Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αστυνομική βία ενάντια στους απεργούς

ΣΕΟΥΛ.-

Σε πεδίο μάχης, τυλιγμένο στην ομίχλη εκατοντάδων δακρυγόνων, μετατράπηκε χτες για αρκετές ώρες το κέντρο της Σεούλ. Οι πορείες δεκάδων χιλιάδων απεργών και φοιτητών σε διάφορα σημεία της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας δεν άργησαν να πάρουν τη μορφή βίαιων συγκρούσεων με τους αστυνομικούς. Λίγο νωρίτερα, εισαγγελείς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν "ανάψει" το πράσινο φως για τη σύλληψη των εφτά ηγετικών στελεχών της εκτός νόμου εργατικής ομοσπονδίας που έχουν βρει εδώ και μέρες καταφύγιο στον καθολικό καθεδρικό ναό "Μιονγκντόνγκ" της Σεούλ.

Οι πιο σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών αναφέρθηκαν σε μεγάλη λεωφόρο που βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό "Μιονγκντόγκ". Πάνω από 40.000 εργάτες και φοιτητές που διαδήλωναν σε κεντρικό πάρκο "συναντήθηκαν" με περίπου 12.000 αστυνομικούς. Λίγα μέτρα πιο πέρα, άλλοι 5.000 διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με εξίσου ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών άρχισαν λίγα λεπτά μετά τη βροχή εκατοντάδων δακρυγόνων. Παρά τους καπνούς και την αποπνικτική ατμόσφαιρα, οι διαδηλωτές δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα, ζητώντας, όχι μόνον την απόσυρση του αντεργατικού νόμου, αλλά και την παραίτηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ. Χαρακτηριστικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" αναφέρει ότι η ρίψη εκατοντάδων δακρυγόνων από τους αστυνομικούς είχε δημιουργήσει ένα μικρό νέφος ομίχλης πάνω από την πιο κεντρική περιοχή της Σεούλ. Μέχρι νωρίς χτες βράδυ, παρέμενε άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Ομως, πέρα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής 21ης μέρας του απεργιακού κύματος που σαρώνει τη Νότια Κορέα, οι πιο σημαντικές ειδήσεις "βγήκαν" από τα χείλη εισαγγελέων και δικαστικών.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Σεούλ, Τσόι Μπιονγκ - Κουκ, επικαλούμενος μάλιστα την κομμουνιστική απειλή από τη γειτονική Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, έδωσε το πράσινο φως για την επιδρομή των αστυνομικών στον καθεδρικό ναό όπου έχουν βρει καταφύγιο ηγετικά στελέχη της παράνομης συνδικαλιστικής ένωσης. "Εάν οι εργάτες δε σταματήσουν αμέσως τις παράνομες απεργίες, η κυβέρνηση θα αντιδράσει σταθερά και αποφασιστικά για να προστατέψει την εθνική ασφάλεια", υποστήριξε ο εισαγγελέας σε τηλεοπτικό μήνυμα που μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι η ΛΔ Κορέας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις απεργίες που κλυδωνίζουν τη χώρα, "καλώντας τις αντικυβερνητικές δυνάμεις να ξεσηκωθούν κατά της φιλοδυτικής κυβέρνησης"! Το επιχείρημα του εισαγγελέα Τσόι Μπιονγκ - Κουκ γι' αυτή τη δήλωση ήταν τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων, με το οποίο εκφραζόταν η συμπάθεια της Πιονγκ Γιανγκ για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στη Νότια Κορέα...

Είμαστε, λοιπόν, κοντά στη σύλληψη των ηγετικών στελεχών της εκτός νόμου συνδικαλιστικής οργάνωσης; Πιθανότατα, εάν, μάλιστα, συλλογιστεί κανείς πως το περασμένο 24ωρο συνελήφθη ο Κιμ Μπιονγκ - Σου, ηγέτης της Ενωσης Εργατών της βαριάς βιομηχανίας "Χάλα" στην παραθαλάσσια πόλη Μόκπο. Είναι η πρώτη - και σίγουρα όχι η τελευταία... - σύλληψη συνδικαλιστή ηγέτη, από την έναρξη των εργατικών κινητοποιήσεων στις 26 Δεκέμβρη.

Ο αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ, που συρρικνώνει τα κεκτημένα δικαιώματα χρόνων, δέχτηκε ισχυρό ράπισμα από αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Ενώσεων. Τετραμελές κλιμάκιο της οργάνωσης, που επισκέφθηκε για αρκετές μέρες τη Νότια Κορέα και συναντήθηκε με συνδικαλιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε χτες ότι ο σκοπός του αντεργατικού νόμου "είναι η εξάλειψη της ικανότητας ακόμη και της ύπαρξης των ελεύθερων συνδικάτων στη Ν. Κορέα". Χαρακτήρισε τον πολύκροτο νόμο "οχληρό πισωγύρισμα στην εποχή της δικτατορίας", που αυξάνει τις ανησυχίες για "την πορεία της δημοκρατίας" στη Νότια Κορέα! Μάλιστα, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Ενώσεων, που αντιπροσωπεύει συνδικάτα από 195 χώρες, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο και να μη συλλάβει τα 19 συνδικαλιστικά στελέχη που κρύβονται σε καθεδρικό ναό ή στους τόπους δουλιάς για να αποφύγουν τη σύλληψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ