ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Γενάρη 1997
Σελ. /56
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αναγκαία η συντονισμένη και καθολική αντίσταση

Βασική προϋπόθεση και στοιχείο αυτής της προσπάθειας ανατροπής των εργασιακών σχέσεων είναι, κατά την έρευνα, "ο κοινωνικός διάλογος στο χώρο των δημοσίων οργανισμών, που παραδοσιακά έπαιξε σπουδαίο ρόλο και σήμερα πρέπει να ενταθεί"...

Συχνά ακούμε από ορισμένους υποστηρικτές της "ελεύθερης αγοράς" ότι η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, η συμμετοχή του "ιδιωτικού τομέα", αλλά και η πορεία προς την "κοινωνία της πληροφορικής" θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Ας δούμε τι λέει η έρευνα της ΕΕ για αυτό το θέμα.

"Οι ιδιωτικές εταιρίες δικτύου, αυτές που παρέχουν υπηρεσίες, καθώς κι εκείνες που εμφανίζονται σε νέους τομείς, όπως κινητή τηλεφωνία και τηλεειδοποίηση, θα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει μέχρι σήμερα 114.000 νέες θέσεις εργασίας". Ομως κάτι τέτοιο δεν έγινε και ούτε βέβαια πρόκειται να γίνει στο μέλλον.Γιατί;

"Γιατί η χρήση των νέων τεχνολογιών, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το βασικό προσωπικό και η αποφυγή πληρότητας προσωπικού χρησιμοποιούνται για να ελαχιστοποιούν τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας".

Για παράδειγμα η "British TELECOM" ενώ έχασε, λόγω ιδιωτικοποίησης από το 1984, 110.000 θέσεις εργασίας, κατά την ίδια περίοδο οι νέες εταιρίες που δημιουργήθηκαν έδωσαν λιγότερες από 40.000 θέσεις εργασίας. Στο Βέλγιο οι νέες εταιρίες δημιούργησαν λιγότερες από 1.000 θέσεις εργασίας κι αυτές για υπερωριακή απασχόληση, ενώ χάθηκαν περίπου 20.000 θέσεις!

Το επόμενο διάστημα σίγουρα θα επιταχύνεται η εμφάνιση εταιριών παροχής υπηρεσιών. Ομως αυτές θα προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό, που θα μπορεί άμεσα να αποδώσει "και με βασικό στόχο τον υψηλό τζίρο ανά εργαζόμενο". Η ραγδαία εμφάνιση ιδιωτικών εταιριών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, πέρα από τις εργασιακές σχέσεις, θα έχει και μια άλλη επίπτωση. Θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και στην αύξηση της δύναμης - οικονομικής και πολιτικής - των μεγάλων εταιριών παραγωγής και διακίνησης τηλεπικοινωνιακού υλικού, οι οποίες θα διαμορφώνουν και θα ελέγχουν την τηλεπικοινωνιακή αγορά, προωθώντας τις δικές τους γενικότερες στρατηγικές επιλογές.

Υστερα από όσα συνοπτικά αναφέρθηκαν, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η έρευνα αυτή της ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, αλλά και γενικότερα.

Γίνεται φανερό ότι το πολυεθνικό κεφάλαιο στις τηλεπικοινωνίες οργανώνει, ενιαιοποιεί και προωθεί τη δράση και την ιδεολογική του παρέμβαση για την υλοποίηση των στρατηγικών του επιλογών.Στο στόχαστρο αυτής του της προσπάθειας βρίσκεται ο ρόλος και το περιεχόμενο του δημόσιου τομέα και οι εργασιακές κατακτήσεις των εργαζόμενων στις τηλεπικοινωνίες.

Και πρέπει να πάρουμε υπόψη μας πως δεν πρόκειται μονάχα για μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα με προοπτική, αλλά και για έναν τομέα που έχει να κάνει με την πληροφόρηση και την επικοινωνία πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με την έρευνα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, τη διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτιστικής συνείδησης, "κοινής γνώμης" και κοινωνικής στάσης.

Αν ένα συμπέρασμα είναι αυτονόητο από τη μελέτη αυτή της έρευνας, αυτό είναι η ανάγκη άμεσης, συντονισμένης και καθολικής αντίστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, πλατιών κοινωνικών δυνάμεων, σ' αυτά τα σχέδια της ΕΕ και των πολυεθνικών.

Αυτή η αντίσταση δεν μπορεί να εξαντλείται σε κάποιες διαμαρτυρίες, "έξυπνες" προτάσεις, εύστοχες συζητήσεις, ούτε ακόμα ακόμα να περιορίζεται σε κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε δύο βασικούς άξονες θα πρέπει να κινηθεί η αντίσταση του συνδικαλιστικού κινήματος.

α) Σε μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη ιδεολογική καμπάνια προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό, όπου πειστικά και επιχειρηματολογημένα θα καταδείχνονται οι στοχεύσεις αυτής της πολιτικής, οι υπεύθυνοι και οι επιδιώξεις τους, οι άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην εθνική οικονομία, στις εργασιακές κατακτήσεις των εργαζόμενων, στο αναπτυξιακό μέλλον του τόπου. Να αποκαλύπτεται και να συνειδητοποιείται ταυτόχρονα δηλαδή το έντονα ταξικό της περιεχόμενο.

β) Στην επιδίωξη οικοδόμησης πλατιών κοινωνικών συμμαχιών,όπου θα είναι με σαφήνεια προσδιορισμένοι οι αντίπαλοι και οι στόχοι και η ανάγκη αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Το αίτημα για δημόσιο χαρακτήρα των τηλεπικοινωνιών, παράλληλα με την υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων,μπορεί να αποτελέσει μια σταθερή βάση οικοδόμησης κοινωνικών συμμαχιών σε σωστό προσανατολισμό. Ομως δεν μπορεί πια το αίτημα αυτό να περιορίζεται μόνο στο πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων οργανισμών, ούτε βέβαια να σημαίνει υπεράσπιση του μέχρι σήμερα ρόλου του δημοσίου τομέα της οικονομίας. Το σημαντικότερο, στις σημερινές συνθήκες και συσχετισμούς, είναι το συνδικαλιστικό κίνημα να απαιτήσει και να επιβάλει ένα αντιμονοπωλιακό - προοδευτικό - αναπτυξιακό περιεχόμενο στην κρατική παρέμβαση στους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, με σαφή ανθρωποκεντρικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, προς όφελος των εργαζόμενων και της λαϊκής οικονομίας.Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και το κριτήριο του ρόλου του δημοσίου τομέα στην οικονομία.

Το συνδικαλιστικό κίνημα και μπορεί και πρέπει να επιβάλει τη δική του προοδευτική αντίληψη για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, δικαιώνοντας για μια ακόμα φορά το ριζοσπαστικό - προοδευτικό του χαρακτήρα ως ταξικό κίνημα.

Το ερώτημα είναι: Θα μπορέσουν όλες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών να σταθούν αντάξιες της ιστορικής διαδρομής του συνδικαλιστικού κινήματος αυτού του χώρου; Πιστεύω πως πολύ σύντομα όλοι μας θα κληθούμε να απαντήσουμε έμπρακτα σ' αυτό το ερώτημα.

Τα κείμενα έγραψε ο Σωκράτης ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ζοφερή πραγματικότητα και εφιαλτικές προβλέψεις

Μελέτη - σοκ που έγινε για λογαριασμό της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, προδιαγράφει το επιπλέον χάσιμο εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως την ιδιωτικοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - η γνωστή COMMISSION - μέσω της 5ης και 13ης Διεύθυνσης, ανέθεσε στην εταιρία ΒΙΡΕ να εκπονήσει μελέτη για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών στην απασχόληση, στις χώρες της ΕΕ. Το αποτέλεσμα της μελέτης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, όχι μόνο για τις διαπιστώσεις και τα στοιχεία που αναφέρει, αλλά κυρίως για τις "αναγκαίες αλλαγές" και τις κατευθύνσεις που προτείνει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έρευνα για το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα και το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Ας δούμε ορισμένα βασικά συμπεράσματα, αυτής της έρευνας:

1. "Οι ρυθμιστικές αλλαγές", λόγω της απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, θα έχουν σαν αποτέλεσμα 44.500 λιγότερες θέσεις εργασίας για τα αμέσως επόμενα χρόνια! Αυτή η απώλεια θα προστεθεί στις 200.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν από τους τηλεπικοινωνιακούς κρατικούς οργανισμούς της ΕΕ από το 1992 - 1995, λόγω της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων.

2. Η τάση μείωσης του προσωπικού στις τηλεπικοινωνίες θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Η εμφάνιση νέων εταιριών στην αγορά και οι ανάγκες του "ανταγωνισμού" θα αναγκάσουν τους "παραδοσιακούς οργανισμούς" (έτσι ονομάζονται οι δημόσιες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών), να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 275.000 εργαζόμενους μέχρι το 2005!

3. Σαν αποτέλεσμα της "απελευθέρωσης" των τηλεπικοινωνιών, οι μέχρι σήμερα δημόσιοι οργανισμοί "από δημόσια μονοπώλια που επιτελούν λειτουργίες στην έσω χώρα και είναι γνωστοί για την τεχνική τους κουλτούρα, θα πρέπει να μετατραπούν εν μέρει ή πλήρως, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με μετόχους που θα λειτουργούν σε ένα ανταγωνιστικό και διεθνές περιβάλλον...".

Αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε μείωση προσωπικού και κυρίως "στη μείωση του προσωπικού που δεν έχει ιδιαίτερα προσόντα, στο διοικητικό προσωπικό, στο προσωπικό δικτύου και συντήρησης και σε μια αύξηση προσωπικού που ασχολείται με το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις υπηρεσιών και στο μάρκετινγκ".

4. Ταυτόχρονα, "οι δημόσιοι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να αλλάξουν τη δομή και τους στόχους των δραστηριοτήτων τους" και ήδη αυτή η "προσαρμογή" έχει αρχίσει.

Οι αλλαγές αφορούν:

α) Τη μεταφορά δραστηριοτήτων (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση, επισκευές) σε θυγατρικές εταιρίες και την ανάθεση σύγχρονων δραστηριοτήτων (π.χ. κινητή τηλεφωνία) σε ιδιωτικές εταιρίες, με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

β) Τη διαμόρφωση διεθνών συμμαχιών, που βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, έφεραν όμως "ποιοτικές αλλαγές που κυρίως αφορούν τη μετατόπιση των κέντρων διαμόρφωσης των αποφάσεων".

Περισσότερη "ευελιξία"

Ολη αυτή η διαδικασία "απελευθέρωσης" και ιδιωτικοποίησης έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στις τηλεπικοινωνίες. Η έρευνα της ΒΙΡΕ πέρα από διαπιστώσεις, προτείνει "αλλαγές στην κατεύθυνση μιας περισσότερο ευέλικτης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού". Τι σημαίνει αυτό;

1) Τα "απρόσωπα κριτήρια εργασιακών σχέσεων που ισχύουν σήμερα, όπωςσχεδιασμένη διοίκηση προσωπικού (δηλαδή οργανογράμματα, καθηκοντολόγιο, κανονισμοί κλπ), προαγωγές βάσει αρχαιότητας, κλιμακωτές αποζημιώσεις κλπ", πρέπει - κατά την έρευνα - να αντικατασταθούν από ένα "πιο ευέλικτο τύπο εργασιακών σχέσεων που να χαρακτηρίζεται από προσωπικές προοπτικές οι οποίες αρμόζουν καλύτερα σε μια ανταγωνιστική αγορά". Παρακάτω η έρευνα γίνεται πιο συγκεκριμένη: "Η αμοιβή, η αξιολόγηση και η προαγωγή θα κρίνονται κατά περίπτωση βάσει της ατομικής αξίας του εργαζόμενου και όχι της αρχαιότητας".

Η διοίκηση προσωπικού στους δημόσιους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών πρέπει, κατά την έρευνα, "να στηρίζεται αποκλειστικά σε ευέλικτα μοντέλα με προσωπικά σχέδια καριέρας".

2) Η περίφημη "ανταγωνιστικότητα", διαπερνά όλη τη λογική της μελέτης και στο όνομά της υποτάσσονται τα πάντα.Ετσι, στους δημοσίους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών, "πολλές θέσεις εργασίας ανειδίκευτων εργαζόμενων πρέπει να εξαφανιστούν. Υπάρχει ανάγκη επαγγελματικής οριοθέτησης των ανειδίκευτων". Με λίγα λόγια, πρέπει να μπει ημερομηνία λήξης στο εργασιακό μέλλον των ανειδίκευτων και να τους πούμε ότι η προοπτική τους είναι η μόνιμη ανεργία!

Ταυτόχρονα, κατά τη μελέτη, πρέπει να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων (δηλαδή να φύγουν ή να απολυθούν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι) και να εξασφαλιστεί η πλήρης δυνατότητα "οριζόντιας κινητικότητας" όλου του προσωπικού.

3) Οι μισθοί είναι - σύμφωνα με την έρευνα - ένα "εμπόδιο" στην επίτευξη της "ανταγωνιστικότητας". Το σημερινό σύστημα αμοιβής του προσωπικού πρέπει να αλλάξει. "Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν - και ήδη αυτό υλοποιείται - τουλάχιστον μέρος της αμοιβής τους σε μια πιο ευμετάβλητη βάση".

Για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, "η αυξανόμενη χρήση των επί συμβάσει εργαζόμενων, είναι μια λύση η οποία βοηθά στην προσαρμογή μας σ' αυτή την κατεύθυνση ".

Το "πρόβλημα" της μείωσης του προσωπικού των δημοσίων οργανισμών τηλεπικοινωνιών είναι για τη μελέτη ένα βασικό, αλλά και δύσκολο πρόβλημα. Πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς "κοινωνικές αναταραχές και συγκρούσεις".

Ετσι, ανάλογα με τη χώρα, τις παραδόσεις, την αντίσταση του συνδικαλιστικού κινήματος (που στις χώρες του Νότου, κατά την έρευνα, συνεχίζει να αντιστέκεται), τις πολιτικές συγκυρίες κλπ, η έρευνα προτείνει:

α) Σχέδια "εθελούσιας εξόδου".

β) Αναθεώρηση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζόμενων.

γ) "Εθελούσια" μείωση του ωραρίου (με μείωση αποδοχών).

δ) Μη αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται.

ε) Συνεχή εκπαίδευση...

Ηδη τέτοια σενάρια έχουν εφαρμοστεί σε δημόσιους οργανισμούς χωρών της ΕΕ. Για παράδειγμα: Στην Αγγλία η "British TELECOM",μείωσε το προσωπικό της από 264.000 το 1980 σε 132.500 το 1995 (μείωση κατά 50%) με το σύστημα της"εθελούσιας" εξόδου.

Μια τράπεζα έδιωξε τον Κίγκαν!

Το παρασκήνιο της παράξενης αποχώρησης του πετυχημένου προπονητή από τη Νιούκαστλ

Σαν μια μαύρη μέρα στην ιστορία του συλλόγου θα μείνει για πάντα γραμμένη η Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 1997 για τους υπεύθυνους και τους οπαδούς της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Νιούκαστλ. Εκείνο το πρωινό αποδείχτηκε πολύ μουντό για του οπαδούς των ανθρακωρύχων και βέβαια δεν έφταιγε μόνο ο συνηθισμένος καιρός στη "Γηραιά Αλβιόνα". Ο τεχνικός της ομάδας, ο άνθρωπος που έφερε την άνοιξη στο Νιούκαστλ, ο Κέβιν Κίγκαν υπέβαλε την παραίτησή του ρίχνοντας από τα σύννεφα τους υπεύθυνους της ομάδας και βυθίζοντας στην κατήφεια τους χιλιάδες οπαδούς της.

Η απόφαση του Κέβιν Κίγκαν να εγκαταλείψει την τεχνική ηγεσία της Νιούκαστλ έγινε από την πρώτη στιγμή το πρώτο θέμα στην Αγγλία και απασχόλησε εκτεταμένα το σύνολο των αγγλικών ταμπλόιντ.

Η παραίτηση του Κίγκαν όμως, πέρα από το ξαφνικό σοκ προκάλεσε και πολλές απορίες για τους λόγους κάτω από τους οποίους ό άλλοτε καλύτερος παίκτης της Ευρώπης οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

"Είναι εντελώς προσωπική απόφαση και δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι. Εφθασα την ομάδα όσο πιο ψηλά μπορούσα και νομίζω ότι ήταν η κατάλληλη ώρα να αποχωρήσω", δήλωσε ο Κίγκαν μετά την παραίτησή του προσπαθώντας να εξηγήσει το γιατί έφυγε. Παρ' όλα αυτά όμως, οι εξηγήσεις του δεν έγιναν και πολύ πιστευτές. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά. Αγχος και κούραση, ήταν μερικές από τις αιτίες που παρουσίασαν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων σχετικά με την παραίτηση.

Ομως το σενάριο που τάραξε τα νερά ήταν οι σχέσεις του Κέβιν Κίγκαν με τον χορηγό της ομάδας, την πολυεθνική τράπεζα Νατγουέστ και το έφερε στην επιφάνεια η αγγλική εφημερίδα "Ομπσέρβερ". Οπως εικάζεται, οι υπεύθυνοι της τράπεζας ήταν αυτοί που οδήγησαν τον Κίγκαν σε παραίτηση τη δεδομένη στιγμή.

Η ιστορία έχει τις ρίζες της στα μέσα του καλοκαιριού. Υστερα από την εκπληκτική πορεία της περσινής περιόδου, όπου λίγο έλειψε να κατακτήσει το πρωτάθλημα (το κέρδισε η Μάντσεστερ στο παραπέντε) άνοιξε την όρεξη στους υπεύθυνους της Νιούκαστλ. Ετσι με πρωτεργάτη τον Κίγκαν αποφάσισαν να βάλουν την ομάδα στο χρηματιστήριο με στόχο να αυξήσουν το κεφάλαιο της ομάδας. Προκειμένου να πετύχουν στην προσπάθειά τους αυτή οι υπεύθυνοι της αγγλικής ομάδας στράφηκαν στη Νατγουέστ, αφού οι σχέσεις του γενικού διευθυντή με τη Νιούκαστλ ήταν πολύ στενές καθώς είναι οπαδός της ομάδας. Ετσι άρχισαν οι προσπάθειες μετοχοποίησης.

Ομως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν οι υπεύθυνοι της Τράπεζας. Οι πρώτες δηλώσεις του Κίγκαν λίγο πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος, ότι φέτος διανύει την τελευταία χρονιά του στο Νιούκαστλ, έβαλαν σε σκέψεις του τραπεζικούς που έβλεπαν τα σχέδιά τους να τρίζουν. Εάν έφευγε ο Κίγκαν, τα πράγματα άλλαζαν. Αφ' ενός μεν οι μετοχές δε θα είχαν και την αξία που ονειρευόταν οι εκπρόσωποι της Νατγουέστ, αφ' ετέρου θα δημιουργούνταν και μια σειρά προβλημάτων. Για παράδειγμα, η διαφημιστική καμπάνια που θα περιλάμβανε το όνομα του Κίγκαν θα πήγαινε στράφι, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι παραπλάνησαν και τους υποψήφιους αγοραστές των μετοχών. Ετσι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει ήταν να φύγει ο Κίγκαν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλωστε για αυτούς αυτό που μέτραγε πιο πολύ ήταν το οικονομικό μέρος της υπόθεσης και δεν μπορούσαν να ασχοληθούν με το συναισθηματικό μέρος της. Αυτό το άφησαν για τους οπαδούς. Μπ. ΤΣ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Δοκιμάζονται οι πρωτοπόροι

Ο Ολυμπιακός εκτός έδρας στην Καβάλα. Στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟ με τον ανεβασμένο Ηρακλή. Επικίνδυνη έξοδο και για την ΑΕΚ στην Ξάνθη

Με σκοπό να καλύψουν το χαμένο έδαφος οι δυο πρωτοπόροι της Α' Εθνικής Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αγωνίζονται σήμερα εκτός και εντός έδρας αντίστοιχα.

Οι "ερυθρόλευκοι" ταξιδεύουν στην Καβάλα όπου αντιμετωπίζουν την τοπική ομάδα με βαριά ψυχολογία ύστερα και από την τελευταία αποτυχία με τη Σκόντα Ξάνθη στο Καραϊσκάκη. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς ψάχνουν το καλό εαυτό των προηγούμενων αγωνιστικών και με όπλο την πολύ καλή παράδοση φέτος στα εκτός έδρας παιχνίδια, θα προσπαθήσουν να ξαναγυρίσουν στις νίκες μετά από δύο αγωνιστικές. Παρ' όλα αυτά όμως, οι Καβαλιώτες δεν περιμένουν τους Πειραιώτες και με "ανοιχτές αγκάλες" και με όπλο την ισχυρή έδρα θα προσπαθήσουν για το καλύτερο. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 4.30μμ και θα μεταδοθεί ζωντανά από το ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΤ.

Ο έτερος συγκάτοικος της κορυφής Παναθηναϊκός υποδέχεται στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Ηρακλή με σκοπό τη νίκη, αλλά και την καλή απόδοση που λείπει τελευταία από τους παίκτες του Βέλιμιρ Ζάετς. Η απώλεια βαθμών στο Ηράκλειο καθώς και η μείωση της διαφοράς από την ΑΕΚ στη βαθμολογία, δεν επιτρέπουν άλλα στραβοπατήματα. Ο Ηρακλής όμως δεν προτίθεται να πέσει αμαχητί αφού με τον ερχομό του Αλκέτα Παναγούλια βρίσκεται σε αγωνιστική άνοδο. Το παιχνίδι θα αρχίσει στης 20.30 και θα μεταδοθεί απευθείας από το ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΤ.

Στην Ξάνθη δοκιμάζει τις δυνάμεις της η ΑΕΚ που θα προσπαθήσει να πιστοποιήσει για άλλη μια φορά την αγωνιστική άνοδο των τελευταίων αγωνιστικών, ξεπερνώντας ένα ακόμη εμπόδιο στην πορεία της για την κορυφή.

Αλλωστε σε συνδυασμό και με ένα τυχόν στραβοπάτημα του Ολυμπιακού στη γειτονική Καβάλα να βρεθεί στο ρετιρέ της βαθμολογίας. Οι γηπεδούχοι με ανεβασμένο το ηθικό από την επιτυχία του Καραϊσκάκη δε θα είναι εύκολη λεία για τον δικέφαλο. Τα υπόλοιπα παιχνίδια: Εδεσσαϊκος - Αθηναϊκός, Αρης - Απόλλωνας, Καστοριά - ΠΑΟΚ, Ιωνικός - Καλαμάτα, ΟΦΗ - Βέροια. Πανηλειακός - Παναχαϊκή (αύριο 3μμ ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΤ). Ολοι οι σημερινοί αγώνες αρχίζουν στις 3μμ.

Οι οικονομικές προσδοκίες της Νιούκαστλ φαίνεται να γέμισε προβλήματα

Οι οικονομικές προσδοκίες της Νιούκαστλ φαίνεται να γέμισαν προβλήματα τον Κίγκαν

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Ντέρμπι κορυφής

Φωτιά παίρνει το πρωτάθλημα της Β Εθνικής, αφού σήμερα και αύριο διεξάγονται δυο ντέρμπι που θα κρίνουν πολλά τόσο για την υπόθεση τίτλος όσο και για τα εισιτήρια που οδηγούν στα μεγάλα σαλόνια της Α Εθνικής. Στο Αγρίνιο ο γηπεδούχος Παναιτωλικός αντιμετωπίζει τον ένα εκ των τριών πρωτοπόρων, τον Παναργειακό. Αύριο οι άλλοι δυο συγκάτοικοι του ρετιρέ, Εθνικός και Τρίκαλα, κοντράρονται στο Καραϊσκάκη σε ένα παιχνίδι που ο νικητής θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο του που είναι ο προβιβασμός στη μεγάλη κατηγορία.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής: Πανσερραϊκός - Γιάννενα, Δόξα Δράμας - Πανελευσινιακός, ΕΑΡ - Απόλλων Καλαμαριάς, Νάουσα - Προοδευτική, Λάρισα - Πανιώνιος, Λεβαδειακός - Πύργος.

Οι αγώνες αρχίζουν στις 3μμ.

Η καριέρα του

Πλούσια από κάθε άποψη είναι η καριέρα του Κέβιν Κίγκαν, τόσο ως παίκτη όσο και ως προπονητή. Από τους καλύτερους παίκτες που ανέδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ας κάνουμε ένα φλας μπακ στην καριέρα του διεθνή πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή.

Γεννήθηκε το 1951 στο Αρμθορπ Γιορκσάιρ. Το 1971 εντάχθηκε στο δυναμικό της Λίβερπουλ αφήνοντας το εφηβικό τμήμα της Γιορκσάιρ. Ενα χρόνο αργότερα γίνεται διεθνής με την Εθνική, ενώ το 1977 - 78 βρίσκεται στην κορυφή της καριέρας του, αφού ανακηρύσσεται καλύτερος παίκτης της Ευρώπης και παίρνει μεταγραφή για το Αμβούργο. Το 1982 ξαναγυρίζει στην πατρίδα του και στη Νιούκαστλ, ενώ δυο χρόνια αργότερα εγκαταλείπει την ενεργό δράση. Το 1992 επιστρέφει ως προπονητής και οδηγεί τη Νιούκαστλ στη δεύτερη θέση.

Διακρίσεις: Πρωταθλητής Αγγλίας: 1973, 1975, 1977 με τα χρώματα της Λίβερπουλ. Κυπελλούχος Αγγλίας: 1974 με Λίβερπουλ. Κατάκτηση Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ: 1997 με Λίβερπουλ.

Ας σημειωθεί ότι όταν ο Κέβιν Κίγκαν άφησε τη Νιούκαστλ για το Αμβούργο, οι τότε υπεύθυνοι της ομάδας κάλεσαν τον Κένι Νταγκλίς να αντικαταστήσει τον Κίγκαν. Σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, ο Νταγκλίς καλείται να αντικαταστήσει τον Κίγκαν στο πάγκο της Νιούκαστλ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν για δυο μεγάλους ποδοσφαιριστές, που από ό,τι φαίνεται η μοίρα τους οδηγεί σε βίους παράλληλους.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Στις έδρες τους αγωνίζονται σήμερα οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας τόσο στον Νότιο όσο και στον Βόρειο όμιλο, Καλλιθέα και Τύρναβος αντίστοιχα. Παρ' όλα αυτά όμως το έργο τους δεν είναι και εύκολο, αφού η Καλλιθέα αντιμετωπίζει στο συνοικιακό ντέρμπι το Αιγάλεω στο "Ελ Πάσο", ενώ ο Τύρναβος υποδέχεται τον Ηρακλή Πτολεμαϊδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 15ης και στους δυο ομίλους:

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Ορέστης Ορεστιάδας - Αετός Σκύδρας, Νιγρίτα -Πιερικός, Αναγέννηση Γιαννιτσά - Λαμία, Αναγέννηση Αρτας - Αγροτικός Αστέρας, Ολυμπιακός Βόλου - Απόλλων Λάρισας, Λύκοι - Αλμωπός Αριδαίας, Ποσειδώνας Μηχανιώνας - Αμπελόκηποι, Αναγέννηση Κολινδρού - Αναγέννηση Καρδίτσας.

ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Μαρκό - Πάτρα, Εργοτέλης - Ηλυσιακός, Κέρκυρα - Ενωση Ρόδου Διαγόρα, Αγ. Νικόλαος - Ατρόμητος Αθ, Αιολικός - Κόρινθος, Ιάλυσος - Παναιγιάλειος, Ναυπακτιακός - Ηρόδοτος, Εθνικός Αστέρας - Βαρβασιακός.

Ωρα έναρξης 3μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ