Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κλιμάκωση των αγώνων

Επιχειρούνται διασπαστικές κινήσεις από τα φιλοκυβερνητικά συνδικάτα

ΣΕΟΥΛ.-

Αδιαπραγμάτευτη παραμένει η κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ απέναντι στο αίτημα των συνδικάτων για απόσυρση του νέου αντεργατικού νόμου. Το αποτέλεσμα; Οι απεργίες και οι πορείες διαμαρτυρίας, που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο το τελευταίο 20ήμερο τόσο στην πρωτεύουσα Σεούλ, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, κλιμακώνονται, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν θα παραταθούν για πολύ, εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα στη φιλοκυβερνητική "Ομοσπονδία Κορεατικών Συνδικάτων" και στην εκτός νόμου "Ενωση Δημοκρατικών Συνδικάτων".

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη της "Ομοσπονδίας Κορεατικών Συνδικάτων" και της παράνομης"Ενωσης Δημοκρατικών Συνδικάτων" δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για κοινή απεργιακή δράση. Ο επικεφαλής της "Ομοσπονδίας Κορεατικών Συνδικάτων" δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για παράταση των απεργιών που έχουν κηρυχτεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Σε κοινή ανακοίνωση των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών ενώσεων αναφέρεται, πάντως, - έστω και αόριστα... - ότι θα συνεργαστούν με σκοπό την κατάργηση του αντεργατικού νόμου, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, συρρικνώνεται η δύναμη των συνδικάτων και ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για περικοπές σε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνήθηκε και χτες να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με κόμματα της αντιπολίτευσης, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο σημερινό αδιέξοδο.

Πάντως, οι διαδηλώσεις των απεργών συνεχίστηκαν και χτες σε διάφορες περιοχές της Ν. Κορέας.

"Πετάξτε το νόμο στον κάδο απορριμμάτων", φώναζαν χτες περίπου 3.000 τραπεζικοί υπάλληλοι, διαδηλώνοντας σε κεντρικό πάρκο της Σεούλ, ενώ εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα ακόμη 2.000 οδηγοί ταξί έκαναν πορεία, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτο το περιεχόμενο του αντεργατικού νόμου. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχτηκαν στις πόλεις Ουλσάν, Πουζάν και Κουαντζού στη διάρκεια των κινητοποιήσεων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Επεισόδια σημειώθηκαν μόνον στην πόλη Τσουντζού, όταν εκατοντάδες αστυνομικοί κατέστειλαν την πορεία 5.000 απεργών ρίχνοντας "βροχή" δακρυγόνων. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων "Γιονάπ" μετέδωσε ότι στη διάρκεια των συμπλοκών απεργών - αστυνομικών τραυματίστηκαν 30 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ