Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Πιθανότητες ύφεσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν τα ηγετικά στελέχη του "Ζάγιεντο" τις χτεσινές αποφάσεις της εφορευτικής επιτροπής του Βελιγραδίου και της πόλης Νις με τις οποίες γίνεται αποδεκτή η νίκη της αντιπολίτευσης. Ετσι, παραμένει ακόμη άγνωστο εάν θα αρχίσει σύντομα ο τερματισμός των διαδηλώσεων που πραγματοποιούν τους τελευταίους δύο μήνες φοιτητές και οπαδοί της αντιπολίτευσης. Γιατί; Επειδή, οι αποφάσεις των εφορευτικών επιτροπών του Βελιγραδίου και της πόλης Νις θα είναι έγκυρες μόνον εάν μέχρι αύριο (οπότε συμπληρώνονται οι προβλεπόμενες από το νόμο 48 ώρες) το κυβερνών "Σοσιαλιστικό Κόμμα" δεν υποβάλλει ένσταση στα αρμόδια δικαστήρια...

"Δεν πιστεύω τίποτε. Είναι μία ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς να κερδίσει χρόνο" σχολίασε ο ένας εκ των ηγετών του "Ζάγιεντο", Ζόραν Ντζίντζιτς, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του προεδρεύοντος της εφορευτικής επιτροπής του Βελιγραδίου, Ραντομίρ Λαζάρεβιτς, με την οποία το "Ζάγιεντο" καταλαμβάνει τις 60 από τις 110 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου του Βελιγραδίου. Πιο ήπιες ήταν οι δηλώσεις του Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής ως "ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στη λογική". Και αυτός, όμως, προειδοποίησε ότι όλα θα κριθούν από την αντίδραση του "Σοσιαλιστικού Κόμματος" τις επόμενες 48 ώρες.

Σύμφωνα με την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής του Βελιγραδίου, το κυβερνών "Σοσιαλιστικό Κόμμα" καταλαμβάνει 23 έδρες, το "Ριζοσπαστικό Κόμμα" 15 και το "Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας" 2 έδρες. Οι υπόλοιπες 10 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου του Βελιγραδίου δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί, γεγονός που, αν και δε θα μεταβάλει την πολιτική σύνθεση του σώματος, καθιστά τα αποτελέσματα "προσωρινά". Αξίζει, να σημειωθεί ότι στις 8 Δεκέμβρη, η ίδια εφορευτική επιτροπή είχε παραχωρήσει 66 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου της σερβικής πρωτεύουσας στο κυβερνών "Σοσιαλιστικό Κόμμα", έναντι 32 εδρών στο "Ζάγιεντο". Ο Ραντομίρ Λαζάρεβιτς δικαιολόγησε τη χτεσινή απόφαση αρκούμενος να δηλώσει ότι η επιτροπή έχει "το δικαίωμα να ανταποκρίνεται σε αιτήματα των μελών της"...

Στην πόλη Νις, η εκλογική επιτροπή αναγνώρισε χτες τη νίκη του "Ζάγιεντο" ανακοινώνοντας ότι η αντιπολίτευση κατέκτησε τις 41 από τις 70 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

  • Η οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" ανέλαβε χτες την ευθύνη για την - προ δύο βδομάδων - δολοφονία δύο Αλβανών στην πόλη Ποντούγενα "επειδή συνεργάζονταν με τους Σέρβους κατακτητές". Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες Σέρβων αστυνομικών και τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου χρόνου στο Κοσσυφοπέδιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ