Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα "συνήθη" και ελλιπέστατα μέτρα

Τον "τυφλοσούρτη" γι' αυτές τις περιπτώσεις ανακοίνωσε χτες στην Κόρινθο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Σήμερα επισκέπτεται τη Φθιώτιδα

Τα "συνήθη" και ελλιπέστατα μέτρα, που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Ξάνθης και παλιότερα στην Αττική, σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών του Νομού Κορινθίας! Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό των μέτρων λειτουργεί περίπου ως "τυφλοσούρτης" και εξαγγέλλεται παντού όπου υπάρχουν παρόμοια περιστατικά πλημμυρών, τα οποία κατά πάγια τακτική βαφτίζονται ως "θεομηνίες", για να αποφεύγεται προφανώς ο επιμερισμός ευθυνών ή παραλείψεων στους αρμοδίους... Το γεγονός αυτό, όμως, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο - όπως τόνισαν χτες αρκετοί εκπρόσωποι φορέων κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου - αφού διαφορετικό είναι το επίπεδο των καταστροφών για παράδειγμα στην Κόρινθο από ό,τι στην Ξάνθη. Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που επισκέφτηκε χτες την Κόρινθο, αποτελούσαν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής, Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και Γεωργίας Δ. Σωτηρλής.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να προσδώσει το χαρακτήρα της "θεομηνίας" και στην περίπτωση της Κορίνθου, ανέφερε στοιχεία της ΕΜΥ, σύμφωνα με τα οποία το ύψος της βροχής στην περιοχή κατά το Σαββατοκύριακο έφτασε τα 303 χιλιοστά, όταν η συνήθης μέση μηνιαία τιμή για ολόκληρο το Γενάρη στην περιοχή είναι τα 57 χιλιοστά και η μέση ετήσια φτάνει τα 450 χιλιοστά. Ο υπουργός υποτίμησε εμφανώς το γεγονός ότι οι αγωγοί ομβρίων από όλα τα έργα της νέας Εθνικής Οδού στην Κόρινθο κατευθύνονται στο χείμαρρο Ξηριά, ο οποίος έτσι υπερφορτώθηκε και έγινε η κυριότερη αιτία των καταστροφών. Βιάστηκε μάλιστα να κλείσει το θέμα - πριν καν γίνουν οι απαραίτητες έρευνες - λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών είναι πως δεν ευθύνονται τα έργα αυτά για την πλημμύρα, δεχόμενος βέβαια σκληρή κριτική από τους τοπικούς φορείς.

Το... είχαν προβλέψει!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θέλοντας προφανώς να προλάβει και νέες επικρίσεις, ανέφερε ότι από το 1995 έχουν εξασφαλιστεί για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού κονδύλια συνολικού ύψους 800 εκατ. δρχ., από τα οποία έχουν απορροφηθεί μέχρι τώρα τα 350. Μάλιστα βιάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο μόλις στις 20 Δεκέμβρη 1996 ενέκρινε πίστωση προς τη Νομαρχία Κορίνθου, ύψους 120 εκατ. δρχ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά.

Οι προχτεσινές βροχές όμως - που απ' ό,τι φαίνεται οι αρμόδιοι τις είχαν προβλέψει - πρόλαβαν να προκαλέσουν τις τραγικές καταστροφές πριν τα έργα αυτά καν δημοπρατηθούν!..

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, γεμάτος αυταρέσκεια, δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος από την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών. Το ίδιο έκανε και ο νομάρχης κ. Μανωλάκης, παρότι πρόσθεσε πως για αρκετές ώρες στην πόλη της Κορίνθου υπήρχε ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Ο Κ. Λαλιώτης παραδέχτηκε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στο Νομό Κορίνθου είναι πολύ μεγάλες και συντελέστηκαν σε τέσσερα επίπεδα: Στην υποδομή (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικό δίκτυο κ. ά.). Στον οικιστικό τομέα. Στις επιχειρήσεις (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, καταστήματα, αποθήκες κ. ά.). Στις αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

Τα μέτρα

Στη συνέχεια είπε ότι θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα (Δευτέρα ή Τρίτη) ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων αποκατάστασης, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές των καταστροφών από κλιμάκια της νομαρχίας που ξεκίνησαν από χτες. Πάντως διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα "συνήθη", δηλαδή:

  • Επίδομα των 200.000 δρχ. σε κάθε οικογένεια που επλήγη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
  • Δωρεάν στέγαση και διατροφή σε ξενοδοχεία για τους άστεγους.
  • Επιδότηση ενοικίου μέχρι 60.000 δρχ. το μήνα για τις οικογένειες που θα αντιμετωπίσουν μονιμότερο πρόβλημα στέγασης.
  • Δωρεάν επιδότηση μέχρι 2 εκατ. δρχ. σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την αποκατάσταση της οικοσκευής.
  • Μετάθεση υποχρεώσεων πληρωμής ΦΠΑ, Εφορίας και εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία στους επιχειρηματίες.
  • Δωρεάν κρατική αρωγή 30% στους επιχειρηματίες για αποκατάσταση των επιχειρήσεών τους, ενώ για το υπόλοιπο 70% του ποσού θα υπάρξει επιδότηση του δανείου κατά 40%.
  • Για τους αγρότες είπε ότι θα υπάρξουν μέτρα - χωρίς να αναφέρει ποια - όταν ολοκληρωθούν οι καταγραφές των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.
  • Για τα ΙΧ αυτοκίνητα που καταστράφηκαν δεν προβλέπεται κανενός είδους αποζημίωση, ενώ θα υπάρξει κάποια μέριμνα για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα. Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο περιόδευσε σε κεντρικούς δρόμους της Κορίνθου, όπου διαπίστωσε τις τρομερές ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια και καταστήματα, που σε μερικά σημεία παίρνουν διαστάσεις βιβλικής καταστροφής. Μόνιμη επωδός των εκπροσώπων της κυβέρνησης στα παράπονα και την αγωνία των κατοίκων για τη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση ήταν: "Απευθυνθείτε στη νομαρχία"!

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι με εντολή του - και Κορίνθιου... - υφυπουργού Θ. Κοτσώνη στάλθηκε στη Νομαρχία το ποσόν των 50 εκατ. δρχ. για τις πρώτες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ