Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στη Βουλή η κατάσταση της υγείας του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ. -

Οι προσπάθειες των βουλευτών της Κρατικής Δούμας να απομακρύνουν τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν από την εξουσία για λόγους υγείας δεν έχουν καμία νομική ισχύ, ανακοίνωσε το νομικό τμήμα της Δούμας. Ωστόσο, ο κομμουνιστής βουλευτής, πρόεδρος της Επιτροπής της Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν, ο οποίος είχε κάνει τη Δευτέρα τη σχετική πρόταση, δήλωσε ότι θα επιμείνει να ψηφιστεί την Παρασκευή απόφαση για απομάκρυνση του Γιέλτσιν. Το Σύνταγμα προβλέπει μόνο ότι ο Πρόεδρος παύει να ασκεί τα καθήκοντά του, αν η υγεία του είναι πολύ εξασθενημένη. Δε διευκρινίζει, όμως, ποιος αποφασίζει για το πόσο άρρωστος είναι ή ποιος παίρνει την τελική απόφαση για την απομάκρυνσή του.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έχοντας υπόψη του τα προαναφερόμενα, σε συνέντευξη Τύπου, ζήτησε τη σύσταση επιτροπής ιατρικών εμπειρογνωμόνων, η οποία θα πιστοποιήσει την πραγματική κατάσταση της υγείας του Γιέλτσιν. Με βάση τα συμπεράσματά της, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) "θα είναι σε θέση να λάβουν μια συνταγματική απόφαση", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. Σημείωσε, επίσης, ότι στην ουσία "η χώρα είναι ακυβέρνητη", ότι ο Γιέλτσιν, σε ολόκληρο το 1996 "εργάστηκε μόνο τέσσερις μήνες" και ότι περιορίστηκε σε προεκλογικές υποσχέσεις και όχι "σε πραγματική εργασία".

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας του Γιέλτσιν, ο επικεφαλής των θεραπόντων γιατρών Σεργκέι Μιρόνοφ δήλωσε χτες ότι η κατάσταση "σταθεροποιήθηκε σημαντικά", αλλά προειδοποίησε για πιθανές επιπλοκές, διότι, όπως είπε, η διπλή πνευμονία, από την οποία πάσχει ο Πρόεδρος, είναι πολύ σοβαρή ασθένεια. Πρόσθεσε δε ότι οι γιατροί απέτρεψαν "πνευμονικό οίδημα και καρδιακή ανεπάρκεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ