Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πανέτοιμοι για νέα κινητοποίηση

Αύριο, στις 5 μ.μ. στη Λάρισα, διοργανώνεται πλατιά σύσκεψη, εκπροσώπων αγροτών από όλη τη Θεσσαλία, για να καθοριστεί η ημερομηνία και οι μορφές της νέας κινητοποίησης. Προηγήθηκαν συσκέψεις των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, αγροτικών και άλλων μαζικών φορέων

Πανέτοιμοι είναι, πλέον, οι αγρότες της Θεσσαλίας και περιμένουν, μ' ανυπομονησία, το σύνθημα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΣΕΑ), για να ξεκινήσουν τις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Η Πανθεσσαλική συνεδρίασε χτες βράδυ και αύριο, στις 5 το απόγευμα, στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, διοργανώνει πλατιά σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων και εκπροσώπων αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας, προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία και οι μορφές της νέας κινητοποίησης.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν, σε νομαρχιακό επίπεδο, πλατιές συσκέψεις των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, αγροτικών και άλλων μαζικών φορέων.

Στη Λάρισα

Η αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου της Λάρισας, να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στις νέες κινητοποιήσεις, εκφράστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Στη σύσκεψη πήραν μέρος δεκάδες εκπρόσωποι αγροτικών φορέων από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, τον Τύρναβο, τον Αμπελώνα, την Αγιά και άλλες περιοχές του νομού.

Οι Γ. Παττάκης, Γ. Νταφούλης, Θ. Τσαλόπουλος,μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, παρουσίασαν τις εκτιμήσεις της ΠΣΕΑ για τη μεγαλειώδη κινητοποίηση του περασμένου Δεκέμβρη και την πορεία του αγώνα και μετέφεραν την εμπειρία τους από το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων του νομού μετέφεραν την αγωνιστική διάθεση που "φλογίζει" τα χωριά της Λάρισας.

Για τον καλύτερο συντονισμό των νέων κινητοποιήσεων σε νομαρχιακό επίπεδο αποφασίστηκε να δημιουργηθεί - κατά τα πρότυπα των άλλων θεσσαλικών νομών - Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή που θα εκπροσωπείται στην Πανθεσσαλική και θα έχει την ευθύνη της εκτέλεσης των αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η απογοήτευση των αγροτών για τ' αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και τονίστηκε ότι η αγροτιά δεν έχει τίποτα να περιμένει και από την περιοδεία του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλία.

Ταυτόχρονα, καταδικάστηκε έντονα η επιχείρηση της κυβέρνηση να τρομοκρατήσει, μέσω των δικαστηρίων τους αγρότες και να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημά τους, με "βιομηχανία" τρομοκρατικών δικών που έχει στήσει στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Εκφράστηκε οργή και αγανάκτηση για τη βαριά καταδίκη 14 αγροτών από το δικαστήριο της Λάρισας, επειδή πήραν μέρος σε παλιότερη κινητοποίηση και δηλώθηκε ότι στις επόμενες δίκες, στις 17 και 22 Γενάρη και στις 7 Φλεβάρη, οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας για να διαμαρτυρηθούν.

Στα Τρίκαλα

Τη συμπαράσταση όλων των μαζικών φορέων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων του νομού στους αγρότες, που ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις, ζήτησαν οι δυο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, σε ευρεία σύσκεψη φορέων που διοργάνωσαν στην Ενωση Συνεταιρισμών του νομού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Επιστημόνων, της ΕΛΜΕΤ και του Συλλόγου Γυναικών, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες της αγροτιάς.

Μιλώντας ο Χρ. Παπαστεριάδης,γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", τόνισε ότι ο αγώνας της αγροτιάς αφορά καθοριστικά και τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα του νομού, αφού η περιοχή είναι κατ' εξοχή αγροτική και κάλεσε όλους τους φορείς να συμπαραταχτούν στον αγώνα, γιατί έτσι μόνο θα καμφθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και θα αναγκαστεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που είναι αλληλένδετα με εκείνα των άλλων παραγωγικών τάξεων.

Ο Γ. Χιώτης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Αλληλεγγύη", χαρακτήρισε αοριστίες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και επισήμανε την ανάγκη του αγώνα της αγροτιάς.

Ο Θ. Κατσανάκος,εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη και η αρραγής ενότητα θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων των παραγωγικών τάξεων, που έχουν αλληλένδετα προβλήματα και συμφέροντα.

Ο Δ. Κάβουρας,εκπρόσωπος του Συνδικάτου Οικοδόμων, αφού αναφέρθηκε στην επίθεση που από κοινού δέχονται η εργατική τάξη και η αγροτιά, τόνισε ότι η συμπαράσταση των εργαζομένων στους αγώνες των αγροτών πρέπει να πάρει μεγάλες διαστάσεις και ν' αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.

Ο Β. Οικονόμου,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, υπογράμμισε το χρέος όλων των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική να συμπαραταχτούν στους αγώνες.

Ο Κ. Καλέας,εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, δήλωσε ότι ο εμπορικός κόσμος, που ζει σχεδόν αποκλειστικά από το αγροτικό εισόδημα, θα συμπαρασταθεί στην πάλη της αγροτιάς.

Οι Θ. Ζανιός και Ζ. Σακκά,μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, τόνισαν ότι θα θέσουν το θέμα της συμπαράστασης προς τους αγρότες στο σύλλογό τους.

Ο Μπ. Αργυρίου,πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων, επισήμανε ότι ο πρόσφατος ενωτικός αγώνας των αγροτών έφερε κοντά τους όλες τις λαϊκές τάξεις.

Η Χρ. Δραγούτσου,πρόεδρος της ΕΛΜΕΤ, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των καθηγητών, που ξεκινούν σε λίγο διάστημα για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.

Ο Στ. Παιδής,εκπρόσωπος των μονίμων υπαλλήλων του ΥΠΕΧΩΔΕ στα Τρίκαλα, υπογράμμισε την ανάγκη έμπρακτης συμπαράστασης στους αγώνες των αγροτών.

Η Γ. Κωνσταντινίδου,εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών, δήλωσε ότι οι γυναίκες, όπως και στην προηγούμενη, έτσι και στη νέα κινητοποίηση θα συμπαρασταθούν.

Στην Καρδίτσα

Ομόφωνα τα μέλη της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της Καρδίτσας και δεκάδες εκπρόσωποι αγροτικών φορέων - που πρόσκεινται σ' όλους τους πολιτικούς χώρους - αποφάσισαν χτες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση της Καρδίτσας, να συνεχιστεί ο αγώνας, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα και να πάρει πιο μαζικές και δυναμικές διαστάσεις. Μιλώντας στη σύσκεψη οι Β. Μπούτας και Β. Αναγνωστόπουλος,μέλη της ΠΣΕΑ, επισήμαναν ότι η αγροτιά δε θα πάψει ποτέ να παλεύει ενάντια στο ξεκλήρισμα που θέλει να επιβάλει η ΕΕ και η κυβέρνηση. Την αγωνιστική ετοιμότητα που επικρατεί στα χωριά της περιοχής μετέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά η συμμετοχή του κόσμου στην κινητοποίηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και πιο δυναμική.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι η κυβέρνηση, αντί να ικανοποιήσει τα επείγοντα και δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού του περασμένου Δεκέμβρη, επιχειρεί πάλι να ξεγελάσει την αγροτιά με το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής και άλλες ενέργειές της και τονίστηκε πως μόνο ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Τη συμπαράσταση των εργαζομένων του νομού στην πάλη της αγροτιάς μετέφερε ο Στ. Γούλας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, τονίζοντας ότι με την κυβερνητική πολιτική πλήττονται όλοι το ίδιο και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας για τη λύση των κοινών προβλημάτων εργατών και αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ