Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου

Μεταμεσονύχτια συνάντηση επρόκειτο να έχουν ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Χεβρώνα. Παρά την αισιοδοξία και των δύο πλευρών, αλλά και του Ντένις Ρος, του Αμερικανού μεσολαβητή, η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών διαγραφόταν, μάλλον, απίθανη. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο συνομιλιών με τους κυβερνητικούς του εταίρους, ώστε να περιορίσει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης υπογραφής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

Συνεχίζονταν και χτες, παρά τα προβλήματα και τα απρόοπτα, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 80% της πόλης της Χεβρώνας. Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί, αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν άγνωστος προειδοποίησε για τοποθέτηση βόμβας στο ξενοδοχείο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις στην Ιερουσαλήμ. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες εγκατέλειψαν το κτίριο και συνέχισαν τις εργασίες τους στην οικία του Αμερικανού προξένου στην Ιερουσαλήμ, Εντουαρντ Αμπινγκτον.

Βόμβα, τελικά, δε βρέθηκε στο ξενοδοχείο, αλλά ούτε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα προέκυψε από τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και χτες υπό το βλέμμα του Ντένις Ρος, του Αμερικανού απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον. Με αισιοδοξία παρακολουθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις εξελίξεις στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Νίκολας Μπερνς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη, ακόμα και μέσα στα επόμενα 24ωρα χάρη στην παρέμβαση τόσο του Ιορδανού βασιλιά Χουσεϊν όσο και του Αμερικανού μεσολαβητή Ντένις Ρος. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν, χτες, ότι είναι πολύ πιθανό οι Νετανιάχου και Αραφάτ να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύχτιας συνάντησής τους, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Εντούτοις, χαρακτήριζαν σχεδόν αδύνατο η ενδεχόμενη συμφωνία να συνοδευτεί και από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε, χτες, με δηλώσεις του και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους οργισμένους ακροδεξιούς συμπατριώτες του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την ύπαιθρο της Δυτικής Οχθης δε συνεπάγεται την επαναφορά των συνόρων στις γραμμές του 1967, όπως επιθυμούν οι Παλαιστίνιοι. Ο Νετανιάχου είχε, χτες, σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες των μικρών ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, με στόχο να μειώσει τις αντιδράσεις τους ενόψει της επικείμενης συμφωνίας για τη Χεβρώνα. Τόσο ο Ραφαέλ Εϊτάν του ακροδεξιού κόμματος Τζομέτ όσο και ο Ζεβουλούν Χάμερ του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος δε φάνηκαν να πείθονται από τα επιχειρήματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού και, εξερχόμενοι από το πρωθυπουργικό γραφείο, επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν με την ψήφο τους τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, αντιπρόσωποι των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη συναντήθηκαν εκτάκτως, χτες στην Ιερουσαλήμ, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου, την οποία κατηγόρησαν για "προδοσία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ