Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προς συμβιβασμό;

ΣΟΦΙΑ.-

Η διελκυστίνδα αντιπολίτευσης - κυβερνώντος κόμματος στη Βουλγαρία δείχνει να φτάνει σε κομβικό σημείο: Μετά την πρώτη υποχώρηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό την ασφυκτική πίεση των μαζικών διαδηλώσεων και των απεργιακών κινητοποιήσεων των οπαδών της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επιχειρούν πλέον να πετύχουν τον αντικειμενικό τους στόχο - διάλυση της κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.

Η αποδοχή της ιδέας πρόωρων εκλογών, αλλά στις αρχές του 1998, από τους Σοσιαλιστές δεν ικανοποιεί την ΕΔΔ, η οποία συνεχίζει να πυροδοτεί ένταση στη Σόφια.

Η συμβιβαστική πρόταση, την οποία έθεσε επί τάπητος ο εντός ολίγου και επισήμως Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, βρίσκεται "κάπου στη μέση". Η ΕΔΔ ζητά εκλογές το Μάη, οι Σοσιαλιστές μιλούν για το τέλος του έτους, άρα, λέει ο νέος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, αν οριστεί ως ημερομηνία το τέλος Ιουνίου, θα υπάρξει συμφωνία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ενώ η συμβιβαστική αυτή πρόταση μένει να αποδειχθεί κατά πόσον θα γίνει αποδεκτή, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προσκαλούν την κυβέρνηση σε "διαπραγματεύσεις". Ο Ιβάν Κοστόφ της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, όμως, θέτει ως προϋπόθεση για "ουσιαστικές" συνομιλίες την (πλήρη! ) "αποδοχή των όρων μας" από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μεταξύ των απαιτήσεων της αντιπολίτευσης είναι ο διορισμός νέων διευθυντών στην Κεντρική Τράπεζα και η σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για να διαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Από την άλλη μεριά, μένει ακόμη εκκρεμές το θέμα ανάδειξης νέας κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς φαίνεται ότι τόσο ο Ζέλιου Ζέλεφ όσο και ο Πέταρ Στογιάνοφ το συναρτούν άμεσα με το θέμα των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ