Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μια τράπεζα έδιωξε τον Κίγκαν!

Το παρασκήνιο της παράξενης αποχώρησης του πετυχημένου προπονητή από τη Νιούκαστλ

Σαν μια μαύρη μέρα στην ιστορία του συλλόγου θα μείνει για πάντα γραμμένη η Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 1997 για τους υπεύθυνους και τους οπαδούς της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Νιούκαστλ. Εκείνο το πρωινό αποδείχτηκε πολύ μουντό για του οπαδούς των ανθρακωρύχων και βέβαια δεν έφταιγε μόνο ο συνηθισμένος καιρός στη "Γηραιά Αλβιόνα". Ο τεχνικός της ομάδας, ο άνθρωπος που έφερε την άνοιξη στο Νιούκαστλ, ο Κέβιν Κίγκαν υπέβαλε την παραίτησή του ρίχνοντας από τα σύννεφα τους υπεύθυνους της ομάδας και βυθίζοντας στην κατήφεια τους χιλιάδες οπαδούς της.

Η απόφαση του Κέβιν Κίγκαν να εγκαταλείψει την τεχνική ηγεσία της Νιούκαστλ έγινε από την πρώτη στιγμή το πρώτο θέμα στην Αγγλία και απασχόλησε εκτεταμένα το σύνολο των αγγλικών ταμπλόιντ.

Η παραίτηση του Κίγκαν όμως, πέρα από το ξαφνικό σοκ προκάλεσε και πολλές απορίες για τους λόγους κάτω από τους οποίους ό άλλοτε καλύτερος παίκτης της Ευρώπης οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

"Είναι εντελώς προσωπική απόφαση και δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι. Εφθασα την ομάδα όσο πιο ψηλά μπορούσα και νομίζω ότι ήταν η κατάλληλη ώρα να αποχωρήσω", δήλωσε ο Κίγκαν μετά την παραίτησή του προσπαθώντας να εξηγήσει το γιατί έφυγε. Παρ' όλα αυτά όμως, οι εξηγήσεις του δεν έγιναν και πολύ πιστευτές. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά. Αγχος και κούραση, ήταν μερικές από τις αιτίες που παρουσίασαν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων σχετικά με την παραίτηση.

Ομως το σενάριο που τάραξε τα νερά ήταν οι σχέσεις του Κέβιν Κίγκαν με τον χορηγό της ομάδας, την πολυεθνική τράπεζα Νατγουέστ και το έφερε στην επιφάνεια η αγγλική εφημερίδα "Ομπσέρβερ". Οπως εικάζεται, οι υπεύθυνοι της τράπεζας ήταν αυτοί που οδήγησαν τον Κίγκαν σε παραίτηση τη δεδομένη στιγμή.

Η ιστορία έχει τις ρίζες της στα μέσα του καλοκαιριού. Υστερα από την εκπληκτική πορεία της περσινής περιόδου, όπου λίγο έλειψε να κατακτήσει το πρωτάθλημα (το κέρδισε η Μάντσεστερ στο παραπέντε) άνοιξε την όρεξη στους υπεύθυνους της Νιούκαστλ. Ετσι με πρωτεργάτη τον Κίγκαν αποφάσισαν να βάλουν την ομάδα στο χρηματιστήριο με στόχο να αυξήσουν το κεφάλαιο της ομάδας. Προκειμένου να πετύχουν στην προσπάθειά τους αυτή οι υπεύθυνοι της αγγλικής ομάδας στράφηκαν στη Νατγουέστ, αφού οι σχέσεις του γενικού διευθυντή με τη Νιούκαστλ ήταν πολύ στενές καθώς είναι οπαδός της ομάδας. Ετσι άρχισαν οι προσπάθειες μετοχοποίησης.

Ομως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν οι υπεύθυνοι της Τράπεζας. Οι πρώτες δηλώσεις του Κίγκαν λίγο πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος, ότι φέτος διανύει την τελευταία χρονιά του στο Νιούκαστλ, έβαλαν σε σκέψεις του τραπεζικούς που έβλεπαν τα σχέδιά τους να τρίζουν. Εάν έφευγε ο Κίγκαν, τα πράγματα άλλαζαν. Αφ' ενός μεν οι μετοχές δε θα είχαν και την αξία που ονειρευόταν οι εκπρόσωποι της Νατγουέστ, αφ' ετέρου θα δημιουργούνταν και μια σειρά προβλημάτων. Για παράδειγμα, η διαφημιστική καμπάνια που θα περιλάμβανε το όνομα του Κίγκαν θα πήγαινε στράφι, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι παραπλάνησαν και τους υποψήφιους αγοραστές των μετοχών. Ετσι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει ήταν να φύγει ο Κίγκαν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλωστε για αυτούς αυτό που μέτραγε πιο πολύ ήταν το οικονομικό μέρος της υπόθεσης και δεν μπορούσαν να ασχοληθούν με το συναισθηματικό μέρος της. Αυτό το άφησαν για τους οπαδούς. Μπ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ