Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η "διελκυστίνδα" συνεχίζεται...

ΣΟΦΙΑ.-

Παρά τις προσπάθειες του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) να αποκλιμακώσει την πολιτική κρίση στη χώρα, την οποία πυροδοτεί η συντηρητική αντιπολίτευση, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την υπέρ της πολιτική συγκυρία, η ένταση συνεχίζεται. Η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει στο ενεργητικό της, εκτός από τις μαζικές κινητοποιήσεις των οπαδών της (χτες επαναλήφθηκαν οι διαδηλώσεις στη Σόφια και σε άλλες πόλεις), την υποστήριξη του απερχόμενου Προέδρου Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στο ΒΣΚ. Και φυσικά, του νέου Προέδρου, Πέταρ Στογιάνοφ...

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών επιχείρησε ξανά χτες να πετύχει κάποιου είδους συμβιβασμό με την αντιπολίτευση, αποδεχόμενη κατ' αρχήν την ιδέα των πρόωρων εκλογών, ωστόσο η θέση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος παραμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αφετηρία "εκλογής νέας κυβέρνησης (σ. σ. του ΒΣΚ) με πρόγραμμα 500 ημερών". Οι Σοσιαλιστές, δηλαδή, δείχνουν να εμμένουν στη θέση που έχουν εκφράσει ήδη από το περασμένο Σάββατο (αντιγράφουμε από ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την 11/1): "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκτελέσει το Συνταγματικό του καθήκον και να αναθέσει αμέσως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον προταθέντα υποψήφιο. Οποιαδήποτε περιπλοκή σήμερα θα προκαλέσει χάος και παρανομία και θα σημαίνει πρακτικά τη συμμετοχή του σε μια αποσταθεροποιητική καταστροφή. Οι πρόωρες εκλογές στην παρούσα φάση θα έθεταν εν κινδύνω τις διαπραγματεύσεις με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και θα οδηγούσαν σε οικονομική κατάρρευση την Πατρίδα". Αυτό που αλλάζει, όπως συνάγεται, είναι η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος περί πρόωρων εκλογών.

Πάντως, τόσο ο απερχόμενος Πρόεδρος όσο και ο διαδεχόμενος τον Ζέλεφ, Στογιάνοφ, δείχνουν να απαντούν αρνητικά στην απαίτηση του ΒΣΚ να σχηματίσει κυβέρνηση. "Αν η εντολή δοθεί χωρίς όρους στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τώρα, η χώρα θα εκραγεί", είπε χτες ο Ζέλιου Ζέλεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ