ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αστυνομική βία ενάντια στους απεργούς

ΣΕΟΥΛ.-

Σε πεδίο μάχης, τυλιγμένο στην ομίχλη εκατοντάδων δακρυγόνων, μετατράπηκε χτες για αρκετές ώρες το κέντρο της Σεούλ. Οι πορείες δεκάδων χιλιάδων απεργών και φοιτητών σε διάφορα σημεία της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας δεν άργησαν να πάρουν τη μορφή βίαιων συγκρούσεων με τους αστυνομικούς. Λίγο νωρίτερα, εισαγγελείς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν "ανάψει" το πράσινο φως για τη σύλληψη των εφτά ηγετικών στελεχών της εκτός νόμου εργατικής ομοσπονδίας που έχουν βρει εδώ και μέρες καταφύγιο στον καθολικό καθεδρικό ναό "Μιονγκντόνγκ" της Σεούλ.

Οι πιο σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών αναφέρθηκαν σε μεγάλη λεωφόρο που βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό "Μιονγκντόγκ". Πάνω από 40.000 εργάτες και φοιτητές που διαδήλωναν σε κεντρικό πάρκο "συναντήθηκαν" με περίπου 12.000 αστυνομικούς. Λίγα μέτρα πιο πέρα, άλλοι 5.000 διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με εξίσου ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών άρχισαν λίγα λεπτά μετά τη βροχή εκατοντάδων δακρυγόνων. Παρά τους καπνούς και την αποπνικτική ατμόσφαιρα, οι διαδηλωτές δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα, ζητώντας, όχι μόνον την απόσυρση του αντεργατικού νόμου, αλλά και την παραίτηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ. Χαρακτηριστικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" αναφέρει ότι η ρίψη εκατοντάδων δακρυγόνων από τους αστυνομικούς είχε δημιουργήσει ένα μικρό νέφος ομίχλης πάνω από την πιο κεντρική περιοχή της Σεούλ. Μέχρι νωρίς χτες βράδυ, παρέμενε άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Ομως, πέρα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής 21ης μέρας του απεργιακού κύματος που σαρώνει τη Νότια Κορέα, οι πιο σημαντικές ειδήσεις "βγήκαν" από τα χείλη εισαγγελέων και δικαστικών.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Σεούλ, Τσόι Μπιονγκ - Κουκ, επικαλούμενος μάλιστα την κομμουνιστική απειλή από τη γειτονική Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, έδωσε το πράσινο φως για την επιδρομή των αστυνομικών στον καθεδρικό ναό όπου έχουν βρει καταφύγιο ηγετικά στελέχη της παράνομης συνδικαλιστικής ένωσης. "Εάν οι εργάτες δε σταματήσουν αμέσως τις παράνομες απεργίες, η κυβέρνηση θα αντιδράσει σταθερά και αποφασιστικά για να προστατέψει την εθνική ασφάλεια", υποστήριξε ο εισαγγελέας σε τηλεοπτικό μήνυμα που μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι η ΛΔ Κορέας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις απεργίες που κλυδωνίζουν τη χώρα, "καλώντας τις αντικυβερνητικές δυνάμεις να ξεσηκωθούν κατά της φιλοδυτικής κυβέρνησης"! Το επιχείρημα του εισαγγελέα Τσόι Μπιονγκ - Κουκ γι' αυτή τη δήλωση ήταν τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων, με το οποίο εκφραζόταν η συμπάθεια της Πιονγκ Γιανγκ για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στη Νότια Κορέα...

Είμαστε, λοιπόν, κοντά στη σύλληψη των ηγετικών στελεχών της εκτός νόμου συνδικαλιστικής οργάνωσης; Πιθανότατα, εάν, μάλιστα, συλλογιστεί κανείς πως το περασμένο 24ωρο συνελήφθη ο Κιμ Μπιονγκ - Σου, ηγέτης της Ενωσης Εργατών της βαριάς βιομηχανίας "Χάλα" στην παραθαλάσσια πόλη Μόκπο. Είναι η πρώτη - και σίγουρα όχι η τελευταία... - σύλληψη συνδικαλιστή ηγέτη, από την έναρξη των εργατικών κινητοποιήσεων στις 26 Δεκέμβρη.

Ο αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ, που συρρικνώνει τα κεκτημένα δικαιώματα χρόνων, δέχτηκε ισχυρό ράπισμα από αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Ενώσεων. Τετραμελές κλιμάκιο της οργάνωσης, που επισκέφθηκε για αρκετές μέρες τη Νότια Κορέα και συναντήθηκε με συνδικαλιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε χτες ότι ο σκοπός του αντεργατικού νόμου "είναι η εξάλειψη της ικανότητας ακόμη και της ύπαρξης των ελεύθερων συνδικάτων στη Ν. Κορέα". Χαρακτήρισε τον πολύκροτο νόμο "οχληρό πισωγύρισμα στην εποχή της δικτατορίας", που αυξάνει τις ανησυχίες για "την πορεία της δημοκρατίας" στη Νότια Κορέα! Μάλιστα, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Ενώσεων, που αντιπροσωπεύει συνδικάτα από 195 χώρες, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο και να μη συλλάβει τα 19 συνδικαλιστικά στελέχη που κρύβονται σε καθεδρικό ναό ή στους τόπους δουλιάς για να αποφύγουν τη σύλληψη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προς συμβιβασμό;

ΣΟΦΙΑ.-

Η διελκυστίνδα αντιπολίτευσης - κυβερνώντος κόμματος στη Βουλγαρία δείχνει να φτάνει σε κομβικό σημείο: Μετά την πρώτη υποχώρηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό την ασφυκτική πίεση των μαζικών διαδηλώσεων και των απεργιακών κινητοποιήσεων των οπαδών της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επιχειρούν πλέον να πετύχουν τον αντικειμενικό τους στόχο - διάλυση της κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.

Η αποδοχή της ιδέας πρόωρων εκλογών, αλλά στις αρχές του 1998, από τους Σοσιαλιστές δεν ικανοποιεί την ΕΔΔ, η οποία συνεχίζει να πυροδοτεί ένταση στη Σόφια.

Η συμβιβαστική πρόταση, την οποία έθεσε επί τάπητος ο εντός ολίγου και επισήμως Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, βρίσκεται "κάπου στη μέση". Η ΕΔΔ ζητά εκλογές το Μάη, οι Σοσιαλιστές μιλούν για το τέλος του έτους, άρα, λέει ο νέος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, αν οριστεί ως ημερομηνία το τέλος Ιουνίου, θα υπάρξει συμφωνία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ενώ η συμβιβαστική αυτή πρόταση μένει να αποδειχθεί κατά πόσον θα γίνει αποδεκτή, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προσκαλούν την κυβέρνηση σε "διαπραγματεύσεις". Ο Ιβάν Κοστόφ της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, όμως, θέτει ως προϋπόθεση για "ουσιαστικές" συνομιλίες την (πλήρη! ) "αποδοχή των όρων μας" από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μεταξύ των απαιτήσεων της αντιπολίτευσης είναι ο διορισμός νέων διευθυντών στην Κεντρική Τράπεζα και η σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για να διαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Από την άλλη μεριά, μένει ακόμη εκκρεμές το θέμα ανάδειξης νέας κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς φαίνεται ότι τόσο ο Ζέλιου Ζέλεφ όσο και ο Πέταρ Στογιάνοφ το συναρτούν άμεσα με το θέμα των εκλογών.

Οι εκθραστές της κρατικής βίας ενάντια στους εργαζόμενους

Οι εκφραστές της κρατικής βίας ενάντια στους εργαζόμενους

ΠΕΡΟΥ
Κυβερνητική επιτροπή για τις διαπραγματεύσεις

ΛΙΜΑ.-

Οι αντάρτες του κινήματος "Τουπάκ Αμάρου", που εξακολουθούν να κρατούν 74 ομήρους στην οικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα, ανακοίνωσαν χτες πως αποδέχονται την πρόταση της περουβιανής κυβέρνησης για τη συγκρότηση επιτροπής που θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση που ξεκίνησε στις 17 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού, του Βατικανού, της κυβέρνησης της Γουατεμάλας και μίας ευρωπαϊκής χώρας.

Εκπρόσωπος των ανταρτών φέρεται να δήλωσε χτες πως δε σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν βία κατά των ομήρων. "Δε σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε εκτελέσεις, ούτε να δώσουμε τελεσίγραφα", φέρεται να είπε μέσω ασυρμάτου εκπρόσωπος των ανταρτών, που πιστεύεται πως ήταν ο αρχηγός της ομάδας που βρίσκεται στην οικία του Ιάπωνα πρέσβη, Νέστορ Σέρπα Καρτολίνι.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Σχεδιασμοί νέου Συντάγματος

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Τρία χρόνια χρειάστηκε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή να συντάξει το σχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας, το οποίο προβλέπει να μειωθούν οι εξουσίες του Προέδρου, να είναι εγγυημένο το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια παιδεία και στη δωρεάν ιατρική περίθαλψη, καθώς και να προστεθεί αναφορά στον θεό.

Υστερα από τη διάλυση του σοσιαλιστικού κράτους της Πολωνίας, νομικοί σύμβουλοι άρχισαν να επεξεργάζονται από το 1989 το νέο Σύνταγμα.

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να θέσει το σχέδιο Συντάγματος σε ψηφοφορία σήμερα και αργότερα να προχωρήσει η συζήτησή του και στο Κοινοβούλιο. Εφόσον υπερψηφιστεί και από τα δύο σώματα και τον Πρόεδρο, τότε θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σε ολόκληρη τη χώρα.

ΙΤΑΛΙΑ
Επιτροπή... για το πολιτικό σύστημα

ΡΩΜΗ.-

Οι πολύμηνες συζητήσεις και διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας, σχετικά με τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας, τελικά είχαν σαν αποτέλεσμα να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο Ελεύθερος Συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμφώνησε να προχωρήσει η πρόταση για τη δημιουργία της επιτροπής αυτής.

Μέχρι πρόσφατα, ο νεοφασίστας σύμμαχος του Μπερλουσκόνι, Τζιανφράνκο Φίνι είχε αντιταχθεί στην ιδέα αυτή, όμως, "άλλαξε γνώμη" όταν πήρε τη διαβεβαίωση ότι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων θα είναι και αυτή που προβλέπει την εκλογή του πρωθυπουργού της χώρας απευθείας από τους κατοίκους της χώρας. Μέχρι σήμερα, η εκλογή του πρωθυπουργού γίνεται από μια κάποια συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να λάβουν την υποστήριξη του Μπερλουσκόνι, ο πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, αποφάσισε την παράταση ισχύς νομοσχεδίου που επιτρέπει στον πρώην πρωθυπουργό να παραμείνει μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, μέχρι να ψηφίσει το ιταλικό Κοινοβούλιο άλλο νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία κατά την οποία πρόκειται να αποφασιστεί η παραπομπή ή μη σε δίκη του πρωθυπουργού Πρόντι αναβλήθηκε χτες, την πρώτη μέρα της συζήτησης, και μετατέθηκε για τις 28 Φλεβάρη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και σύγκρουση συμφερόντων, τις οποίες όμως αρνείται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ