Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Πρωτοβουλίες ενοποίησης

Για "πολιτικαντισμό" κάνει λόγο η αντιπολίτευση

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, την πρόταση του Προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με σκοπό την ενοποίηση των δύο χωρών "με οποιαδήποτε μορφή". "Είμαι πολύ ευτυχής, που ο Ρώσος Πρόεδρος αντέδρασε με τον τρόπο αυτό. Αν ο Μπορίς Νικολέγεβιτς είναι έτοιμος, γνωρίζει τη θέση μου, είμαι έτοιμος εδώ και πολύ καιρό", τόνισε ο Λουκασένκο στους δημοσιογράφους, αφού έλαβε τη σχετική επιστολή από τον Γιέλτσιν. Σημειώνουμε, ότι ο Λευκορώσος Πρόεδρος σχεδίαζε να προκηρύξει δημοψήφισμα το Μάρτη, με θέμα την ένωση με τη Ρωσία. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, στην επιστολή του ο Γιέλτσιν προτείνει να συγχρονιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να υπάρχει κοινός προϋπολογισμός και κοινό νόμισμα, κοινός φορολογικός νόμος και ενιαίο ενεργειακό σύστημα. Προβλέπεται να δημιουργηθούν υπερεθνικά όργανα διοίκησης και ο σχηματισμός ενιαίας κυβέρνησης. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η κίνηση της Ρωσίας στρέφεται καθαρά κατά των σχεδίων επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ο ίδιος ο Λουκασένκο έχει ταχθεί επανειλημμένα κατηγορηματικά ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θεωρώντας την ως σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Λευκορωσίας. Σχετικά μ' αυτό, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο αναπληρωτής της προεδρικής διοίκησης του Κρεμλίνου Σεργκέι Σαχράι θεωρεί ότι "η πιο αποτελεσματική απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θα είναι η πραγματική ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας και ότι το 1997 προσφέρει μοναδικές δυνατότητες για την ένωση των δυο χωρών".

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Βλαντίμιρ Τουμάνοφ, αποκάλεσε την επιστολή του Γιέλτσιν "αποκλειστικά πολιτική διακήρυξη", ενώ ως "πολιτικαντισμό" θεωρεί τις εν λόγω προτάσεις ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Από τη μεριά του, ο Αλεξάντρ Λέμπεντ, που τελευταία ζητάει επίμονα την παραίτηση του ασθενούς Γιέλτσιν και εμφανίζεται ως μελλοντικός Πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε σχετικά με το δημοψήφισμα για την ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας ότι η "ιδέα είναι καλή", αλλά θεωρεί πως, αν κρίνει κανείς από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, αποτελεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού της ρωσικής κοινής γνώμης "από ορισμένα πιεστικά εσωτερικά προβλήματα". Ο εκπρόσωπος των ριζοσπαστών δημοκρατών, Σεργκέι Γιουσενκόφ, επικρίνει τον Γιέλτσιν ότι η πρωτοβουλία του "αναγνωρίζει το καθεστώς Λουκασένκο", που αυτοί το θεωρούν αντιδημοκρατικό. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι, στο ίδιο "μήκος κύματος" με τον Γιουσενκόφ και το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει το καθεστώς ειδικού προσκεκλημένου της Λευκορωσίας με την αιτιολογία, όπως τόνισε η πρόεδρός του Λένι Φίσερ, ότι η νέα νομοθεσία της χώρας "δεν τηρεί τις δημοκρατικές προδιαγραφές".

Διαδικασία αποπομπής

Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας υιοθέτησε την πρόταση του κομμουνιστή βουλευτή και προέδρου της Επιτροπής της Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν, να εξεταστεί στο Κοινοβούλιο απόφαση για την κίνηση διαδικασίας απομάκρυνσης του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν για λόγους υγείας. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε ότι Συμβούλιο της Δούμας ζήτησε από τους νομικούς συμβούλους να μελετήσουν σχετικό σχέδιο απόφασης. Επίσης θα χρειαστεί και πόρισμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας. Μετά την εξέταση του ντοκουμέντου στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, θα γίνει συζήτηση στη σύνοδο του Σώματος, πιθανόν ύστερα από μια βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ