ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Καλούμε το λαό σε αντεπίθεση"

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στην εφημερίδα τα ΝΕΑ

"Αναπόφευκτα θα έρθουν νέοι μεγαλύτεροι λαϊκοί αγώνες", υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το ΚΚΕ "καλεί τον ελληνικό λαό σε αντεπίθεση". Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γ. Διακογιάννη, ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί ότι "συνειδητά προσφέρει υπηρεσίες στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή" και δηλώνει: "Ζούμε το προσωρινό πισωγύρισμα της Ιστορίας. Αλλά δε δειλιάζουμε. "

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα της χτεσινής συνέντευξης.

Ωμή η επέμβαση των ΗΠΑ

Η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη Κέρι Κάβανο στην περιοχή υπογράμμισε:

"Τόσο την επίσκεψη Κάβανο στις τρεις χώρες, όσο και την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου, την εξετάζουμε μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι σχεδιασμοί της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Εδώ βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Οποιος το αγνοεί ή συνειδητά το παραμερίζει και περιορίζει το θέμα στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτός βλέπει το δέντρο όχι όμως και το δάσος.

Ο κ. Κάβανο επισκέφτηκε τις Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, προκειμένου να προωθήσει το αμερικανικό σχέδιο της επίσημης διχοτόμηση της Κύπρου και της διχοτόμησης του Αιγαίου. Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο. Στόχος τους, είναι να γίνει η Κύπρος, και ολόκληρο το Αιγαίο, προγεφύρωμα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για τους παραπέρα επεκτατικούς στόχους τους. Για την προώθηση του σχεδίου τους, οι ΗΠΑ δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα".

Τα σύνορα

Επεκτείνοντας το συλλογισμό της, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση:

"Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για θέματα συνόρων, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί για το θέμα των Ιμίων είχαν και έχουν στο κέντρο τους τη διασφάλιση των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη στιγμή που είναι σαφέστατο ότι η ΕΕ ούτε αυτό δεν είναι διατεθειμένη να κάνει. Και βέβαια, οι τέτοιοι χειρισμοί απέδειξαν ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακες.

Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση άκρως υποτελή, που δίνει "γην και ύδωρ" σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτό δείχνει και η ηρεμία και η σύνεση του κ. Σημίτη: Συνειδητή προσφορά υπηρεσιών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Στην περιοχή μας διεξάγεται ένας επικίνδυνος ανταγωνισμός, ανάμεσα στις ελληνικές και τουρκικές κυβερνήσεις για το ποια χώρα θα κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η ηγεσία της Τουρκίας συνδέει το στόχο της και με σοβινιστικές βλέψεις. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτόν τον ανταγωνισμό είναι οι πολυεθνικές και οι αμερικανο-ΝΑΤΟικοί, που παρεμβαίνουν ως επιδιαιτητές και επικυρίαρχοι".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Δύο συμπεράσματα βγαίνουν. Πρώτον ότι η κατάσταση στη Νέα Γιουγκοσλαβία και γενικά στα Βαλκάνια αντιδραστικοποιείται περισσότερο. Νέα εύφλεκτη ύλη προστίθεται στην ήδη συσσωρευμένη και μάλιστα σε μια περιοχή βαριά λαβωμένη από τον εμφύλιο, που προκάλεσαν οι εγγυητές του Ντέιτον. Το δεύτερο, όσοι υποχωρούν στις αξιώσεις των ιμπεριαλιστών έχουν αυταπάτες, στην καλύτερη περίπτωση. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά τους".

Ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον

Στη συνέχεια της συζήτησης η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Η κυβέρνηση προσχωρεί στην ανοιχτή βία, μεθοδεύει το λαϊκό διχασμό, την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Σε λίγο διάστημα δε θα ξεχωρίζουμε αν ζούμε στη 10ετία του '50 ή την 10ετία του '90. Βεβαίως, ένα είναι βέβαιο, ότι θα έρθει η ώρα που αυτή η κυβέρνηση θα φύγει κακήν κακώς.

Μέσα στο λαό αρχίζει να ωριμάζει και αύριο θα ωριμάσει πιο γρήγορα και πιο βαθιά η ιδέα όχι μιας άλλης διάδοχης κυβέρνησης, αλλά μιας κυβέρνησης που θα διασφαλίζει τη λαϊκή κυριαρχία, δε θα τρέμει το λαό, θα στηρίζει και θα στηρίζεται στους αγώνες του.

Ο λαός πρέπει να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, αν αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις.

Αν πιστέψει ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με την ενότητά του και τον αγώνα του για την απόκρουση και στη συνέχεια για την ανατροπή της πολιτικής που γνωρίζουμε εδώ και 22 χρόνια, για να σταθούμε μόνο στο διάστημα της μεταπολίτευσης. Στο βαθμό που θα γίνεται αυτό, θα ξεχωρίζει τους εχθρούς και τους φίλους του, αυτούς που υποκρίνονται, θα πείθεται με την πείρα του για το ρόλο του κάθε κόμματος.

Στους καθημερινούς αγώνες εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, της ανεργίας - υποαπασχόλησης, της πραγματικά δωρεάν δημόσιας παιδείας και υγείας, της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων", θα αναβαθμίζεται στη συνείδησή του η αναντικατάστατη αξία του ρόλου και της ισχυροποιημένης παρουσίας του ΚΚΕ.

Ο λαός μεγαλούργησε, όποτε στρατεύτηκε μαζικά στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική προκοπή. Αυτοί οι στόχοι είναι και ανεκπλήρωτοι και επίκαιροι. Καλούμε το λαό σε γενικευμένη αντεπίθεση. Από τη δική μας πλευρά έχουμε ως κόμμα πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας, να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες που δημιούργησε η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και όσες αρνητικές συνέπειες έφερε αυτή στους λαούς και στον ελληνικό. Ζούμε το προσωρινό πισωγύρισμα της ιστορίας, αλλά δε δειλιάζουμε.

Δεν είναι λίγοι οι πνευματικοί άνθρωποι, που και σήμερα βλέπουν στο Κόμμα μας τη δύναμη αντίστασης, έλκονται από τα ίδια ιδανικά ή είναι πολύ κοντά στα δικά μας. Στην πορεία θα γίνουν πολύ περισσότεροι, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που δημιουργεί σε αυτούς η κυρίαρχη τάξη.

Την αξία της ενωμένης και οργανωμένης πάλης και της λαϊκής αντεπίθεσης την κατανοούν σήμερα πολύ περισσότεροι, ιδιαίτερα οι νέες γενιές. Στους αγώνες των λιμενεργατών και των αγροτών, εκείνοι που πρωτοστάτησαν ήταν οι νέοι και οι 40άρηδες".

Τεράστιες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ

Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτηρίζει τεράστιες τις ευθύνες της κυβέρνησης και υπογραμμίζει:

"Το ΠΑΣΟΚ δε βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία ούτε 3 μήνες, ούτε ένα χρόνο. Κυβερνάει περισσότερα από 11 χρόνια. Αρα έχει τεράστιες ευθύνες για την οξύτητα των προβλημάτων του λαού. Η πολιτική του έχει συσσωρεύσει μεγάλη αγανάκτηση στα λαϊκά στρώματα, ακόμα και σε μέλη του.

Από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε βάλλεται μόνο το εισόδημα των εργαζομένων. Εφαρμόζεται μια άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή πολιτική, που χτυπάει αλύπητα την παραγωγική βάση της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, στη μόρφωση, στην πρόνοια. Υποθηκεύεται, κυριολεκτικά, το μέλλον της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο στόχος της ίδιας της ΕΕ να μειώσει κατά 50% τα αγροτικά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, αυτή η πολιτική της συσσωρεύει απίθανα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στρατηγική της κυβέρνησης είναι η, πάση θυσία, εκπλήρωση των κριτηρίων "σύγκλισης", που καθορίζονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει τη "διά πυρός και σιδήρου" επέλαση κατά των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η θέση της εγχώριας ολιγαρχίας μέσα στην ΕΕ. Αυτό εκφράζει και το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ "ισχυρή Ελλάδα στην Ενωμένη Ευρώπη".

Είχαμε προειδοποιήσει το λαό πριν από τις εκλογές για τη νέα θύελλα που τον περιμένει. Εξάλλου, αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ προχώρησε εσπευσμένα στη λαϊκή "αναβάπτιση". Και τώρα την αξιοποιεί".

Μέτωπο πάλης ενάντια στα μονοπώλια

Η Αλ. Παπαρήγα, συνεχίζοντας, αναφέρθηκε και στην ύπαρξη μιας σειράς άλλων προβλημάτων και τόνισε:

"Υπάρχουν το τεράστιο εξωτερικό χρέος και τα ελλείμματα. Αλλά και μόνο η ύπαρξή τους αποτελεί τον κυριότερο δείκτη ότι υπάρχουν κεφάλαια και συσσωρευμένα κέρδη. Ακριβώς, επειδή συσσωρεύτηκε πολύ χρήμα γι' αυτό υπάρχουν ελλείμματα και χρέη. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και οι ζημιές κοινωνικοποιούνται.

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή, για να μην εξυπηρετείται το μεγάλο κεφάλαιο. Υπάρχει μόνο η λύση της λαϊκής ενότητας και πάλης για την ανατροπή της κυβερνητικής και της πολιτικής εξουσίας της ολιγαρχίας, για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής ανάπτυξης. Το να περιμένει κανείς λύσεις σε όφελος του λαού και ταυτόχρονα να τις αναζητεί μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να δίνει σπαθιές στον αέρα. Η κατάσταση, κυρίως για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Κατά τη γνώμη μας ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο από το να δημιουργήσει το δικό του μέτωπο πάλης, εναντίον των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί το 1996 έφυγε, αφήνοντας πίσω του μεγάλες αγωνιστικές παρακαταθήκες. Είμαστε πιο αισιόδοξοι για τους νέους μεγαλύτερους λαϊκούς αγώνες που αναπόφευκτα θα έρθουν.

Είμαστε ικανοποιημένοι για τη δικαίωση στη ζωή της πολιτικής του ΚΚΕ. Αλλά δεν επαναπαυόμαστε καθόλου. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Θα οδηγήσει, όμως, σε νικηφόρο τέρμα".

Για την πολιτική συμμαχιών

"Η πολιτική των συμμαχιών είναι συστατικό και στρατηγικής σημασίας στοιχείο της συνολικής πολιτικής του ΚΚΕ", υπογράμμισε στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα. Συγκεκριμένα είπε:

"Μια μόνο ματιά να ρίξει κανείς στις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ θα το διαπιστώσει. Επομένως το ζήτημα για μας δε βρίσκεται σε αυτό. Βρίσκεται στο γεγονός ότι μια συνεργασία δεν πρέπει να γίνεται για τη συνεργασία. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε και το λαό. Η συνεργασία πρέπει να στηρίζεται σε κάποιο πρόγραμμα, που θα δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η επέλαση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, οι επιλογές της ΕΕ και των κομμάτων, που βλέπουν ως μονόδρομο την υποταγή στα σχέδια και συμφέροντα της εγχώριας και ξένης ολιγαρχίας. Ακόμα, η όποια συνεργασία πρέπει να έχει κοινωνική αναφορά, να στηρίζεται στην πάλη του μαζικού κινήματος και με τη σειρά της να υπηρετεί την ανάπτυξή του. Οχι με λόγια αλλά με έργα.

Το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι φαινομενικά πλούσιο. Στην πραγματικότητα είναι πολύ φτωχό. Γίνεται λόγος για πολυφωνική Βουλή. Αν, όμως, προσέξουμε λίγο, θα διαπιστώσουμε ότι η πολυφωνία των άλλων κομμάτων είναι μονοφωνία στην κατεύθυνση της πολιτικής που χαράζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση. Λέμε, δυστυχώς γιατί καθόλου δε μας αρέσει που είναι έτσι τα πράγματα. Θα θέλαμε πολύ να υπήρχαν και άλλα πολιτικά κόμματα που, μαζί με το ΚΚΕ, θα ένωναν τις δυνάμεις τους, για να συγκροτηθεί ένα μέτωπο εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι δυνατόν σήμερα πιστεύουμε ότι θα γίνει δυνατόν αύριο. Η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων εις βάρος εκείνων που στηρίζουν τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, όπως επίσης και η ανάπτυξη της ταξικής πάλης θα βγάλει στον αφρό νέα σχήματα.

Δεν καθόμαστε, βέβαια, σε στάση αναμονής. Επιδιώκουμε να συνεργάζονται οι κομμουνιστές στα μαζικά όργανα με άλλους αγωνιστές, σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν οι τελευταίοι. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Και κυρίως επιδιώκουμε να επιβεβαιώνει καθημερινά το Κόμμα μας το ρόλο του ως εγγυητή της λαϊκής ενότητας".

Για τις τελευταίες εκλογές η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Το ΚΚΕ σημείωσε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένα κόμμα που βαδίζει κόντρα στο ρεύμα. Αυτό λέει πολλά".

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι "όσοι ελπίζουν σε ένα ΚΚΕ σπαρασσόμενο, να ξέρουν ότι είμαστε και θα μας βρουν μια γροθιά. Οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου μας υπερψηφίστηκαν σε ποσοστό 99% και πάνω. Με βάση αυτές βαδίζουμε".

Στην... πεπατημένη και η ολλανδική προεδρία

Κριτική αποτίμηση του 6μηνου της ολλανδικής προεδρίας από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά

Συμβολή στην οικοδόμηση της Ευρώπης της φτώχειας και της ανεργίας, χαρακτήρισε τις κατευθύνσεις της ολλανδικής προεδρίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς,παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Καμιά βελτίωση του επιπέδου και των συνθηκών ζωής και εργασίας τους δεν μπορούν να περιμένουν οι λαοί της Ευρώπης και στο εξάμηνο της ολλανδικής προεδρίας", τόνισε ο Γιάννης Θεωνάς, "που είναι βέβαιο πώς με τη δράση της θα βάλει το δικό της πετραδάκι στην οικοδόμηση της Ευρώπης της φτώχειας και της ανεργίας" επισημαίνοντας ότι "η ολλανδική προεδρία είναι επιφορτισμένη με το καθήκον που έχει δρομολογηθεί από προηγούμενες Συνόδους Κορυφής και τελευταία από το Δουβλίνο, να προωθήσει την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής, την Τρίτη Φάση της ΟΝΕ, τη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης".

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Σερβία, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι "η νέα Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα η Σερβία, συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαράδεκτη στάση των ΗΠΑ και ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, που στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τη νέα Διεθνή Τάξη και να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή των Βαλκανίων, αξιοποιούν κάθε ευκαιρία δημιουργούν πλασματικά ή διογκώνουν υπαρκτά προβλήματα υποκινούν και υποδαυλίζουν κινήσεις που έχουν σαν στόχο τη δημιουργία στη χώρα αυτή μιας εξουσίας πλήρως προσαρμοσμένης και υποταγμένης στις δικές τους επιλογές". "Η ολομέτωπη επίθεση που ξεκίνησε με τη διάλυση της τέως Γιουγκοσλαβίας ενάντια στη Σερβία συνεχίζεται αμείωτη, όπως και το εμπάργκο που εξακολουθεί να εφαρμόζεται, παρά τις προς το αντίθετο υποσχέσεις και διεθνείς αποφάσεις".

"Από αυτή την άποψη" επισήμανε ο Γιάννης Θεωνάς, "δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την πρόθεση επιβολής νέων μέτρων και όρων στη Σερβία, με πρόσχημα την αναγνώριση των δημοκρατικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί παρά να προκαλεί ερωτηματικά η σπουδή για την επιβολή πρόσθετων μέτρων που σε τελική ανάλυση δυσκολεύουν τη ζωή του σερβικού λαού, πολύ περισσότερο που όλες οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο δείχνουν ότι η σερβική κυβέρνηση κινείται ήδη στην κατεύθυνση αναγνώρισης των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης και αποδοχής των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Ηδη φαίνεται έγιναν αποδεκτά τα αποτελέσματα των εκλογών στις πιο σημαντικές πόλεις, όπως είναι το Βελιγράδι και η Νις. Την ώρα που ο σερβικός λαός, μετά τη συμφωνία του Ντέιτον περίμενε εύλογα την άρση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, βλέπει όχι μόνο να μην υλοποιείται η υποχρέωση αυτή, αλλά αντίθετα να μη χάνεται ευκαιρία διατήρησης και επέκτασης των μέτρων σε βάρος του. Αν αυτή η πολιτική δε λέγεται υποκρισία, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τότε μάλλον οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους...".

"Αφοσιωμένος στα ιδανικά του ΚΚΕ και στο δίκιο του λαού μας"

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του στελέχους του Κόμματος, Ζήνωνα Ζορζοβίλη

Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο, του Ζήνωνα Ζορζοβίλη, στελέχους του ΚΚΕ, χτες το πρωί η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Με βαθιά θλίψη η ΚΕ του ΚΚΕ, ανακοινώνει τον αιφνίδιο θάνατο του συντρόφου Ζήνωνα Ζορζοβίλη, παλαίμαχου αγωνιστή του ΚΚΕ και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Ο σ. Ζορζοβίλης γεννήθηκε στο Βελβενδό Κοζάνης το 1921. Προσχώρησε στο λαϊκό κίνημα το 1941, οπότε έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1943 ανέλαβε υπεύθυνος της ΕΠΟΝ και μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής της περιοχής Κοζάνης. Δούλεψε ως γραμματέας της ΕΠΟΝ Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης. Το Σεπτέμβρη του 1947 εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας στο Τμήμα Διαφώτισης του Γενικού Αρχηγείου, όπου εξέδιδε την εφημερίδα "Νέος Μαχητής".

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ πέρασε στην Αλβανία και σε συνέχεια στη Σοβιετική Ενωση. Δούλεψε στην ΚΟ Τασκένδης και σε άλλες κομματικές δραστηριότητες. Το 1968 στην 13η Ολομέλεια της ΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της και στην 14η τακτικό.

Λίγο μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του 1967 ήρθε στην Ελλάδα παράνομα. Συνελήφθη το Μάη του 1970, δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 1973 όταν δόθηκε γενική αμνηστία. Συνελήφθη εκ νέου αμέσως μετά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο και εξορίστηκε στη Γυάρο. Αφέθηκε ελεύθερος μόλις η δικτατορία κατέρρευσε. Αμέσως ανέλαβε την ευθύνη της έκδοσης της εφημερίδας "Νέα Ελλάδα", ενώ όταν επανεκδόθηκε ο "Ριζοσπάστης" δούλεψε στη διεύθυνση της εφημερίδας. Επανεκλέχθηκε μέλος της ΚΕ στο 9ο, στο 10ο, στο 11ο και στο 12ο Συνέδριο.

Ο σ. Ζορζοβίλης διακρινόνταν για την αφοσίωσή του στα ιδανικά του ΚΚΕ και στο δίκιο του λαού μας. Υπήρξε σύντροφος καλοσυνάτος, με πηγαίο χιούμορ και ευχάριστη διάθεση.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει στην οικογένεια του νεκρού συντρόφου μας τα θερμά της συλλυπητήρια".

  • Η κηδεία του σ. Ζορζοβίλη θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα στο νεκροταφείο Σουρμένων. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην εκκλησία "Μεταμόρφωση Σωτήρος" στην οδό Ιασωνίδου, στα Σούρμενα.
"Καλό ταξίδι Ζήνων"

Μου τηλεφώνησε την Πρωτοχρονιά ο Ζήνωνας για να μου πει τα χρόνια πολλά. Οι δικές του μέρες ήταν λίγες. Πολλά ήταν τα χρόνια του Αγώνα του. Μια ζωή κομμουνιστής. Τον θυμάμαι από 8 χρονών. Αυτή την ηλικία είχα το 1942 όταν άκουσα πρώτη φορά να γίνεται λόγος πολύς για τον "ηρωικό ΕΠΟΝίτη", τον Ζήνωνα Ζορζοβίλη. Ηταν μακρινός συγγενής της μάνας μου. Και σύντροφος του πατέρα μου. Ζούσαμε τότε στο χωριό της μάνας μου και του Ζήνωνα, στο Βελβεντό της Κοζάνης. ΕΛΑΣίτες και η μάνα μου και ο πατέρας μου, μιλούσαν κάθε τόσο για τον "ηρωικό ΕΠΟΝίτη", τον Ζήνωνα. Πρόσωπο μυθικό τότε για μένα ο Ζήνωνας, συνέχισε να είναι μυθικό μια ζωή, μέχρι χτες. Ενα από τα κυρίαρχα στη ζωή μου σύμβολα ο Ζήνων, μου θύμιζε αδιάκοπα τι σημαίνει προσήλωση σε ιδανικά. Μου τηλεφωνούσε ή του τηλεφωνούσα τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Ηταν κάτι σαν συνήθεια ή σαν έθιμο τούτα τα τηλεφωνήματα. Δε θα μου ξανατηλεφωνήσει. Σημάδι πως πέθανε ο φίλος μου, ο σύντροφος του πατέρα μου, ο δεύτερος ξάδερφος της μάνας μου. Καλό ταξίδι Ζήνων. Θα σε θυμάμαι όσο είμαι ζωντανός.

Βασίλης ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ

Πέθανε ο Γιώργης Τσάμης

Πέθανε το Σάββατο 18/1 σε ηλικία 80 χρόνων ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των κοινωνικών αγώνων του λαού μας καθηγητής μαθηματικός Γιώργης Τσάμης. Η κηδεία του έγινε χτες το απόγευμα στο νεκροταφείο του Νέου Φαλήρου.

Ο Γιώργης Τσάμης οργανώθηκε στο ΚΚΕ, από τη μεταξική περίοδο. Πήρε δραστήρια μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο Πόλεμο από τις γραμμές του ΚΚΕ. Πιάστηκε στη μετεμφυλιακή περίοδο με την υπόθεση του Ν. Μπελογιάννη, βασανίστηκε άγρια και έμεινε αλύγιστος.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε το 1948, στο Βίτσι, εκεί που βρίσκονταν τ

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε το 1948, στο Βίτσι, εκεί που βρισκόταν το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ. Πρώτος από δεξιά, διακρίνεται ο Ζήνωνας Ζορζοβίλης, με τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας Διαφώτισης του Γενικού Αρχηγείου. Τα υπόλοιπα μέλη που απεικονίζονται (από αριστερά προς τα δεξιά) είναι οι: Γ. Παπαδόπουλος, Τ. Μαμάτσης, Α. Πάρνης και Π. Μαυρομμάτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ