Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αφοσιωμένος στα ιδανικά του ΚΚΕ και στο δίκιο του λαού μας"

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του στελέχους του Κόμματος, Ζήνωνα Ζορζοβίλη

Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο, του Ζήνωνα Ζορζοβίλη, στελέχους του ΚΚΕ, χτες το πρωί η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Με βαθιά θλίψη η ΚΕ του ΚΚΕ, ανακοινώνει τον αιφνίδιο θάνατο του συντρόφου Ζήνωνα Ζορζοβίλη, παλαίμαχου αγωνιστή του ΚΚΕ και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Ο σ. Ζορζοβίλης γεννήθηκε στο Βελβενδό Κοζάνης το 1921. Προσχώρησε στο λαϊκό κίνημα το 1941, οπότε έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1943 ανέλαβε υπεύθυνος της ΕΠΟΝ και μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής της περιοχής Κοζάνης. Δούλεψε ως γραμματέας της ΕΠΟΝ Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης. Το Σεπτέμβρη του 1947 εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας στο Τμήμα Διαφώτισης του Γενικού Αρχηγείου, όπου εξέδιδε την εφημερίδα "Νέος Μαχητής".

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ πέρασε στην Αλβανία και σε συνέχεια στη Σοβιετική Ενωση. Δούλεψε στην ΚΟ Τασκένδης και σε άλλες κομματικές δραστηριότητες. Το 1968 στην 13η Ολομέλεια της ΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της και στην 14η τακτικό.

Λίγο μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του 1967 ήρθε στην Ελλάδα παράνομα. Συνελήφθη το Μάη του 1970, δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 1973 όταν δόθηκε γενική αμνηστία. Συνελήφθη εκ νέου αμέσως μετά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο και εξορίστηκε στη Γυάρο. Αφέθηκε ελεύθερος μόλις η δικτατορία κατέρρευσε. Αμέσως ανέλαβε την ευθύνη της έκδοσης της εφημερίδας "Νέα Ελλάδα", ενώ όταν επανεκδόθηκε ο "Ριζοσπάστης" δούλεψε στη διεύθυνση της εφημερίδας. Επανεκλέχθηκε μέλος της ΚΕ στο 9ο, στο 10ο, στο 11ο και στο 12ο Συνέδριο.

Ο σ. Ζορζοβίλης διακρινόνταν για την αφοσίωσή του στα ιδανικά του ΚΚΕ και στο δίκιο του λαού μας. Υπήρξε σύντροφος καλοσυνάτος, με πηγαίο χιούμορ και ευχάριστη διάθεση.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει στην οικογένεια του νεκρού συντρόφου μας τα θερμά της συλλυπητήρια".

  • Η κηδεία του σ. Ζορζοβίλη θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα στο νεκροταφείο Σουρμένων. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην εκκλησία "Μεταμόρφωση Σωτήρος" στην οδό Ιασωνίδου, στα Σούρμενα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ