ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΚΑΘΕΙΣ ΕΦ' Ω ΕΤΑΧΘΗ

Η εφημερίδα μας το έχει γράψει πολλές φορές. Το επαναλαμβάνουμε ακόμη μία: Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην Μ. Δαμανάκη, που τάσσεται αναφανδόν υπέρ του διαλόγου (και όχι μόνο του διαλόγου λέμε εμείς) για την Κεντροαριστερά και στους λεγόμενους "προεδρικούς" του ΣΥΝ, που παριστάνουν τους άκαμπτους αντιπολιτευόμενους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Είναι η εξής μία: Η μεν Μ. Δαμανάκη και πολλοί άλλοι δε βλέπουν το λόγο να παριστάνουν τους αντιπολιτευόμενους. Δε βλέπουν το λόγο που θα πρέπει να εμφανίζονται διαφορετικοί από την κυβέρνηση, τη στιγμή που έχουν την ίδια γενική επιλογή. Και κυρίως, δε βλέπουν το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να χαλαλίζουν τα νιάτα τους και να περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους σε μια τύποις αντιπολίτευση προς ένα κόμμα (το ΠΑΣΟΚ), που μπορεί να τους προσφέρει πολυπόθητες θέσεις και αξιώματα.

***

Σε αντίθεση με αυτούς, οι λεγόμενοι "προεδρικοί", ενώ δε διαφοροποιούνται στην πολιτική κατεύθυνση των παραπάνω ούτε κατά κεραίαν, ενώ και αυτοί την Κεντροαριστερά ονειρεύονται και επιζητούν, ωστόσο χαλιναγωγούν τις ορέξεις τους, κρατούν τα προσχήματα. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει το συγκεκριμένο ΚΚΕ, καθώς και πολλοί πραγματικά αριστεροί εργαζόμενοι.

Αυτά φοβούνται, γι' αυτό και επιμένουν στη δήθεν αυτόνομη πολιτική γραμμή. Με στόχο να δυναμώσει ο ΣΥΝ, ώστε να... διαπραγματευθεί με το ΠΑΣΟΚ, "πιέζοντας" για μια... προοδευτική πολιτική πρόταση! Με ποιο περιεχόμενο; Με εθνικά συμβούλια εξωτερικής, αγροτικής και εκπαιδευτικής πολιτικής, με... δημοκρατικές διαδικασίες στη συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού, με μηχανογράφηση του υπουργείου Οικονομικών, με... ειλικρινή διάλογο και άλλα παρόμοια του εκσυγχρονισμού.

Η Μ. Δαμανάκη, όμως, όπως επίσης και οι συν αυτή, δε χαμπαριάζουν από τέτοια. Ετσι, η πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ ξεσπάθωσε κάνοντας την εξής δήλωση: "Πρέπει να ανοίξει διάλογος για την Αριστερά. Το φορτίο είναι βαρύ.... ". Αυτά υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό "και απαντώντας σε ερωτήσεις με αφορμή τις σκέψεις Σημίτη περί διαλόγου για την κεντροαριστερά", όπως μας πληροφορεί ο Τύπος. Μάλιστα η Μ. Δαμανάκη είπε και κάτι άλλο: "Είναι υπαρκτό το θέμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ελέγχεται, αλλά όχι να σταθεί εμπόδιο"!..

***

Το θέμα δεν είναι, βέβαια, καινούριο. Ηταν πεντακάθαρο στους κομμουνιστές από τον καιρό που οι εν λόγω προσπαθούσαν να "ανανεώσουν", δηλαδή να διαλύσουν, το ΚΚΕ. Ηταν φανερή η στόχευσή τους. Γιατί; Γιατί η σοσιαλδημοκρατία σοσιαλδημοκρατικά φαγητά ορέγεται... Και βέβαια, πάει πολύ να τα ορέγεται κανείς επί τόσα χρόνια και διάφορες σκοπιμότητες να τον εμποδίζουν να απλώσει χέρι! Αν και εδώ που τα λέμε, πολλοί από τον ΣΥΝ καθόλου δεν εμποδίστηκαν, χάρη στην πολιτική του κόμματός τους. Σε αγαστή συνεργασία και συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ έγιναν νομάρχες, δήμαρχοι, στελέχη οργανισμών, εκπονούν προγράμματα της ΕΕ και γενικά αναπτύσσουν διάφορες επωφελείς δραστηριότητες...

***

Εχει, βέβαια, σημασία να δει κανείς και τη χρονική στιγμή που ξετυλίγονται αυτά τα παντρολογήματα. Είναι η στιγμή που οι εκδηλώσεις ανάκαμψης του μαζικού κινήματος έχουν γίνει έντονα αισθητές. Είναι η στιγμή που η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική πραγματοποιεί μια νέα επέλαση στην παραγωγική βάση της χώρας, στο βιοτικό επίπεδο και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι η στιγμή που προωθούνται ΝΑΤΟικές "λύσεις" στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ενώ προετοιμάζεται η ψήφιση της δήθεν αναθεωρημένης Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτό είναι το πλαίσιο. Και επειδή η κυβερνητική πολιτική θα γίνει ακόμη πιο επιθετική, στην κυβέρνηση χρειάζονται μέτρα που θα σφίγγουν πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό του λαού. Μια τέτοια θηλιά είναι η Κεντροαριστερά. Με τη συγκρότηση της οποίας, όπως πιστεύουν, θα εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις, θα πιαστούν στο δόκανο νέες λαϊκές μάζες και το καράβι της "σύγκλισης" θα αρμενίζει απερίσπαστο... Τέτοια όνειρα κάνουν οι των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Και όχι μόνο αυτοί φυσικά. Αλλά και η άρχουσα τάξη και οι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί και διάφορα εκδοτικά συγκροτήματα.

Με τη μόνη διαφορά, ότι δεν μπορούν, ό,τι και να κάνουν, να διαγράψουν από τον χάρτη την ύπαρξη της μιας όχθης, στην οποία βρίσκονται τα μονοπώλια και οι παρατρεχάμενοί τους και της άλλης όχθης, στην οποία βρίσκονται ο λαός, πρωτοπόρα στοιχεία του, πολλοί αριστεροί αγωνιστές και το ΚΚΕ.

Ο καθείς εφ' ω ετάχθη.

Μ.

Οι εκδηλώσεις ανάκαμψης του λαϊκού κινήματος έχουν γίνει έντονα αισθητές. Και επειδή η κυβερνητική πολιτική θα γίνει ακόμη πιο επιθετική, στην κυβέρνηση χρειάζονται μέτρα που θα σφίγγουν πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό του λαού. Μια τέτοια θηλιά είναι η Κεντροαριστερά

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΔΑΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Αγώνας για μια καλύτερη παιδεία

- Τη Δευτέρα ξεκινά η απεργία διαρκείας των καθηγητών. Τι είναι αυτό που σπρώχνει τους καθηγητές να κατέβουν από τη σχολική έδρα στους δρόμους;

- Η βασική αιτία είναι τα προβλήματα που συνεχώς συσσωρεύονται στη δημόσια δωρεάν παιδεία από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Μια πολιτική που παρά τις πομπώδεις και υποκριτικές εξαγγελίες για την παιδεία που στα λόγια την κατατάσσει πρώτη στις προτεραιότητες, στην πράξη την αντιμετωπίζει σαν προβληματική επιχείρηση και προσπαθεί να την ξεφορτωθεί με το μικρότερο δυνατό κόστος. Γι' αυτό βλέπουμε κάθε χρόνο τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού να συρρικνώνονται διαρκώς και μαζί τους να συρρικνώνεται και το εύρος της δημόσιας δωρεάν παιδείας και φυσικά να υποβαθμίζεται ολοένα το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο του καθηγητή.

Η πολιτική αυτή δεν είναι ευκαιριακή, ούτε αποτέλεσμα της ανικανότητας κάποιων "άσχετων" και "ανίκανων γραφειοκρατών" αλλά συνειδητή επιλογή υποταγής των κυβερνώντων στα κελεύσματα του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου". Επιδιώκει όχι τη δημιουργία πολιτών με εύρος γνώσεων και επιστημονική κατάρτιση αλλά στη δημιουργία εργατικού δυναμικού - μισοειδικευμένου - βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ανίκανου να αντιστέκεται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Για μια τέτοια "εκπαίδευση" δε χρειάζεται εκπαιδευτικός οικονομικά, επιστημονικά και κοινωνικά αναβαθμισμένος αλλά μίζερος και εξαθλιωμένος δημόσιος υπάλληλος. Ολα αυτά είναι που μας σπρώχνουν να κατεβούμε στους δρόμους.

- Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι επιπτώσεις που θα επιφέρει στο εισόδημα των εκπαιδευτικών η εφαρμογή του νέου μισθολογίου;

- Το νέο μισθολόγιο όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την οικονομική θέση του καθηγητή αλλά αντίθετα τον καταδικάζει σε μια πολύχρονη λιτότητα παρατεταμένη και αδιαπραγμάτευτη. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι όχι μόνο δε δίνει καμιά αύξηση όπως θέλουν να παρουσιάσουν η κυβέρνηση και ΜΜΕ, αλλά το πάγωμα ακόμα και τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμα και η δεύτερη πρόταση της κυβέρνησης επί του νέου μισθολογίου των καθηγητών, βαδίζει ακριβώς στα ίδια βήματα με την πρώτη. Περιέχει επίσης διατάξεις που αποβλέπουν στη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μέρος των αμοιβών τους που ονομάζεται "κίνητρο απόδοσης" περικόπτεται, ακόμα και τις μέρες που ο καθηγητής έχει αναρρωτική άδεια. Ακόμη δίνει το δικαίωμα στον διευθυντή με τη σύμφωνη γνώμη και του προϊσταμένου, να περικόπτει αυτό το επίδομα με εντελώς ασαφή κριτήρια εντείνοντας τον αυταρχισμό και την τρομοκράτηση των καθηγητών στο σχολείο. Τέλος, καταργεί ουσιαστικά μια κατάκτηση του κλάδου, το επίδομα των τριμήνων, το οποίο το δραχμοποιεί, πράγμα που σημαίνει την εξανέμισή του με την πάροδο των χρόνων.

- Ποιος είναι κατά την άποψη της ΔΕΕ ο πιο ασφαλής τρόπος για να έχει αυτός ο αγώνας αποτελέσματα;

- Βασική προϋπόθεση είναι πρώτα από όλα η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των συναδέλφων, η παρουσία τους στις απεργιακές επιτροπές, η βοήθειά τους στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, των γονιών και των μαθητών μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση. Ο δεύτερος στη σειρά αλλά όχι και στη σημασία παράγοντας, είναι κατά την άποψη της ΔΕΕ η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη των καθηγητών με τους άλλους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική την οποία προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση.

Φ. Κ.

ΧΕΡΩΚΙΑ

"ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΒΗΜΑ για την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης της φτώχειας και της ανεργίας", χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς τη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (σελίδα 6).

ΣΤΟ ΚΕΝΟ έπεσε η "συγνώμη" του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Κορέας, για την εσπευσμένη και χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης ψήφιση του αντεργατικού νόμου στο νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο. Οι απεργίες και οι μαζικές διαδηλώσεις επαναλήφτηκαν στους δρόμους της Σεούλ και άλλων πέντε πόλεων, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν οι προχτεσινές βίαιες συμπλοκές (σελίδα 8).

ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ρυθμούς οι Ισραηλινοί αδειάζουν τις εγκαταστάσεις που στέγασαν τον ισραηλινό στρατό στην πόλη της Χεβρώνας. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια από εξτρεμιστές και των δύο πλευρών (σελίδα 9).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ διαμαρτυρίας εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ θα πραγματοποιηθούν αύριο σε πέντε καταστήματα του "Κωτσόβολου" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στο διευρυμένο ωράριο ως τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, που εφαρμόζει η επιχείρηση (σελίδα 12).

ΔΙΠΛΟ χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την υγεία, καθώς προβλέπει - όπως και τα παλιότερα σχέδια Πεπονή - ημερήσιο ή ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο διαφοροποιημένο κατά κατηγορία ιατρικών υπηρεσιών ή συνολικό νοσήλιο (κλειστό) κατά διαγνωστική κατηγορία (σελίδα 18).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ