Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θα βγει "αλώβητη" η Τανσού Τσιλέρ;

ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΝΝΗ.-

Ανέβαλε χτες την απόφασή της περί παραπομπής της Τανσού Τσιλέρ στο Ανώτατο Δικαστήριο η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση σκανδάλων διαφθοράς.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, βουλευτίνα Νατσί Τερζί, δήλωσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα, για να εξετάσει νέα στοιχεία σχετικά με πιθανή παράνομη απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από την πρώην πρωθυπουργό και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το γεγονός της αναβολής της απόφασης προκάλεσε την αντίδραση σε πολλά από τα 15 μέλη της επιτροπής, στην οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός πλειοψηφεί κατά ένα βουλευτή.

Δίκες Κούρδων σεΓαλλία - Γερμανία

Αρχισε χτες στο Παρίσι η δίκη 11 ατόμων τα οποία κατηγορούνται ως μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Ντεβ Σολ και ως δράστες επιθέσεων κατά στόχων τουρκικών συμφερόντων στη Γαλλία και για εκβιασμούς επιχειρηματιών με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα, μεταξύ του 1981 και του 1992.

Μία από τους κατηγορούμενους, η Γερμανίδα δημοσιογράφος Ούρσουλα Χόπερ - Ουρλού, περιγράφεται στο κατηγορητήριο ως πρώην μέλος της γερμανικής ακροαριστερής οργάνωσης "Τμήμα Κόκκινος Στρατός". Ομως, μια συνδικαλιστική ένωση Γάλλων δημοσιογράφων διαμαρτύρεται, αναφέροντας ότι "το μόνο της έγκλημα είναι ότι κατέγραψε την καταπίεση των Κούρδων και των δημοκρατών από το τουρκικό κράτος".

Στο Ντίσελντορφ άρχισε παράλληλα η δίκη τριών στελεχών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), οι οποίοι κατηγορούνται ότι διεξήγαγαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον στόχων τουρκικών συμφερόντων το 1993.

Εκκληση πολιτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Από τη Βόννη, περίπου 45 Τούρκοι πολιτικοί, επιστήμονες και διανοούμενοι απηύθυναν έκκληση στην τουρκική πολιτεία να "στραφεί προς το σύγχρονο πολιτισμό". Η ανακοίνωση αναφέρει ότι "όσο το κράτος κι η κυβέρνηση εξακολουθούν να μην αποτρέπουν τη χρήση βασανιστηρίων, να τιμωρούν την ελευθερία της σκέψης, να αφήνουν ανεξιχνίαστες δολοφονίες και να υπονομεύουν την επικράτηση του δικαίου, η Τουρκία όχι μόνον δεν προσεγγίζει την Ευρώπη, αλλά απομακρύνεται από αυτήν με ιλιγγιώδη ταχύτητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ