Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Επιτροπή... για το πολιτικό σύστημα

ΡΩΜΗ.-

Οι πολύμηνες συζητήσεις και διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας, σχετικά με τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας, τελικά είχαν σαν αποτέλεσμα να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο Ελεύθερος Συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμφώνησε να προχωρήσει η πρόταση για τη δημιουργία της επιτροπής αυτής.

Μέχρι πρόσφατα, ο νεοφασίστας σύμμαχος του Μπερλουσκόνι, Τζιανφράνκο Φίνι είχε αντιταχθεί στην ιδέα αυτή, όμως, "άλλαξε γνώμη" όταν πήρε τη διαβεβαίωση ότι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων θα είναι και αυτή που προβλέπει την εκλογή του πρωθυπουργού της χώρας απευθείας από τους κατοίκους της χώρας. Μέχρι σήμερα, η εκλογή του πρωθυπουργού γίνεται από μια κάποια συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να λάβουν την υποστήριξη του Μπερλουσκόνι, ο πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, αποφάσισε την παράταση ισχύς νομοσχεδίου που επιτρέπει στον πρώην πρωθυπουργό να παραμείνει μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, μέχρι να ψηφίσει το ιταλικό Κοινοβούλιο άλλο νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία κατά την οποία πρόκειται να αποφασιστεί η παραπομπή ή μη σε δίκη του πρωθυπουργού Πρόντι αναβλήθηκε χτες, την πρώτη μέρα της συζήτησης, και μετατέθηκε για τις 28 Φλεβάρη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και σύγκρουση συμφερόντων, τις οποίες όμως αρνείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ