ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αταλάντευτοι προχωρούν σε νέους αγώνες

"Πυρετός" προετοιμασίας στη Θεσσαλία, στις κατευθύνσεις που ανακοίνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Αταλάντευτα στην πραγματοποίηση νέων δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με ορόσημο την 28η του Γενάρη, προχωρούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, κόντρα στην επιχείρηση δικαστικών διώξεων, τρομοκρατίας και συκοφάντησης που εκπορεύεται από την κυβέρνηση.

Στους νομούς της Θεσσαλίας, επικρατεί "πυρετός" προετοιμασίας και το αγωνιστικό κλίμα είναι πολύ ανεβασμένο, όπως χαρακτηριστικά λένε συνδικαλιστές των αγροτών, παρά τις "βρώμικες" μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Ολο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες στα χωριά και τις πόλεις και όλα δείχνουν ότι αυτή η κινητοποίηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προηγήθηκε στο τέλος του 1996.

Στα πλαίσια αυτά, συνεδρίασε προχτές βράδυ η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΣΕΑ) και ομόφωνα κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την πορεία του αγώνα. Επίσης, η ΠΣΕΑ αποφάσισε να στείλει ψηφίσματα συμπαράστασης στους ναυτεργάτες, που συνεχίζουν τον ηρωικό τους αγώνα, καθώς και στους κτηνοτρόφους της Ιταλίας, που αγωνίζονται ενάντια στα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμα συμφωνήθηκε να γίνει πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, την Κυριακή 26/1 και ώρα 12.30 το μεσημέρι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Ειδικότερα, με βάση το πρόγραμμα δράσης που ανακοίνωσε η ΠΣΕΑ, οι αγρότες της Θεσσαλίας, στις 28/1, θα βγουν με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Την ίδια μέρα, στις 10 το πρωί, στην Καρδίτσα θα γίνει συγκέντρωση των αγροτών του νομού στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου δικάζονται αγρότες. Στις 29/1 και ώρα 10 το πρωί, θα γίνουν νομαρχιακά συλλαλητήρια των αγροτών σε Λάρισα και Τρίκαλα και αποκλεισμός δημοσίων κτιρίων. Στις 30/1 θα αποκλειστεί η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη μέρα, Παρασκευή 31/1, τα τρακτέρ θα καταλάβουν τα διόδια στα Τέμπη και το Μοσχοχώρι. Τέλος, στις 4/2 και εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια τακτική, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα προχωρήσουν σε γενικό αποκλεισμό δρόμων και σιδηροδρόμων.

Αντιπροσωπεία της ΠΣΕΑ στις Βρυξέλλες

Κι ενώ οι αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται για νέα αγωνιστική κάθοδο στους δρόμους, σήμερα αντιπροσωπεία της ΠΣΕΑ πηγαίνει στις Βρυξέλλες, μετά από παρέμβαση - πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά. Η αντιπροσωπεία της ΠΣΕΑ, που θα επιστρέψει την Παρασκευή, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ευρωβουλευτές και στελέχη της Κομισιόν, στους οποίους θα θέσει τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών.

Το "χαβά" της η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που θέτουν οι αγρότες, συνεχίζει την πολιτική απειλής των αγροτών και την ακατάπαυστη κινδυνολογία, επιχειρώντας να στρέψει άλλες παραγωγικές τάξεις και την κοινή γνώμη κατά των αγωνιζομένων αγροτών. Στα σχέδια της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται ακόμα η πραγματοποίηση "εκστρατείας" στελεχών του ΠΑΣΟΚ στους θεσσαλικούς νομούς και όχι μόνο, για να αποτραπεί η συμμετοχή των λεγόμενων "πράσινων" τρακτέρ στη νέα κινητοποίηση και να πειστούν για την αποτελεσματικότητα του "εθνικού διαλόγου". Επίσης, να "διαφημιστεί" η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, που λέγεται ότι θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Ακόμα, να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας, με τη διεχέτευση πληροφοριών ότι θα χρησιμοποιηθούν αστυνομικές δυνάμεις κατά των αγροτών. Στα παραπάνω, εντάσσεται και το "μπαράζ" δικαστικών διώξεων κατά των αγροτών.

Χτες μάλιστα, στη Λάρισα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο 21 αγρότες από τις περιοχές Ελασσόνας και Γόνων, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Η εκδίκαση της υπόθεσής τους αναβλήθηκε, επειδή οι γραμματείς του δικαστηρίου δε δέχτηκαν να κάνουν υπερωρίες και έτσι ορίστηκαν νέες δίκες.

Στο πλευρό της κυβέρνησης, "στέκονται" και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Οι πρόεδροι των ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ πηγαίνουν αύριο στη Θεσσαλονίκη, με μόνο σκοπό να διασπάσουν τους αγώνες της αγροτιάς, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί την Παρασκευή στην Αθήνα (10 π.μ. στο ξενοδοχείο "Τιτάνια") τα διοικητικά συμβούλια και τους διευθυντές των Ενώσεων, για να τους κάνει "φροντιστήριο", σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

Η τρομοκρατία δεν περνάει

Την απαράδεκτη τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση καταγγέλλουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων, "Ανοιξη" και "Αλληλεγγύη"."Η κυβέρνηση - τονίζεται στην ανακοίνωσή τους - αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών καταφεύγει σε δηλώσεις και ενέργειες, που έχουν σαν σκοπό την τρομοκράτηση των αγωνιζομένων αγροτών, με τρόπους που θυμίζουν άλλες εποχές. Επίσης, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν άλλες ομάδες, που δήθεν πλήττονται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και προσπαθούν να τους στρέψουν εναντίον των αγροτών".

"Καλούμε όλους όσοι νομίζουν ότι θίγονται από αυτή την κατάσταση- συνεχίζει η ανακοίνωση - να απευθυνθούν προς την κυβέρνηση για λύση των προβλημάτων των αγροτών, που, εξαιτίας αυτής της πολιτικής, είναι και προβλήματα των άλλων παραγωγικών τάξεων και ομάδων, ειδικά σε νομούς κατ' εξοχήν αγροτικούς. Γι' αυτό λοιπόν, η απόφασή μας είναι οι κινητοποιήσεις να έχουν πολλές εναλλακτικές μορφές, έως ότου φτάσουμε στο έσχατο μέσο αποκλεισμού των δρόμων, δίνοντας περιθώρια στην κυβέρνηση να δώσει λύσεις άμεσα".

Οι δύο Ομοσπονδίες καλούν, επίσης, όλους τους φορείς του Νομού Τρικάλων να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Επίσης εξέφρασαν τη συμπαράσταση των αγροτών των Τρικάλων στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών.

Χτες εξάλλου, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΑΣ Τρικάλων ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι και συμβούλια κοινοτήτων, τα διοικητικά συμβούλια των συνεταιρισμών, καθώς και οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων, με θέμα τον καλύτερο συντονισμό και την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ σήμερα στους περισσότερους νομούς της περιοχής θα συνεδριάσουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση και κλιμάκωση των δυναμικών και μαζικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε η αγροτιά τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η ΣΕΑ της Δράμας, πάντως, αποφάσισε να πάρει μέρος στη σύσκεψη που κάλεσε η ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης και θα γίνει αύριο το πρωί στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, κατεβάζοντας πρόταση για συνέχιση του αγώνα. Σήμερα το πρωί, επίσης, θα συνεδριάσει η ΣΕΑ Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της Ροδόπης, προκειμένου να αποφασίσει την κλιμάκωση και τη μορφή του αγώνα που θα ακολουθήσουν οι αγρότες στην περιοχή, ενώ το απόγευμα ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν στην Πέλλα και τον Εβρο.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις προσπαθούν να παραπλανήσουν τους αγρότες, παρουσιάζοντας ως πανάκια την έναρξη της σύνταξης του Μητρώου Αγροτών, ο αγροτικός κόσμος δείχνει αποφασισμένος να παλέψει για να διεκδικήσει τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, το καλαμπόκι και τις άλλες εκτατικές καλλιέργειες που καίει σχεδόν όλη τη Θράκη και νομούς της Μακεδονίας, ο νέος κανονισμός που ετοιμάζεται για τον καπνό και ο κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά οξύνουν ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που βλέπει σταδιακά να έρχεται το ξεκλήρισμά της. Μόνο δρόμο απέναντι στις καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ, της ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση, οι αγρότες βλέπουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα και δηλώνουν αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουν, παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης και εκφοβισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, με τις διώξεις και τις δίκες χιλιάδων αγροτών σε όλη τη χώρα.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Οχι" στην ποινικοποίηση

Συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών στη Θεσσαλονίκη, κάτω από κοινό κείμενο που υπογράφουν επιφανείς δικηγόροι της πόλης και με το οποίο δηλώνεται η αντίθεση του νομικού κόσμου στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων. Στο κείμενο αναφέρεται:

"Δηλώνουμε αρχικά την αντίθεσή μας για την "ποινικοποίηση" των λαϊκών αγώνων και επισημαίνουμε ότι οι πολυάριθμες - μαζικές, ταυτόχρονες σε πολλές περιοχές της χώρας δικαστικές διώξεις αγροτών, που πήραν μέρος στις πρόσφατες αλλά και παλιότερες κινητοποιήσεις, εύκολα ερμηνεύονται ως σκόπιμες και μεθοδευμένες, με σκοπό τη χειραγώγηση και τρομοκράτηση του αγροτικού κινήματος, ειδικότερα μάλιστα κατά το εξαιρετικά ευαίσθητο και κρίσιμο αυτό στάδιο λήψης αποφάσεων από τους αγρότες για την πορεία των κινητοποιήσεών τους και σχετικών κυβερνητικών κινήσεων:

Τέτοιες "τακτικές" όχι μόνο κλονίζουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά δημιουργούν και σοβαρό κίνδυνο μεγαλύτερης όξυνσης της όλης κατάστασης και δικαιολογημένη οργή στους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους αγρότες".

Υπογράφουν: Β. Τσούρκας, Ι. Κώνστα, Γ. Τσιγκινίδης, Μ. Παπαθανασίου, Γ. Κυρίτσης, Κ. Μάγου, Χρ. Ματσιώρης, Χρ. Μπιμπίκας, Α. Περγαντής, Φ. Κόκκαλης, Χρ. Μπακέλλας, Μ. Παπαδόπουλος, Ε. Παπαδοπούλου, Ρ. Κωνσταντζίκη, Α. Γρίμπας, Στ. Βαλανάς, Δ. Κωνσταντούλας, Ν. Παντελεμίδου, Φ. Βελλίκης, Β. Καζής, Λ. Βυζέλη, Κ. Σιδηροπούλου, Α. Παπαδόπουλος, Α. Αμοιρίδης, Γ. Αντωνιάδης, Α. Κοτζαογλανίδου, Δ. Ματσιώρης, Β. Ματσιώρης, Ι. Καρακατσέλη, Μ. Ζορμπάς, Π. Μυράτος, Χρ. Ταφίδης, Ευ. Πούλιος, Χρ. Γιαταγάνα, Αντ. Μπιλίσης, Θ. Μαράβας, Γ. Κανάκης, Γ. Κόφτης, Θ. Ρουλιάρου, Β. Πανδής, Δ. Μπελούρης, Γ. Χατζηαθανασίου, Κ. Τσαγγάρης, Θ. Γιαταγάνα, Β. Ζησόπουλος, Γ. Καλέσης, Αικ. Ζουρνατζή, Ε. Χιώτη, Κ. Μπίμπος, Γ. Λεγάκης, Ε. Ρούντου, Χρ. Παπατσιακλιάκη, Τ. Τσόνης, Π. Γκίκα, Θ. Σεραφέας, Θ. Κουροπαλάτης, Αρ. Παπαθανασίου, Ευ. Χριστοφίδου, Α. Ζεργούδη, Θ. Γιαννούσης, Γ. Μπεκιάρης, Α. Αϊβατζίδης, Ειρ. Σιδηροπούλου, Δ. Θεοδωρόπουλος, Μ. Χαραλαμπίδου, Ω. Καλτσίδου, Απ. Γκίτσας, Γ. Τζαμαδάνης, Ε. Σύκου, Σ. Σύκου, Σ. Μελανεφίδου, Μ. Μόσχου, Π. Χατζηγεωργίου, Ν. Κατσιάνος, Α. Τσεκούρα, Α. Κουριτενλή, Α. Παπακυρίτσης, Α. Γουλιάρου, Κ. Κοσμάτος, Μ. Καραγιάννη, Β. Δεμουρτζίδης, Α. Χατζηβασιλειάδης, Α. Χαλικιάς, Μ. Κυριαζίδου, Δ. Παπουλίδης, Κ. Κουρκούτη, Β. Σακοράφα, Σ. Πάπογλου.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ
Δεν πρέπει να εφαρμοστεί

Η Συμφωνία Σένγκεν περιορίζει τις κοινωνικές, πολιτικές και ατομικές ελευθερίες των πολιτών, προβλέπει το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ερχόμενη σε αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα και καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου,με το οποίο θα επικυρωθεί η συμφωνία αυτή. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή.

Με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του λαού μας, για το ηλεκτρονικό φακέλωμα και για τη Συμφωνία Σένγκεν, η Επιτροπή για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας διοργάνωσε χτες ημερίδα στο Πολυτεχνείο. Στην ημερίδα αυτή "έλαμψαν, διά της απουσίας τους", αν και είχαν προσκληθεί, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Μιλώντας ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Τσιούνης,τόνισε ότι η Συμφωνία Σένγκεν αποτελεί εφαλτήριο καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και επόμενα κίνδυνο για τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες. "Με πρόσχημα την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων - τόνισε - όπως είναι η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και γενικά το κοινό και οργανωμένο έγκλημα, οι κυρίαρχοι κύκλοι προχώρησαν στη δημιουργία μιας τεράστιας τράπεζας πληροφοριών με χιλιάδες τερματικά, στην οποία θα φακελώνονται τα πάντα, πρόσωπα και πράγματα".

"Η συνθήκη αυτή αφορά όλους τους πολίτες, γιατί τα στοιχεία τους θα βρίσκονται ονομαστικά στους ηλεκτρονικούς φακέλους", τόνισε ο Κράτης Κυριαζής."Ηδη υπάρχουν έξι εκατομμύρια φάκελοι αποθηκευμένοι", πρόσθεσε. "Με τη συνθήκη αυτή γίνεται προσπάθεια να ταξινομηθεί ο εσωτερικός και εξωτερικός "εχθρός"", είπε το μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Τασία Χριστοδουλοπούλου."Αν ψηφιστεί θα ανοίξει η όρεξη σε αυταρχικούς κύκλους να αλλάξουν το ποινικό μας σύστημα. Αν ισχύσει θα υπάρξει έμμεση αναθεώρηση του Συντάγματος". Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,ο Νίκος Νικητόπουλος,εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Σε παρεμβάσεις τους πολλοί ομιλητές κάλεσαν τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους να αντισταθούν με κάθε πρόσφορο μέσον στις επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων εκπροσώπων τους, να αποτρέψουν με την πάλη τους τον περιορισμό των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και να οργανώσουν την αντίσταση ώστε να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία Σένγκεν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Οδηγίες καταστολής

Στα Σώματα Ασφαλείας και στους άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς καταφεύγει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το εντεινόμενο απεργιακό κύμα. Χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, κάλεσε στο γραφείο του τους γενικούς αστυνομικούς διευθυντές, τους γενικούς επιθεωρητές και παρουσία της ηγεσίας της Αστυνομίας κατέστησε σαφές σε όλους ότι η κυβέρνηση δε θα ανεχθεί στο εξής καταλήψεις εθνικών οδών και δημοσίων υπηρεσιών. Με τις οδηγίες που έδωσε ο υπουργός στους υφισταμένους του καλούνται τα Σώματα Ασφαλείας και ειδικότερα τα ΜΑΤ, να συγκρουστούν με τις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η επιχειρησιακή ικανότητα των ΜΑΤ έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες με την επάνδρωση όλων των διμοιριών, ενώ απομένει στις υπηρεσίες Ασφαλείας, με τη συλλογή των "κατάλληλων" πληροφοριών, να στρώσουν το έδαφος για την προώθηση των αστυνομικών επιχειρήσεων. Ο υπουργός κατέστησε επίσης σαφές στους επιτελείς του ότι η Αστυνομία θα κληθεί να ενισχύσει και το Λιμενικό Σώμα το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των ναυτεργατών.

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα των καταλήψεων ορισμένοι αξιωματικοί πρότειναν να δραστηριοποιηθεί η Αστυνομία πριν από τους αγρότες και να καταλάβει καίριες θέσεις, ώστε να αποτραπούν καταλήψεις χώρων ζωτικής σημασίας. Επίσης υπήρξε η άποψη να εκδοθούν απαγορευτικές εγκύκλιοι για την δημιουργία συγκεντρώσεων σε συγκεκριμένους χώρους ή σε συγκεκριμένα σημεία του εθνικού δρόμου.

Η αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων θα συζητηθεί πάντως και την Παρασκευή σε κυβερνητικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου οι συναρμόδιοι υπουργοί Γεωργίας, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η κινητοποίηση των αγροτών είναι σαφές ότι αντιμετωπίζεται ως "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" και δεν αποκλείεται για την υπονόμευσή της να επιστρατευτούν ακόμα και ακραίες προβοκατόρικες ενέργειες.

500 σε δίκη στις Σέρρες!

Ενόψει της νέας δίκης των Σερραίων καπνοπαραγωγών, που έχει οριστεί να γίνει την Πέμπτη, οι φορείς του νομού αντιδρούν καταδικάζοντας την ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων και κάνουν έκκληση να σταματήσει η δίωξη των περίπου 500 αγροτών που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μέχρι το τέλος του Μάρτη.

Το πρωτοφανές μπαράζ δικών παρατείνεται, αφού μέχρι τώρα οι δύο δίκες που ήταν να γίνουν στις 9 και 16 Γενάρη αναβλήθηκαν εξαιτίας των πολλών υποθέσεων που υπήρχαν στο πινάκιο.

Οι "υπόδικοι" αγρότες έχουν στο πλευρό τους τις δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του Νομού. "Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δε λύνονται με δίκες αλλά με τη σωστή αντιμετώπισή τους", δηλώνει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Επαγγελματικού - Βιοτεχνικού Συλλόγου Νέας Ζίχνης Σερρών και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους δοκιμαζόμενους και δικαζόμενους αγρότες. Ο Αγροτικός Σύλλογος της Νέας Ζίχνης απαιτεί να σταματήσουν οι δίκες και σημειώνει πως πρέπει να δοθεί λύσει στα προβλήματα των αγροτών.

Το ΚΚΕ

Για βιομηχανία δικαστικών διώξεων των αγροτών του νομού, αλλά και ολόκληρης της χώρας, στημένη από την κυβέρνηση, κάνει λόγο η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει σε ανακοίνωσή της: "Οι δίκες αυτές αποκαλύπτουν το στυγνό και αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, που από τη μία αρνείται να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματα που προβλήθηκαν μέσα από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις και από την άλλη μας γυρνά σε παλιότερες εποχές, όπου οι λαϊκοί αγώνες αποτελούσαν "ποινικό αδίκημα". Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται και ο πραγματικός στόχος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής: Ο αποπροσανατολισμός και το φρενάρισμα των αγώνων, μιας και δε νοείται διάλογος με χιλιάδες αγωνιστές αγρότες στα δικαστήρια".

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αποφάσισαν να συμμετάσχουν

Στην οργάνωση νέων διεκδικητικών αγώνων ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι αγρότες της Πελοποννήσου μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν το Σάββατο στην παμπελοπονησιακή σύσκεψη των αγροτών, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο του Αιγίου. Στη σύσκεψη (πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της Αιγιάλειας) πήραν μέρος η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Αιγιάλειας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Κιάτου Κορινθίας. Ψήφισμα συμμετοχής έστειλε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ζακύνθου, καθώς δεν έγινε κατορθωτό στα μέλη της να φτάσουν στο Αίγιο λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να κλιμακωθούν οι αγροτικοί αγώνες, αν η κυβέρνηση ακολουθήσει την ίδια στάση. Τονίστηκε πως στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης η απάντηση θα είναι ο συντονισμός με τους αγρότες όλης της χώρας. Μέχρι τα τέλη Γενάρη θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά και συγκεντρώσεις στις πόλεις. Με βάση την απόφαση, στις 28 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου και των νησιών. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπών Στήριξης σε κάθε χωριό και πόλη. Στο ψήφισμα που βγήκε, τονίζεται ότι οι αγρότες της Πελοποννήσου προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι, αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους τότε στις 4 Φλεβάρη, θα τους βρει ξανά στους δρόμους με νέα μπλόκα. Ακόμα εκφράζεται η συμπαράσταση των αγροτών στον αγώνα των ναυτεργατών και των καθηγητών.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως η Πελοπόννησος είναι ένα καζάνι που βράζει και πως η κινητοποίηση των χιλιάδων αγροτών με τα πολυήμερα μπλόκα στους δρόμους έφερε στην επιφάνεια όσο ποτέ το αγροτικό πρόβλημα, ανέδειξε την οξύτητά του, αποκάλυψε στο λαό ότι κυβέρνηση και ΕΕ με χίλιους δυο τρόπους στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Διαπιστώθηκε πως οι αγροτικοί αγώνες "είναι μονόδρομος διάσωσης των αγροτικών νοικοκυριών και της αγροτικής οικονομίας, είναι μονόδρομος της σύγκρουσης και της ανατροπής" της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Τονίστηκε ακόμα ότι "κανένα Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ) ή άλλο στημένο συμβούλιο από την κυβέρνηση και τους νόθους συνδικαλιστές και αγροτοπατέρες των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών και αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν πρόκειται να ανακόψει τα μπλόκα του αγώνα".

Κυβέρνηση υπονομευτής

Συκοφαντικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις απεργίες

Στην κατεύθυνση της υπονόμευσης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων εργάζεται πυρετωδώς η κυβέρνηση, με στόχο να μην επαναληφθεί το προηγούμενο των 25 ημερών και, πρακτικά, να μη βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Πέρα από τη γενικότερη προπαγανδιστική επιχείρηση συκοφάντησης και τρομοκράτησης, η κυβέρνηση, μέσω του κομματικού και κρατικού μηχανισμού, επιδιώκει τη διάσπαση των αγροτών και στην κατεύθυνση αυτή κινείται για να περιοριστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία και να μη συμμετάσχουν από την αρχή τα "πράσινα τρακτέρ".

Τις επιδιώξεις αυτές ομολόγησε με κυνικό τρόπο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι "η συντεταγμένη πολιτεία έχει πρόνοια ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο - (σ.σ. των αγροτικών κινητοποιήσεων) - εάν είναι δυνατόν, στη γέννησή του". Απαντώντας, πώς γίνεται να "προλάβει" η κυβέρνηση τα μπλόκα χωρίς να χρησιμοποιήσει βία, ομολόγησε ότι το κύριο όπλο της είναι η συκοφαντία και η τρομοκράτηση του αγροτών. Είπε συγκεκριμένα: "Πρέπει να πειστούν οι αγρότες να μη λάβουν μέρος σε αυτή την κινητοποίηση, η οποία ανακοινώνεται από κάποιες ομάδες αγροτών (!) και πιστεύουμε ότι δε θα ενδώσουν οι αγρότες σε αυτές τις "σειρήνες""(!). Κι αφού δεν μπορούσε να βρει κάτι που να χωρίζει τους αγρότες, ανακάλυψε το σύνθημα της "επανεθνικοποίησης" που κατασκεύασε ο κυβερνητικός μηχανισμός και το προβάλλει σαν μπαμπούλα, για να καλέσει τους αγρότες "που διαφωνούν με την επανεθνικοποίηση" να μη συμμετέχουν στην κινητοποίηση, γιατί αυτό είναι το αίτημα αυτών που ξεκινούν την κινητοποίηση των αγροτών (!) και επ' αυτού "δεν υπάρχει σημείο σύμπτωσης"!

Ταυτόχρονα - κι ενώ το πρωί, ακόμα, ο Χρ. Πρωτόπαπας μιλούσε από τα ραδιόφωνα για κινητοποιήσεις με "κομματικές λογικές ρεβάνς", υπονοώντας κομματικά υποκινούμενες απεργίες και αγροτικές κινητοποιήσεις - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας στροφή, από τη μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης, δήλωσε πως "η κυβέρνηση ποτέ δε μίλησε για υποκινούμενες απεργίες" (!) συμπληρώνοντας ότι "αν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, δεν είναι δυνατόν με οποιαδήποτε πολιτική καθοδήγηση, να δημιουργήσεις μια κινητοποίηση"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ