποντή πέρασε "ξώφαλτσα" και οι άνθρωποι της νομαρχίας αισθάνονται "τυχεροί" αλλιώς... "θα έπρεπε να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα". Και αδικαιολόγητα είναι η έλλειψη υποδομής και αντιπλημμυρικών έργων και άλλων μέσων αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Παρότι δεν ήταν έντονο το φαινόμενο των βροχοπτώσεων είχε τις παρενέργειές του.

Από υπερχείλιση του ποταμού Μανικάτη αποκλείστηκε το χωριό Μανίκα και διακόπηκε η κυκλοφορία Μακρυχωρίου - Βρύσης περιοχής Κύμης. Παρόμοια περίπτωση υπήρξε και στον επαρχιακό δρόμο Πηλίου - Βλαχιάς περιοχής Μαντουδίου. Από κατολισθήσεις στο 42ο χιλιόμετρο στη θέση "Δερβένι" έκλεισε η ΕΟ Χαλκίδας - Λ. Αιδηψού προσωρινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ