Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν πληρώνει και απειλεί τους εργαζόμενους

Το Ιδρυμα επισκέφτηκε χτες ο Γ. Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων

Με εξώδικο, απειλές για μηνύσεις και απεργοσπαστικές ενέργειες προσπάθησε η διοίκηση του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας (ΨΚΒΕ) να σταματήσει την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν από χτες οι 150 εργαζόμενοι του ιδρύματος, ζητώντας άμεσα την καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών και του δώρου Χριστουγέννων. Οι εργαζόμενοι, που πέρασαν τις γιορτές απλήρωτοι, προειδοποίησαν τη διοίκηση του ιδρύματος και τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας και του υπουργείου Υγείας πως θα συνεχίσουν την κινητοποίηση και την ερχόμενη βδομάδα, αν εντός των ημερών δε λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του ιδρύματος.

Χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό,μέλος της ΚΕ του Κόμματος, επισκέφθηκε το ίδρυμα και εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Ο Γ. Κατσαρός επισήμανε τις ευθύνες της πολιτικής λιτότητας και περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος της κοινωνικής πρόνοιας και τόνισε την ανάγκη να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα χρηματοδότησης που, εκτός απ' τους εργαζόμενους, έχει και άμεσες επιπτώσεις στα παιδιά. Επίσης, αναφέρθηκε στην ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας που έχουν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με το ίδρυμα, αλλά και στο διάβημα του ιδίου προς τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλο. Χαρακτήρισε εμπαιγμό την απάντηση του υπουργείου γιατί μεταθέτει απόλυτα την ευθύνη στη νομαρχία και πληροφόρησε τους εργαζόμενους πως και η νομαρχία με τη σειρά της επικαλείται έλλειψη πόρων και χρημάτων.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως για τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης που είναι ΝΠΙΔ, και των οποίων την ευθύνη έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως το Ψυχολογικό Κέντρο και η Σχολή Τυφλών, το 1995 τα κονδύλια ήταν 1,3 δισ. και το 1996 έπεσαν στα 800 εκατ. δραχμές. Να σημειωθεί πως από τον ισχνό προϋπολογισμό του 1996 το ΨΚΒΕ διεκδικεί 150 εκατομμύρια, τα οποία ποτέ δε δόθηκαν, ενώ το Νοέμβρη οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν με χρήματα που ήταν να δοθούν για τις εισφορές στο ΙΚΑ. Ο Γιάννης Κατσαρός επισήμανε στους εργαζόμενους πως δεν μπορεί το υπουργείο να μεταθέτει τις ευθύνες στη νομαρχία όταν έχει απογυμνώσει τη ΝΑ από πόρους και οδηγεί τα κοινωνικά ιδρύματα στη διάλυση με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, ενώ πρόσθεσε πως το ΚΚΕ άμεσα προσανατολίζεται εκ νέου να φέρει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ιδρύματος μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων, αντί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες πίεσης για να βρεθούν χρήματα για τους μισθούς αλλά και για τους προμηθευτές που απειλούν να σταματήσουν τις προμήθειες υλικών, με πρόσχημα το πρόβλημα των 100 παιδιών που δεν είναι οικότροφα, απαίτησε από τους εργαζόμενους να δεχτούν να εργαστούν έκτακτοι υπάλληλοι τις μέρες της επίσχεσης για να φροντίσουν τα παιδιά. Φυσικά οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν και προειδοποίησαν τη διοίκηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το ίδρυμα στη διάρκεια της επίσχεσης λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας που εγγυάται την πλήρη μέριμνα για τα 61 οικότροφα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων τονίζει πως οι υποσχέσεις των αρμοδίων φορέων πριν τις γιορτές έμειναν στα λόγια και πως σύντομα, αν δε δοθεί οριστική λύση, 160 παιδιά και 150 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ