Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες πλημμύρες και στη Θεσσαλία

Τον εφιάλτη του Οχτώβρη του 1994, όταν ο θεσσαλικός κάμπος είχε μετατραπεί σε λίμνη και είχαν "πνιγεί" ζώα, σπίτια και χωράφια σε πολλές επαρχίες και χωριά της περιοχής, ξανάζησαν οι Θεσσαλοί. Οι βροχοπτώσεις της περασμένης Κυριακής, πλημμύρισαν τα ποτάμια στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, απειλήθηκαν χωριά και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης βούλιαξαν.

Οι νέες καταστροφές μέσα σε δυο περίπου χρόνια αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση - παρά τις τότε υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τους πανηγυρισμούς τοπικών παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος - δεν προχώρησε σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Τα περισσότερα ποτάμια δεν καθαρίστηκαν και δεν ανοίχτηκαν, τα αναχώματα δεν ενισχύθηκαν, εγγειοβελτιωτικά έργα δεν έγιναν κι έτσι τα χωριά βρέθηκαν πάλι στο έλεος των πλημμυρών.

Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης - που σκεπάστηκε από τα νερά το 1994 - και του Βλοχού της Καρδίτσας, έζησαν το βράδυ της Κυριακής νέο εφιάλτη, καθώς έβλεπαν το νερό ν' ανεβαίνει απειλητικά και τα αναχώματα των ποταμιών να υποχωρούν. Ευτυχώς η βροχή σταμάτησε και μέχρι στιγμής το μεγάλο κακό δεν έγινε. Τον ίδιο εφιάλτη έζησαν και οι κάτοικοι της Μυρίνης και των διπλανών χωριών. Ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα έμειναν οι κάτοικοι των Σοφάδων,αφού η στάθμη του νερού στον Σοφαδίτη "έγλειφε" τα χείλη των αναχωμάτων, ενώ στον τσιγγάνικο συνοικισμό πάνω από 2.500 άνθρωποι τρομοκρατημένοι φόρτωναν τα υπάρχοντά τους έτοιμοι να φύγουν για να σωθούν.

Τις πλημμυρόπληκτες περιοχές επισκέφτηκε και εξέφρασε στους πληγέντες τη συμπαράσταση του κόμματος, ο Β. Μπούτας,βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Ανάλογες στιγμές αγωνίας έζησαν και οι κάτοικοι χωριών των Τρικάλων και των Φαρσάλων της Λάρισας. Στον Παραπόταμο των Τρικάλων ξεχείλισε ένας παραπόταμος του Πηνειού και πλημμύρισε σπίτια του χωριού. Ευτυχώς ο πρόεδρος της κοινότητας έσκαψε με μηχάνημα και άνοιξε τον δημόσιο δρόμο, μ' αποτέλεσμα να φύγουν τα νερά και να μην κινδυνέψουν κι άλλα σπίτια, αλλά και άνθρωποι. Το "φούσκωμα" του Πηνειού τρόμαξε και τους κατοίκους άλλων χωριών -Βαλομάνδρι, Φωτάδα κ.ά. - που ξενύχτησαν στους δρόμους.

Στα όρια ασφαλείας έφτασε η στάθμη του νερού στον ποταμό Εννιπέα των Φαρσάλων και στα παραπλήσια χωριά - Υπέρεια, Ευίδριο, Σκοπιά κ.ά. - οι κάτοικοι πέρασαν, όπως και το 1994 που "πνίγηκε" η περιοχή, ώρες μεγάλης αγωνίας.

Τεράστιες, βεβαίως, είναι οι καταστροφές σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και στα Φάρσαλα.

Στην περιοχή της Φαρκαδώνας Τρικάλων το ξεχείλισμα του Πηνειού "έπνιξε" πάνω από 40.000 στρέμματα, με σιτηρά και οργωμένα για ζαχαρότευτλα και βαμβάκι. Οπως δήλωσε στον "Ρ" ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της κοινότητας Ζάρκου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Φαρκαδώνα,στο Ζάρκο,το Κεραμίδι και στην Πηνειάδα,είναι πολύ μεγάλες και καταστράφηκαν ακόμα και αγροτικοί δρόμοι και δίκτυα άρδευσης. Επισήμανε ότι είναι εγκληματική η αδιαφορία της κυβέρνησης, η οποία, ενώ γνωρίζει πως κάθε χρόνο σχεδόν η περιοχή "πνίγεται" από τον Πηνειό, δεν προχωρεί σε κανένα αντιπλημμυρικό και εγγειοβελτιωτικό έργο και δεν αλλάζει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπονται οι αποζημιώσεις για τις ζημιές.

"Η κυβέρνηση - τόνισε χαρακτηριστικά - στέλνει τον Τσουκάτο για να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά δε στέλνει κανέναν να δει τα προβλήματα αυτά και να δώσει λύσεις".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για νέες πλημμύρες στον Πηνειό (2024-03-02 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες των Τρικάλων (2016-03-17 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν ξανά καλλιέργειες! (2005-03-09 00:00:00.0)
Βιομηχανία ρυπαίνει αλλά ζητά και τα ρέστα... (2004-06-11 00:00:00.0)
Πότε «καίγεται», πότε «πνίγεται»! (2002-07-07 00:00:00.0)
Ζημιές από πλημμύρες σε πολλές καλλιέργειες (1998-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ