ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η "διελκυστίνδα" συνεχίζεται...

ΣΟΦΙΑ.-

Παρά τις προσπάθειες του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) να αποκλιμακώσει την πολιτική κρίση στη χώρα, την οποία πυροδοτεί η συντηρητική αντιπολίτευση, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την υπέρ της πολιτική συγκυρία, η ένταση συνεχίζεται. Η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει στο ενεργητικό της, εκτός από τις μαζικές κινητοποιήσεις των οπαδών της (χτες επαναλήφθηκαν οι διαδηλώσεις στη Σόφια και σε άλλες πόλεις), την υποστήριξη του απερχόμενου Προέδρου Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στο ΒΣΚ. Και φυσικά, του νέου Προέδρου, Πέταρ Στογιάνοφ...

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών επιχείρησε ξανά χτες να πετύχει κάποιου είδους συμβιβασμό με την αντιπολίτευση, αποδεχόμενη κατ' αρχήν την ιδέα των πρόωρων εκλογών, ωστόσο η θέση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος παραμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αφετηρία "εκλογής νέας κυβέρνησης (σ. σ. του ΒΣΚ) με πρόγραμμα 500 ημερών". Οι Σοσιαλιστές, δηλαδή, δείχνουν να εμμένουν στη θέση που έχουν εκφράσει ήδη από το περασμένο Σάββατο (αντιγράφουμε από ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την 11/1): "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκτελέσει το Συνταγματικό του καθήκον και να αναθέσει αμέσως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον προταθέντα υποψήφιο. Οποιαδήποτε περιπλοκή σήμερα θα προκαλέσει χάος και παρανομία και θα σημαίνει πρακτικά τη συμμετοχή του σε μια αποσταθεροποιητική καταστροφή. Οι πρόωρες εκλογές στην παρούσα φάση θα έθεταν εν κινδύνω τις διαπραγματεύσεις με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και θα οδηγούσαν σε οικονομική κατάρρευση την Πατρίδα". Αυτό που αλλάζει, όπως συνάγεται, είναι η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος περί πρόωρων εκλογών.

Πάντως, τόσο ο απερχόμενος Πρόεδρος όσο και ο διαδεχόμενος τον Ζέλεφ, Στογιάνοφ, δείχνουν να απαντούν αρνητικά στην απαίτηση του ΒΣΚ να σχηματίσει κυβέρνηση. "Αν η εντολή δοθεί χωρίς όρους στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τώρα, η χώρα θα εκραγεί", είπε χτες ο Ζέλιου Ζέλεφ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου

Μεταμεσονύχτια συνάντηση επρόκειτο να έχουν ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Χεβρώνα. Παρά την αισιοδοξία και των δύο πλευρών, αλλά και του Ντένις Ρος, του Αμερικανού μεσολαβητή, η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών διαγραφόταν, μάλλον, απίθανη. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο συνομιλιών με τους κυβερνητικούς του εταίρους, ώστε να περιορίσει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης υπογραφής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

Συνεχίζονταν και χτες, παρά τα προβλήματα και τα απρόοπτα, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 80% της πόλης της Χεβρώνας. Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί, αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν άγνωστος προειδοποίησε για τοποθέτηση βόμβας στο ξενοδοχείο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις στην Ιερουσαλήμ. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες εγκατέλειψαν το κτίριο και συνέχισαν τις εργασίες τους στην οικία του Αμερικανού προξένου στην Ιερουσαλήμ, Εντουαρντ Αμπινγκτον.

Βόμβα, τελικά, δε βρέθηκε στο ξενοδοχείο, αλλά ούτε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα προέκυψε από τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και χτες υπό το βλέμμα του Ντένις Ρος, του Αμερικανού απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον. Με αισιοδοξία παρακολουθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις εξελίξεις στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Νίκολας Μπερνς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη, ακόμα και μέσα στα επόμενα 24ωρα χάρη στην παρέμβαση τόσο του Ιορδανού βασιλιά Χουσεϊν όσο και του Αμερικανού μεσολαβητή Ντένις Ρος. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν, χτες, ότι είναι πολύ πιθανό οι Νετανιάχου και Αραφάτ να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύχτιας συνάντησής τους, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Εντούτοις, χαρακτήριζαν σχεδόν αδύνατο η ενδεχόμενη συμφωνία να συνοδευτεί και από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε, χτες, με δηλώσεις του και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους οργισμένους ακροδεξιούς συμπατριώτες του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την ύπαιθρο της Δυτικής Οχθης δε συνεπάγεται την επαναφορά των συνόρων στις γραμμές του 1967, όπως επιθυμούν οι Παλαιστίνιοι. Ο Νετανιάχου είχε, χτες, σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες των μικρών ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, με στόχο να μειώσει τις αντιδράσεις τους ενόψει της επικείμενης συμφωνίας για τη Χεβρώνα. Τόσο ο Ραφαέλ Εϊτάν του ακροδεξιού κόμματος Τζομέτ όσο και ο Ζεβουλούν Χάμερ του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος δε φάνηκαν να πείθονται από τα επιχειρήματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού και, εξερχόμενοι από το πρωθυπουργικό γραφείο, επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν με την ψήφο τους τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, αντιπρόσωποι των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη συναντήθηκαν εκτάκτως, χτες στην Ιερουσαλήμ, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου, την οποία κατηγόρησαν για "προδοσία".

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Πρωτοβουλίες ενοποίησης

Για "πολιτικαντισμό" κάνει λόγο η αντιπολίτευση

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, την πρόταση του Προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με σκοπό την ενοποίηση των δύο χωρών "με οποιαδήποτε μορφή". "Είμαι πολύ ευτυχής, που ο Ρώσος Πρόεδρος αντέδρασε με τον τρόπο αυτό. Αν ο Μπορίς Νικολέγεβιτς είναι έτοιμος, γνωρίζει τη θέση μου, είμαι έτοιμος εδώ και πολύ καιρό", τόνισε ο Λουκασένκο στους δημοσιογράφους, αφού έλαβε τη σχετική επιστολή από τον Γιέλτσιν. Σημειώνουμε, ότι ο Λευκορώσος Πρόεδρος σχεδίαζε να προκηρύξει δημοψήφισμα το Μάρτη, με θέμα την ένωση με τη Ρωσία. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, στην επιστολή του ο Γιέλτσιν προτείνει να συγχρονιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να υπάρχει κοινός προϋπολογισμός και κοινό νόμισμα, κοινός φορολογικός νόμος και ενιαίο ενεργειακό σύστημα. Προβλέπεται να δημιουργηθούν υπερεθνικά όργανα διοίκησης και ο σχηματισμός ενιαίας κυβέρνησης. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η κίνηση της Ρωσίας στρέφεται καθαρά κατά των σχεδίων επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ο ίδιος ο Λουκασένκο έχει ταχθεί επανειλημμένα κατηγορηματικά ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θεωρώντας την ως σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Λευκορωσίας. Σχετικά μ' αυτό, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο αναπληρωτής της προεδρικής διοίκησης του Κρεμλίνου Σεργκέι Σαχράι θεωρεί ότι "η πιο αποτελεσματική απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θα είναι η πραγματική ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας και ότι το 1997 προσφέρει μοναδικές δυνατότητες για την ένωση των δυο χωρών".

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Βλαντίμιρ Τουμάνοφ, αποκάλεσε την επιστολή του Γιέλτσιν "αποκλειστικά πολιτική διακήρυξη", ενώ ως "πολιτικαντισμό" θεωρεί τις εν λόγω προτάσεις ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Από τη μεριά του, ο Αλεξάντρ Λέμπεντ, που τελευταία ζητάει επίμονα την παραίτηση του ασθενούς Γιέλτσιν και εμφανίζεται ως μελλοντικός Πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε σχετικά με το δημοψήφισμα για την ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας ότι η "ιδέα είναι καλή", αλλά θεωρεί πως, αν κρίνει κανείς από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, αποτελεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού της ρωσικής κοινής γνώμης "από ορισμένα πιεστικά εσωτερικά προβλήματα". Ο εκπρόσωπος των ριζοσπαστών δημοκρατών, Σεργκέι Γιουσενκόφ, επικρίνει τον Γιέλτσιν ότι η πρωτοβουλία του "αναγνωρίζει το καθεστώς Λουκασένκο", που αυτοί το θεωρούν αντιδημοκρατικό. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι, στο ίδιο "μήκος κύματος" με τον Γιουσενκόφ και το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει το καθεστώς ειδικού προσκεκλημένου της Λευκορωσίας με την αιτιολογία, όπως τόνισε η πρόεδρός του Λένι Φίσερ, ότι η νέα νομοθεσία της χώρας "δεν τηρεί τις δημοκρατικές προδιαγραφές".

Διαδικασία αποπομπής

Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας υιοθέτησε την πρόταση του κομμουνιστή βουλευτή και προέδρου της Επιτροπής της Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν, να εξεταστεί στο Κοινοβούλιο απόφαση για την κίνηση διαδικασίας απομάκρυνσης του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν για λόγους υγείας. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε ότι Συμβούλιο της Δούμας ζήτησε από τους νομικούς συμβούλους να μελετήσουν σχετικό σχέδιο απόφασης. Επίσης θα χρειαστεί και πόρισμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας. Μετά την εξέταση του ντοκουμέντου στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, θα γίνει συζήτηση στη σύνοδο του Σώματος, πιθανόν ύστερα από μια βδομάδα.

Προσφορές για την Κούβα

Για τον ηρωικό λαό της Κούβας πρόσφεραν:

  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ 15.000 δρχ.
  • Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ 10.000 δρχ.
  • Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΡΑΛΗ 20.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας
  • Οι Κ.Α.Ν.,ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΚΟΥΣΙΡΙΓΚΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ,ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΑΛΙΟΣ από 10.000 δρχ.
  • Οι ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΟΥΛΑ ΜΑΚΑΡΟΥΝΙΔΟΥ από 5.000 δρχ.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ 3.000 δρχ.
  • Ο ΧΡ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ 3.500 ΔΡΧ.
  • Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΙΓΚΟΣ 10.000 δρχ.
  • Ο αν/ρχος Η.Σ. 10.000 δρχ.
ΙΤΑΛΙΑ
Δολοφονία δημάρχου;

ΚΑΛΙΑΡΙ.-

Απανθρακωμένος στο αυτοκίνητό του στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας βρέθηκε χτες ο δήμαρχος της πόλης Ελμάς, Τζιοβάνι Ρουτζέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας. Ο Ρουτζέρι ήταν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς και η Αστυνομία εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία και απέκλεισε κατηγορηματικά την περίπτωση ατυχήματος.

Ο δήμαρχος του Ελμάς είχε μεταβεί τη Δευτέρα το απόγευμα στο Κάλιαρι και στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη του. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε χτες το πρωί μισοκαμένο στη βιομηχανική ζώνη του Κάλιαρι.

Τραγικό τέλος βρήκαν, τουλάχιστον, 39 άτομα, ενώ περίπου άλλα 21 τραυματίστηκαν, στο Κάιρο, όταν το λεωφορείο της γραμμής, στο οποίο επέβαιναν, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε από τη γέφυρα Ροντ αλ Φάραγκ στον ποταμό Νείλο. Οπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο, στο οποίο μεταφέρθηκαν οι τραυματίες, πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα αίτια της πτώσης του λεωφορείου δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χτες το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ